Sarmale ca la mama

de Bucataras in Porc, 23 Dec 2016 | 5547 vizualizari

 

Reteta cu carne de porc de sarmale a... mamei lui Alex! Alex de la 1 :)

 

INGREDIENTE

  • Carne tocata de porc cu grasime – 1,5 kg
    Varza murata, fara cotor – 2 buc (mai potrivite)
    Orez bob rotund – 180 g (spalat in prealabil)
    Ceapa – 2 buc
    Coaste afumate – 350 g
    Boia dulce – 1 lingurita rasa
    Foi de dafin – 2-4 frunze
    Suc de rosii – 750 ml
    Piper boabe – 1 lingurita
    Ulei de floarea soarelui – 3 linguri
    Sare – dupa gust
    Apa – cat sa acoperim sarmalele
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmale ca la mama:

1. Da ceapa pe razatoare si scurge-o de lichid.


2. Amesteca carnea cu orezul si ceapa, condimenteaza cu sare, piper si boia si da-o la frigider.


3. Portioneaza foile de varza pentru impaturire (pastreaza 3-4 frunze mai mari pentru a pune pe deasupra) – excesul de varza toaca-l pentru a-l aseza pe fundul oalei de sarmale.


4. Impatureste sarmalutele – cantitatea de carne trebuie sa fie de aproximativ 30gr de compozitie la o sarma. – ar trebui sa iasa cam 55-60 de sarmale mai micute.


5. Pune ulei la baza unei cratite/oale si aseza 3-4 linguri de varza tocata.


6. Adauga putin suc de rosii, cateva boabe de piper, cateva foi de dafin si aseza primul strat de sarmale, printre care intercaleaza o parte din coastele afumate.


7. Peste primul strat de sarmale adaugam din nou bulion, foi de dafin, piper boabe si restul de coaste; pune si apa.


8. Cand ai terminat, acopera cu un strat de foi de varza intregi.


9. Baga oala in cuptorul incins in prealabil la 180 de grade, pentru cca 2 ore – 2 ore si jumatate, in functie de tipul de varza folosit;


10. Testeaza din cand in cand si cand a fiert atat varza cat si carnea, le poti manca alaturi de o portie generoasa de mamaliguta.



Pofta buna !


Va recomandam si un vin deosebit pe care sa-l puneti alaturi de acest minunat preparat!


Rara Neagră & Saperavi sau Feteasca Neagră & Malbec - domeniile Davidescu


Ambele au fost premiate la unul dintre cele mai prestigioase concursuri din lume, cu 45 țări participante și 170 de experți care au selectat cele mai distinse vinuri ale anului 2019. Medalia de aur este rezultatul muncii și devotamentului întregii echipe care definește valoare și calitatea vinului nostru.




Rara Neagră & Saperavi


Este maturat în barrique frantuzesc de stejar timp de 6 luni. Are o aroma de prune uscate, fructe de pădure, cacao, coacăze negre, scorțișoară si rodii. Are un aspect roșu - rubiniu intens si un gust plin, echilibrat cu note de ciocolată și vanilie și un post-gust catifelat de lungă durată.


Temperatura ideală de servire este de 16-18 ̊C.


Feteasca Neagră & Malbec


Este maturat în barrique frantuzesc de stejar timp de 6 luni. Are o aroma de prune uscate, cirese negre si scorțișoară, cu note de lemn dulce si coaja de paine. Are un aspect roșu - rubiniu intens si un gust plin, echilibrat cu note de ciocolată și vanilie și un post-gust armonios.


Temperatura ideală de servire este de 16-18 ̊C.



Le puteti achizitiona din reteaua Mega Image.


Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale ca la mama" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (16)

diaconta 1

29.12.2016, 20:53

Daca e reteta mamei,nu pot fi decat bune

tina58 1

21.09.2017, 16:34

S-ar putea ca reteta asta sa fie ca la mama ta, in niciun caz ca la "mama mea" ! In primul rand "mama mea" nu foloseste niciodata carne tocata cumparata pentru ca nu se stie ce s-a tocat acolo asa ca "ea" cumpara fleica de porc cat mai slaba pe care, dupa ce o spala si o curata de pielite, zgarciuri si, daca e cazul, de grasimea in exces, o toaca impreuna cu ceapa(vreo 3 buc/kg carne-deci ai folosit prea putina ceapa) si cu niste slanina afumata de la care pastreaza soricul pe care il pune sub primul strat de sarmale(se poate folosi si alt fel de afumatura cu conditia sa nu fie din cea vopsita cu smacul ala maro-roscat pe care o gasesti in toate magazinele si care nu are nicio treaba cu afumaturile adevarate). "Mama mea" pune printre sarmale si cateva crengute de cimbru iar deasupra lor pune tot varza tocata care se rumeneste frumos in cuptor si mai adauga si o cana cu zeama de varza daca este nevoie. Acum. fiecare cu "mama" ei sau a lui! Nu?

Geanina87 1

22.12.2017, 08:15

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pulpe de pui la tigaie, cu ciuperci si smantana

de RODIMUR 7

ieri la 21:31

Desert cu zmeura, ciocolata si lamaie

de Rocsi 9

ieri la 18:26

Salata mediteraneana, cu paste, ton, rosii cherry si pesto

de RODIMUR 7

ieri la 14:33

Mancare scazuta de cartofi cu castraveti in saramura

de Adi 4

ieri la 12:22

RETETA RECOMANDATA
Sarmale traditionale in foi de varza si foi de vita de vie