Paine rotunda, cu coaja moale, cimbru si susan

de Ancutsa in Piine, 21 Ian 2019 | 3956 vizualizari

 

Pâine de casă, rotundă, cu coaja moale, pe care am presărat cimbru şi susan

 

INGREDIENTE

  • 25 g drojdie proaspătă + 110 ml apă + 150 g făină pentru maia,
  • 2 linguri ulei,
  • 230 ml apă călduţă,
  • 300 g făină,
  • 1 linguriţă sare,
  • ½ linguriţă zahăr,
  • 2 linguri ulei pentru uns (înainte de dospire),
  • cimbru uscat, măcinat şi susan
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine rotunda, cu coaja moale, cimbru si susan:

 

 

Maiaua:

Într-un castron mai mic se pregăteşte maiaua, dizolvând drojdia în 110 ml apă călduţă, se adaugă zaharul şi aprox 150 g făină şi se amestecă bine. Se obţine o pastă mai moale, care se lasă cam 10 minute la crescut.

 

Pâinea:

Într-un vas mai înalt, se presară puţină făină, se răstoarnă maiaua, se amestecă puţin, se mai adaugă cam 2 pumni cu făină, 2 linguri cu ulei şi sarea. Se amestecă până se obţine un aluat consistent, elastic, pufos.

Se unge cu puţin ulei (aprox o lingură), se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut cam o oră.

Se mai frământă uşor aluatul, se dă formă rotundă, se unge cu puţin ulei (cam o lingură).

Se transferă pâinea într-o tavă de tort pregătită cu foaie de copt umezită şi stoarsă. Eu am folosit o formă rotundă, cu inel detaşabil pe care o pun de fiecare dată într-o formă de tartă, ca să o scot mai uşor din cuptor. Se mai lasă la crescut încă o oră.

 

Procesul de coacere:

Se aplică un model cu un şablon (la mine nu s-a păstrat pentru că am mai pus diverse pe deasupra) se adaugă cimbru şi susan, apoi se dă la cuptor, la foc mic, aprox o oră. În cuptor, sub tăvile cu pâine, se introduce o altă tavă cu puţină apă. Aburii vor face coaja moale. Se completează cu apă, la nevoie. Când pâinea e aproape gata, se îndepărtează tava cu apă, pentru ca pâinea să se rumenească totuşi un pic. Mi-a plăcut mult forma pe care a luat-o pâinea, a crescut şi n-a ieşit turtită, ci rotundă şi înaltă.  

 

Timp de pregătire: 2h 20min

Timp de coacere: 1h 30min la foc mic

Porţii: 4

 

Poftă Bună!

 

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/01/paine-rotunda-cu-coaja-moale-cimbru-si.html

TIPS-URI

1

Pentru coacerea pâinii, se foloseşte hârtie de copt umezită şi stoarsă.

2

În plus, în cuptor, sub tăvile cu pâine, se introduce o altă tavă cu puţină apă. Aburii vor face coaja moale.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine rotunda, cu coaja moale, cimbru si susan" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

dantes 1

27.01.2019, 10:30

Buna!

Ancutsa 1

27.01.2019, 12:17

Simona

Ancutsa 1

27.01.2019, 12:17

Multumesc frumos, domnule Dante!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Paine de ovaz