Tort cu crema de ciocolata si dulceata de gutui

de merisor in Torturi, 10 Ian 2015 | 1986 vizualizari

 

Pentru prepararea acestui tort, am avut stranse la congelator 12 albusuri si am executat doua blaturi separate, unul cu nuca de cocos si celalalt cu nuca obisnuita, sau cum sa-i zic, nuca adevarata de-a noastra. :))
Am facut asa niste combinatii si a iesit o nebunie de tort, dar, ca de obicei, prea mic pentru familia mea pofticioasa.

 

INGREDIENTE

  • Blaturi:
  • 12 albusuri
  • 12 linguri zahar pudra
  • 1 lingurita zeama de lamiae
  • 1 varf cutit sare
  • 4 linguri(mai cu varf) de faina
  • 4 linguri ulei
  • 100 gr nuca macinata nu chiar fin + 1 lingura pesmet
  • 100 gr nuca de cocos
  • Sirop:
  • 500 ml apa
  • 2 linguri zahar
  • 1 esenta de vanilie
  • Pentru crema:
  • 200 ml frisca lichida(Hulala)
  • 175 gr ciocolata amaruie
  • 300 gr dulceata de gutui
  • 1 varf cutit sare
  • 5 gr gelatina
  • Pentru decor:
  • 200 ml frisca lichida
  • 1 lingura smantana (3,5%)
  • Cateva bucati de nuca taiate grosier
  • 25 gr ciocolata rasa.
  • Ornamente din zahar
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema de ciocolata si dulceata de gutui:

Albusurile congelate se lasa sa se dezghete lent, la temperatura camerei, nu fortam dezghetarea.


Dupa ce s-au dezghetat si nu mai sunt prea reci, adaugam peste ele un praf de sare si incepem sa le mixam energic, la treapta inalta a mixerului, iar cand devin spumoase, adaugam treptat zaharul, mixand in continuare tot energic.


Pentru reusita blatului, bezeaua trebuie sa fie tare, altfel compozitia se lasa.


Adaugam si uleiul, apoi scoatem mixerul si introducem o spatula.


Adaugam faina in ploaie si amestecam usor de jos in sus, pana incorporam bine faina in bezea.


Impartim compozitia in doua parti.


In prima parte adaugam nuca, pe care am dat-o la cuptor pentru 5 minute, apoi am macinat-o si am amestecat-o cu o lingura de pesmet, pentru a se separa, ca prea se facea musuroi dupa macinare, iar in a doua parte, adaugam nuca de cocos.


Tapetam doua forme de tort cu hartie de copt si intindem compozitiile in ele.


Le nivelam cu dosul unei linguri si dam formele la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade.


Eu le-am copt in acelas timp, pentru ca au avut loc in cuptor ambele forme, care au diametrul de 23 cm.


Blaturile nu vor creste prea inalte, dar nici nu e nevoie.


Dupa stingerea focului, mai lasam blaturile in cuptor 5 minute, apoi le scoatem le rasturnam pe platouri si le lasam sa se raceasca.


Pentru sirop, punem apa cu zaharul pe foc, pana la topirea zaharului, apoi il lasam sa se raceasca, dar nu inainte de a adauga esenta.


Nu adaugam esenta in siropul fierbinte, pentru ca isi va pierde din aroma.


Cu acest sirop, vom insiropa blaturile, turnandu-l in special pe margini, pentru ca acealea vor fi mai tari.


Pentru crema, rupem ciocolata in bucati si o punem intr-un vas, pe foc, impreuna cu frisca lichida.


Amestecam continuu in vas, pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza bine compozitia rezultata.


Ridicam vasul de pe foc si il dam la rece, dupa care bagam mixerul in vas si mixam energic pana obtinem o crema spumoasa.


Dulceata de gutui, o punem intr-o sita, sa se separe siropul de fructe, daca este mai solida, o incalzim usor pe foc, punand borcanul(fara capac), intr-un vas cu apa si mestecand in borcan pentru a se fluidiza.


Fructele le vom adauga peste crema de ciocolata, iar in sirop, vom adauga gelatina pe care o vom dilua la foc moale, mestecand continuu in ea.


Adaugam imediat siropul cu gelatina topita, peste crema si le amestecam usor cu o spatula, pentru a nu strivi fructele.


Nu conteaza ca siropul este fierbinte, nu pateste crema nimic, va asigur!!!


Totul este sa omogenizati uniform compozitia.


Tapetam forma de tort cu folie, asezam blatul cu nuca de cocos, turnam crema peste el si o nivelam, iar peste crema asezam, fara sa presam prea mult, celalalt blat.


Dam forma la frigider cel putin o ora, pentru a se intari crema, apoi rasturnam tortul pe platou, nivelam crema pe margini, pentru ca ea se va mai scurge si pe acolo.


Pentru decor, amestecam frisca lichida cu smantana si le mixam energic pana ajungem la consistenta dorita.


Daca mixam frisca prea mult, se va intari mai mult decat trebuie si ne va fi greu sa ornam tortul.


Ornam tortul pe margini, cu ajutorul unui posh, iar deasupra ornam in asa fel incat sa lasam n cerculet gol, unde vom presara nuca si ciocolata.


Presaram si cateva ornamente de zaha, doar asa de design, pentru ca sunt cam tari si riscam sa ramanem fara plombe. :))


Dam din nou tortul la rece si il lasam, atat cat va rezista poftelor celor carora este destinat. :))


Este tare bun, crema de ciocolata amaruie in amestec cu dulceata de gutui a fost un deliciu, dar nici blaturile nu au fost mai prejos.


 

TIPS-URI

1

Daca bezeaua nu se intareste bine, se poate adauga un plic de praf de copt, pentru a ne asigura ca blaturile nu se vor lasa in timpul coacerii.

2

Bezea intarita bine este atunci cand intoarcem bolul invers si aceasta ramane fixata de peretii bolului, fara a se prelinge.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de ciocolata si dulceata de gutui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

4.5L DuraCeramic Manual

- 15 %
599.99 lei
509.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (30)

merisor 1

11.01.2015, 11:39

Va multumesc frumos!

elucubratiiculinare 1

11.01.2015, 20:42

combinatie interesanta

Panacris 1

23.01.2015, 17:59

COMENTEAZA

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

mirela0911

11040 puncte

Rahela Velicu

9810 puncte

Constelatialeu

9520 puncte

Lau

Lau 9

9430 puncte

MotanLaOale

9050 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa cu zdrente

de abetina 3

ieri la 22:19

Spice de grau cu carnaciori si cascaval

de Ancutsa 5

ieri la 21:19

Tarte si rozete cu branza, ierburi si marar

de Ancutsa 5

ieri la 21:11

Aripioare lipicioase cu cartofi

ieri la 19:53

Chiftele de vara cu ierburi de gradina

de Ancutsa 5

ieri la 19:47

RETETA RECOMANDATA
Tort cu crema de ciocolata si visine