Placinta turceasca cu cartofi (patatesli börek )

de JustLoveCookin in Aperitive / Garnituri, 14 Noi 2010 | 23435 vizualizari

 

Placinta cu cartofi… De cand am degustat-o pentru prima oara intr-o bucatarie primitoare si parfumata de condimente in Istanbul, m-am indragostit de bucataria turceasca.Am locuit pentru o perioada destul de lunga in acest oras mirific situat pe doua continente, care imbie modernismul cu traditionalismul spre a creea aceasta splendoare cu parfum de istorie unde caldura si generozitatea oamenilor te lasa fara cuvinte. Am calatorit mult, insa inima mea va ramane mereu in vechiul Constantinopol, printre zgomotele mult iubite…valurile marii,vapoarele, pescarusii…Dedic aceasta reteta tuturor prietenilor din Istanbul,in speranta ca ne vom revedea din nou,poate la un ceai si o portie aburinda de “patatesli börek”.

 

INGREDIENTE

Ingrediente pt foi :

  • 670 g faina ( 5 pahare)
  • 230 ml lapte ( 1 pahar)
  • 2 linguri iaurt
  • 90 g ulei (un pahar mic)
  • 2 oua
  • 1 lingurita otet
  • 1/2 lingurita sare

Pentru uns foile:

  • 175 g margarina topita
  • putin ulei

Umplutura:

  • 1 kg cartofi
  • 3 cepe
  • ulei pentru calit ceapa
  • sare,piper
  • 3 linguri bulion
  • foarte putina boia de ardei iute( optional)
  • cascaval ras(optional)
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinta turceasca cu cartofi (patatesli börek ):

Primul lucru care il facem este sa separam un galbenus pe care il vom folosi pentru uns placintele.

Punem faina intr-un vas si facem o gropita in mijoc,unde adaugam un ou si un albus, laptele, iaurtul, uleiul ,sarea si o lingurita de otet.

Aducem faina cate putin spre mijloc si framantam pana obtinem un aluat elastic pe care il lasam 1 ora sa se odihneasca.

Trecut acest timp,rasturnam aluatul pe plansa de lucru presarata cu faina, si il impartim in 15 bilute egale.Topim cele 175 g de margarina .

Fiecare biluta o impartim in 3 , iar apoi le presam cu podul palmei si le dam bine prin faina.Le intindem de marimea unei farfuriute, si apoi ungem prima foita cu unt topit.Acoperim cu a doua, pe care o ungem la fel iar in final a treia foita o lasam asa.Procedam la fel cu toate cele 15 bilute,toate impartite in alte 3.

Stiu ca pare foarte lung si complicat insa toata povestea cu impartitul in 3, intinsul si unsul mi-a luat doar 30 min.Pare mai complicat de citit decat de facut.Am facut pozele cu toti pasii dar spre disperarea mea o parte le-am pirdut,nu ma intrebati cum…

Odata ce am terminat de suprapus foitele,vom avea 15 discuri ,pe care le vom lasa 30 minute pe plansa de lucru,pentru a absorbi margarina.Intre timp,spalam cartofii si ii punem la fiert in coaja.

Cand sunt gata ii curatam si ii pasam sau dam prin razatoare.Intr-o tigaie punem 3 linguri de ulei,si taiem fin cele 2 cepe,pe care le calim .Peste ele punem cartofii pisati,sare,piper,putina boia de ardei iute,cat sa prinda putin gust picant,si cele 3 linguri de bulion.Le amestecam si le mai lasam pe foc inca 3-4 minute .Adaugam si cascavalul ras daca dorim (eu nu am mai pus) si lasam la racit.

Pudram plansa de lucru cu faina si incepem sa intindem cele 15 discuri in foi foarte subtiri.

E super usor fiindca sunt foarte elastice si rezistente,deci va permit sa le faceti aproape transparente fara sa se rupa nici macar cand intindem compozitia care va fi destul de solida.

Dupa ce le-am intins pe toate,luam cate una si o ungem cu putin ulei peste care punem cate o lingura buna din umplutura de cartofi.

Cu aceeasi lingura intindem bine pe foaie si apoi o rulam in forma de sul,pe care il vom incolaci in genul unei spirale ,ca in poza.

Le asezam in tava de cuptor, si le ungem cu galbenusul dat deoparte la inceput amestecat cu putin lapte.Le dam la cuptorul preincalzit,la 180 grade ,pentru 30 minute.Sunt de o bunatate rara,e adevarat ca cer destul timp si munca,insa te rasplatesc pe deplin.

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta turceasca cu cartofi (patatesli börek )" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (11)

anadeea 1

16.11.2010, 18:39

minunata reteta,la favorite am pus-o,mai ales ca si eu am avut ocazia sa gust cateva din bucataria turceasca,au preparate excelente

JustLoveCookin 1

16.11.2010, 20:11

asa e,ai dreptate...e absolut minunata umpluta cu orice...

teosim 1

05.12.2011, 09:11

Eu sant o mare adepta a foilor facute in casa.Am sa le incerc neaparat.Cred ca la umplutura se poate pune si 1/2 varzuca murata si desarata si ,evident,amestecata cu cartofii....( cu aceasta compozitie am umplut clatite si au iesit grozave... ).

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Trandafiri din foietaj