Tort cu crema de ciocolata si crema tiramisu

de anaiordan in Torturi, 4 Oct 2009 | 14062 vizualizari

 

E primul meu tort care mi-a iesit si a depasit asteptarile :D

 

INGREDIENTE

Blat:
  • 250g faina
  • 250g zahar
  • 8oua
  • 2 lingurite si jumatate praf de copt
  • esenta de rom
  • zahar vanilinat
  • cacao-cat se doreste...daca se pun 2-3 linguri de cacao, tot atatea de faina se elimina, altfel va fi prea groasa compozitia si nu va creste.
Crema 1-ganache:
  • 500ml frisca lichida/smantana pt frisca
  • 2table ciocolata cu cat mai multa cacao
  • esenta de rom sau coniac-eu am folosit Alexandrion
Crema 2-tiramisu:
  • 500g mascarpone- 2 cutii a 250g
  • 4 oua
  • 175 g zahar pudra
  • 50-100g fisca
  • fructe-eu am avut doar coacaze
Sirop:
  • 2cani apa
  • 10linguri zahar
  • esenta de rom
Crema de unt: unt frecat cu zahar si zahar vanilat pentru a unge tortul inainte de a-l orna cu pasta de zahar. Pentru ornat am folosit pasta de zahar dupa urmatoarea reteta gasita pe blogul Lissei...din pacate nu i-am mai facut poze: http://torturilelissei.blogspot.com/2009/01/pasta-de-zahar.html
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema de ciocolata si crema tiramisu:

Blatul:

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si se bat pana ce mixerul lasa urme ferme in spuma, iar cand se ridica mixerul dein compozitie sa ramana moturi care nu se afunda in compozitie. Se adauga galbenusurile pe rand. Faina se amesteca cu praful de copt si cu cacaoa, daca se doreste cacao, si se cern in trei transe peste albusurile batute. Se va vedea ca iese o compozitie foarte pufoasa si aerata. Se unge forma de tort cu ulei/unt si se tapeteaza cu faina, sau puteti folosi foaie de copt (eu am avut probleme cu ea si am renuntat sa o mai folosesc..tb sa gasesc una mai buna) si se toarna compozitia in tava. Cuptorul trebuie sa fie incins inante, si se lasa blatul la cuptor pentru 30 minute la o temperatura de 180 grade Celsius, inainte de a fi scos se face testul cu scobitoarea.

Crema Ganache:

Se pune pe foc, sau pe baie de abur (asa e cel mai sigur ca nu va fierbe repede), frisca lichida sau smantana pentru frisca impreuna cu tabletele de ciocolata si se amesteca pana ce se topeste ciocolata, dar sa nu ajunga sa fiarba frisca. Dupa ce s-a topit ciocolata se lasa pana ce se raceste, dupa ce ajunge la o temperatura scazuta se poate pune la frigider pentru a se raci bine. Dupa ce s-a racit se bate compozitia obtinuta in mod normal, ca frisca..de aceea cu cat este mai rece cu atat se bate mai bine. In timp ce se bate frisca i se poate adauga esenta de rom, si daca se mai doreste se poate pune zahar pudra.

Crema Tiramisu cu coacaze

Pentru ca am pus coacaze am facut crema mai tare decat de obicei cum o fac la tiramisu, adica i-am pus frisca mai putina si albus de ou mai putin, pentru a nu se inmui apre atare de la fructe.

Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se bat energic cu zaharul pudra pana ce se albesc. Se adauga mascarpone si se bate bine pentru a se obtine o compozitie cat mai omogena, sa nu aiba cocoloase de mascarpone. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, se bate si frisca si se pun peste galbenusurile amestecate cu mascarpone, nu se pun toate deodata ci alternativ pentru a obtine o compozitie nici prea tare dar nici moale ca la cea de la tiramisu...nu se amesteca cu mixerul, ci cu o lingura de la fundul castronului la exterior.

Siropul:

Se pun apa cu zaharul la fiert si se lasa sa dea in cateva clocote-cam 10 minute. Dupa ce se raceste siropul se pune si esenta de rom.

Toate preparatele, blatul, cremele, siropul trebuie sa fie cat mai reci posibil, pentru ca atunci cand se asambleaza tortul sa nu se lase, sa nu curga..

Eu dupa ce le-am facut pe fiecare le-am lasat cateva ore bune, adica le-am facut de dimineata si undeva seara le-am asamblat.

Blatul se taie in trei parti egale se insiropeaza fiecare si apoi se pune un strat de blat, unul de crema, unul de blat si unul de crema. La crema de tiramisu coacazele le-am pus dupa ce am pus crema pe blat, pentru a nu se inmuia crema.

Dupa ce l-am asamblat, tortul a fost lasat la rece pana a doua zi dimineata.

Eu l-am ornat cu doua - trei ore inainte de a fi servit. Inainte de a fi acoperit cu pasta de zahar l-am acoperit cu un strat subtire de crema de unt, adica unt frecat cu zahar pudra si zahar vanilat. Aceasta tine si pasta de zahar moale pentru a putea fi mancata...altfel s-ar intari si nici nu s-ar fixa foarte bine pe tort.

Sper sa va placa!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de ciocolata si crema tiramisu" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Tort alb-rosu pentru 8Martie