Prăjitura de mălai făcută la maşina de pâine

de klausenburger_adica Lacrima in Dulciuri, 11 Noi 2015 | 4617 vizualizari

 

Câteodată ţi se face dor de gustul copilăriei. Iar acel gust al copilăriei are mult de-a face cu aromele dulci de prin bucătăriile mamei, ale mătuşilor, bunicilor, ori cu coclaurile pe care le-ai luat la pas - de le-ai luat, hălăduind, mică sălbăticiune prin sufletele şi casele oamenilor mari ori simpli, dar oameni toţi.

Mie prăjitura mălai îmi aminteşte de bunici - niciodată de sânge - cu mâini noduroase, de uriaşi, de gustul laptelui proaspăt muls, călduţ, de miros şi gust de miere cu iz de flori sălbatice, de libertatea de a fi a copilăriei.

Am refăcut prăjitura asta pentru a mă bucura de senzaţiile pe care mi le aduce. I-a lipsit doar mălaiul tors mare la moară, căci pe-aici făina de mălai e chiar făină, măcinată mărunt întocmai ca făina albă pentru pâine, lucru care schimbă mult densitatea şi consistenţa prăjiturii. Aş îndrăzni să spun că îi schimbă chiar şi gustul puţin. Însă una peste alta, prăjitura rămâne o bucurie.

Mai multe pe: http://klausburger.blogspot.de/2015/11/prajitura-de-malai-facuta-la-masina-de.html

 

INGREDIENTE

  • 250 gr făină de mălai grisată (2 cups)
  • 400 gr făina de grâu 405 (3 cups)
  • 2 ouă întregi 100 gr zahăr
  • 500 ml lapte (2 cups)
  • 1 praf de copt
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 100 ml ulei sau unt topit (nu fierbinte)
  • 50 gr fructe confiate tăiate mărunt sau rahat
  • 50 gr migdale sau alune, ori nuci
Portii: 9
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prăjitura de mălai făcută la maşina de pâine:

  1. Pune uleiul sau untul topit şi laptele în cuva maşinii de pâine şi adaugă ouăle bătute uşor în prealabil;
  2. adaugă zahărul, zahărul vanilat, făina de mălai, făina albă şi praful de copt;
  3.  programează maşina la modul "Prăjitură" (eu l-am pus pe mod "Rapid") şi când aproape a terminat de amestecat ingredientele, adaugă fructele confiate, nucile, migdalele sau alunele tocate mărunt;
  4. La finalul coacerii, scoate prăjitura din cuvă şi acoper-o cu un şervet de bucătărie curat şi uscat, şi las-o la temperatura camerei până se răcoreşte puţin.

TIPS-URI

1

Dacă o faci cu mălai românesc, măcinat mai mare, fie şi grisat, pune doar 200 de grame de făină de mălai pentru că absoarbe mai multă umiditate din prăjitură şi îţi va ieşi o cocă prea aspră.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitura de mălai făcută la maşina de pâine" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (11)

Ina 1

14.11.2015, 16:19

in zona noastra nu se fac prajituri cu malai, dar cred ca merita sa incerc

Bya Ralu 1

26.02.2016, 20:01

Rahela Velicu 1

21.06.2021, 23:38

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Mousse de banane cu unde de caramel