Prescura

de Bucataras in Piine, 31 Oct 2014 | 24663 vizualizari

 

Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii”

 

INGREDIENTE

  • 1kg faina Gold Maya BL00
  • 500 ml apa calduta
  • 25g drojdie de bere,
  • 1 lingurita sare,
  • pistolnicul sau pecetea speciala pentru prescura.
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prescura:

Ritualurile practicate la înmormântare sunt menite să ușureze trecerea în viața de dincolo. De aceea sunt completate de ritualuri folosite la parastase și la pomeniri, fiind astfel combinate cu Cultul Moșilor și strămoșilor.

 
Principalele lucruri necesare pentru săvârşirea unui parastas sunt: prescura, colacul, vinul, coliva, tămâia şi lumânările. La fel, la pomeniri, rudele răposatului aduc la biserică 9 capete, 9 lumânări, vin, colivă, prescură şi untdelemn. Capetele se poartă fie toate odată, fie de trei ori.
 
Coliva, sacrificiu al spiritului graului, specifica popoarelor agrare, este preparata in mod special in ceremoniile de inmormantare si in ritualu­rile de comemorare a mortilor.
 
Colacii sunt "perechea sufletului fara de care acesta nu se poate integra in randul neamului celor dusi".
Principalii 3 colaci pentru înmormântare, denumiti prescura, cap (capete) și arhanghel sunt necesari in timpul serviciului funerar și se impart persoanelor prezente la ritualul funerar de parastas sau inhumare, dupa sfintirea produselor.
 
A. Prescura este o paine litrugică ce reprezintă materia principală din care se pregătește Sfânta Împărtășanie și Sfânta Anafură, alături de vin și apă.  Prescura se duce la biserică unde se folosește de preot înainte de Sfânta Liturghie.
 
B. ”Capetele” sau ”colacii mortului” se prepară din aluat de pâine, în număr impar, sub diferite forme: rotunzi, în forma literelor S, în formă de 8, în formă de roată, de cruce, mână, în formă de pasăre (măiastră) etc. În Bucovina se fac foarte mari și se numesc "crestați" (datorită împletiturii lor crestate).
În prezent, majoritatea firmelor de pompe funebre oferă pentru înmormântări pachete de ”pomene” (colacii mortului), ce cântăresc între 8 kg și 15 kg și conțin un numar impar de colaci de diferite forme: scară, cruce, jug, S, 8 colaci, 9 colacei și 9 porumbițe/ pupeze.
 
”Capetele” sau ”colacii mortului” sunt oferiți ca răsplată preotului și celor care au jucat o funcție în cadrul ceremoniei de înmormântare, la parastase și la pomeniri. Denumirea lor sugerează sensul lor de ofrandă și originea lor străveche.
C. Arhanghelul este colacul de înmormântare care conține ”svastica” - un simbol dacic folosit din cele mai vechi timpuri. Unii colaci conțin crucea tăiată la capete de semilune și intersectată de svastica simbolizînd astfel învierea de apoi. De aceea, în ritualurile de înmormântare, svastica are rol de paznic al cheilor și porților lumii celeilalte.
 

Prescura 

Painea liturgica numita “prescura” este materia principala din care se pregateste Sfanta impartasanie si Sfanta Anafura.
 
Cuvantul prescura vine de la grecescul “prosfora” si inseamna jertfa, ofranda, aducere sau punere inainte.
Prescura – proskura, prosfora – este o paine micuta, de forma rotunda, facuta din aluat dospit.
Prescurile trebuie sa respecte anumite cerinte de calitate: sa fie preparate din faina alba de grau curat, cu apa naturala, potrivit de sarate, dospite, bine coapte, cu gust firesc.
 
Tipuri de prescuri
Prescura poate avea mai multe forme, pe care se aplica o pecete cu un instrument special, numit “pistornic” pentru a imprima initialele IIS.HR.NI.KA dispuse sub forma de patrat:
·       forma rotunda
·       forma de cruce cu patru colturi sau capete
·       forma de cruce cu 5 colturi;
·      forma de cruce cu 3 corlturi sau capete care inchipuiesc Sfanta Treime.
 

Mod de preparare

Se amesteca faina Gold Maya cu sarea si se formeaza o groapa in mijlocul gramajoarei. Se adauga acolo drojdia dizolvata in apa calda.
 
Se framanta bine si se mai adauga putina faina (maxim o cana) daca aluatul este lipicios. Se framanta aluatul pana devine neted si compact.
 
Se pune aluatul intr-o covata sau oala, se acopera si se lasa la crescut o jumatate de ora, la caldura.
 
Se formeaza o minge din aluat, se turteste cu palmele si se netezeste cu un sucitor din lemn.
Se imparte aluatul in 9 parti de forma rotunda (sau 15 bucati, in functie de dimensiunea fiecarei prescuri).
 
Se modeleaza prescurile si se aseaza cu partea neteda in jos cateva minute, sa se odihneasca, apoi se intorc si se pune apasat pistolnicul ca sa se imprime schema pecetei.
 
Se scutura de faina si se aseaza in forma. Se lasa la cald ca sa creasca inca 15 minute.
in timp ce aluatul creste, se incalzeste bine cuptorul si si se introduce forma in cuptor.
 
in primele 10 minute se lasa focul mare, apoi se continua coacerea timp de 30 minute cu foc mai mic.

Dupa ce s-au copt prescurile, se scot din cuptor si se aseaza cu fata in jos pe un prosop curat. Se acopera cu mai multe prosoape ca sa se inmoaie si sa se afaneze. 
Despre campanie
Campania de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii” este derulată de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada iunie 2014 – mai 2015.
 
Campania este sprijinita de 34 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri) printre care si bucataras.ro, siteul culinar nr 1 in Romania.
 
Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe site-ul www.desprepaine.ro, pe blogul  www.desprepaine.wordpress.comsi pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/desprepaine
 
 

TIPS-URI

1

Prescura trebuie sa fie frageda si afanata. Pentru ca aluatul sa ramana fraged cand creste, se acopera cu un prosop uscat, apoi cu un prosop umed, peste care se aduaga prosoape uscate.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prescura" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Focaccia cu măsline, roșii uscate la soare și rozmarin by Gordon Ramsay