Retete traditionale din Moldova
Bucataria moldoveneasca este la fel de bogata si delicioasa ca si dulcele accent moldovenesc. Bucatarasi get beget, cu sfaturi si idei inedite din Moldova, ne impartasesc retete de mancaruri si deserturi ca-n povesti: parjoale de casa, marmelada de morcovi, bors, salata de crabi, prajituri si colaci moldovenesti.
Retete moldovenesti traditionale
Delicioasele retete traditionale moldovenesti demne de un ospat imparatesc, ne invita sa petrecem regeste.
Reteta de ardei iuti la borcan, in saramura
Postat de: KsenyaIata cum se prepara Reteta de ardei iuti la borcan, in saramura Ardeii ii spalam in cateva ape, apoi ii intepam cu furculita de cateva ori , nu exagerati sa-I intepati mult.... Citeste continuarea
Desert cozonac spirala, cu mac
Postat de: RODIMURDrojdia și oul se dizolvă în laptele cald. Se amestecă gălbenușurile cu praful de sare, zahărul tos și cel vanilinat. Se adaugă smântâna și se amestecă până... Citeste continuarea
Desert Preanici sau turtite dulci basarabene
Postat de: RODIMURMai întâi se pregătește amestecul de condimente: nucșoara, coriandru și cuișoare, care trebuie măcinate fin. Scorțișoara este deja sub formă de pudră. Se topește... Citeste continuarea
Desert turtite impletite, cu magiun
Postat de: RODIMURPentru aluat se amestecă smântâna cu: oul, zahărul, sarea și vanilia. Când zahărul s-a dizolvat și compoziția este omogenă, se adaugă treptat făina amestecată cu praful... Citeste continuarea
Omleta bicolora
Postat de: RODIMURSe separă gălbenușurile de albușuri și se omogenizează ușor fiecare, separat, cu câte o furculiță. Se unge cu ulei tigaia pentru prăjit și se dă pe aragaz, la foc mic. Se... Citeste continuarea
Salata Bratara rubinie
Postat de: RODIMURSe curăță morcovii și sfecla, se spală și se pun la fiert. Cartofii se spală și se fierb în coajă. Când sunt gata, se lasă să se răcorească și se decojesc. (Eu am... Citeste continuarea
Salata de conopida Fagaras
Postat de: mihaelar63Conopida fiarta se toaca marunt . Merele se taie cubulete . Amestecati intr-un vas branzica Fagaras cu sana , ulei , sare zeama de lamaie si piper . Adugati acum... Citeste continuarea
Placinte foioase cu urda si marar
Postat de: RODIMURPentru aluat se pune făina în vasul de frământat, se face o adâncitură în mijloc și în ea se pun sarea și zahărul. Se adaugă ouăle și oțetul, se amestecă... Citeste continuarea
Placinte basarabene (foioase) de post, cu cartofi, ceapa verde si marar
Postat de: RODIMURMai întâi se pregătește umplutura. Cartofii se spală și se fierb ”în coajă”. Când sunt fierți (sau aproape fierți) se strecoară de apă și se lasă la... Citeste continuarea
Salata de sfecla cu nuci
Postat de: ctlinaCuratati nuca si tocati miezul de nuca - nu foarte marunt. Curatati sfecla si usturoiul. Dati pe razatoare cea mare sfecla si usturoiul pe cea mica. Amestecati toate ingredientele... Citeste continuarea
Salata Suba cu sfecla rosie si sprot afumat
Postat de: eumimiSfecla rosie o fierbem cu coaja pana cand intra usor furculita in ea. Separat fierbem cartofii si morcovii. Dam pe razatoarea cu ochiuri mari cartofii, morcovii si sfecla. Punem pe un... Citeste continuarea
Salata de varza cu salam
Postat de: eumimiTocam varza cat mai subtire si o punem intr-un bol. Salamul si ceapa le tocam julienne si le adaugam peste varza. Adaugam si maioneza (am folosit maioneza cumparata caci nu este la fel de... Citeste continuarea
Placinte cu varza si carne tocata
Postat de: eumimiDizolvam drojdia in lapte incalzit cu 1 lingurita de zahar. Adaugam amestecul peste faina, adaugam si sarea si framantam aluatul. Daca este inca lipicios aluatul, mai adaugati 1 lingura de... Citeste continuarea
Bulz moldovenesc
Postat de: ctlinaCuratati si spalati prazul. Taiati carnatul afumat si prazul in rondelele. Taiati bucatele kaizerul su puneti-l la prajit intr-o tigaie. Adaugati rondelele de carnati si de praz, boia de ardei... Citeste continuarea
Placintele cu varza (de post)
Postat de: AndrutzaPAluatul se decongeleaza complet. Varza, tocata marunt, se caleste intr-o lingura de ulei. Se asezoneaza cu piper si foi de dafin si se lasa pe foc pana scade toata zeama. Aluatul se taie... Citeste continuarea
Prune umplute cu nuci
Postat de: KsenyaSpalam prunele in 2-3 ape. Le lasam pentru 15 minute in apa calda ca sa se inmoiae. Scoatem prunele si le punem intr-o strecuratoare ca sa scurga toata apa, le intindem pe un prosop de hartie.... Citeste continuarea
Reteta de preparare a papanasilor cu dulceata de capsuni by Alex Teacher
Postat de: AlexTeacherReteta de preparare a papanasilor Lasati branza de vaci la scurs pentru cca 2-3 ore; Montati vasul de inox al malaxorului (eu am folosit un... Citeste continuarea
Papanași cu smântână și dulceață de merișoare
Postat de: CulinaryRainbowAm început prin a pune într-un castron încăpător brânza de vaci, oul, sarea și zahărul, coaja de la o portocală și extractul de vanilie. Am omogenizat cu o... Citeste continuarea
Zeama de cocos in stil Basarabean
Postat de: KsenyaSe pune cucosul (asa ii zice) pregatit, in apa la fiert, cam doi litri cu o lingurita de sare. Se spumeste foarte bine, se micsoreaza flacara la minim. Se adauga ceapa intreaga si se fierbe... Citeste continuarea
Ciorba de varza cu piept de porc
Postat de: LarraTaiem varza si morcovii marunt Tocam rosia in cubulete mici Calim carnea max 7 minute Dupa care adaugam morcovul Mai calim inca 5 minute Dupa care adaugam rosia si varza... Citeste continuarea
Salata de vara
Postat de: ira1999Taiem intr-un bol rosiile castravetii ceapa si ardeiul,apoi patrunjelul.Adaugam uleiul sarea si piperul si salata este gata. Citeste continuarea
Cartofi cu carne la cuptor
Postat de: ThaliaCarnea se fierbe in prealabil in apa se adauga 2 frunze de dafin, boabe piper negru, sare. In timp ce fierbe carnea se alege spuma.Dupa ce carnea s-a fiert si apa a scazut se stinge focul.... Citeste continuarea
Piramida de clatite sau "Cusma lui Guguta"
Postat de: Corina33Se mizeaza ouale cu zaharul si praful de sare, se adauga pe rand berea, laptele, untul si faina. Se poate da aluatul la frigider pentru o ora, daca aveti rabdare. Intr-o tigaie teflonata se coc... Citeste continuarea
Surcele cu nuca
Postat de: atamanvictoria18Intr-un bol se bat bine ouale cu zaharul, se adauga vanilia si se amesteca. Adaugam faina putin cate putin pana este destul de tare (insa nu prea tare ca sa nu devina sfaramicios) ca sa poata fi... Citeste continuarea
Fasole pastai cu usturoi
Postat de: Betty96Se caleste ceapa apoi se pune fasolea in oala si se caleste si aceasta un pic.Se pune delikatul si se pun 1-2 cani de apa.Se lasa sa fiarba in jur de 20 de minute apoi se adauga usturoiul pisat.Se... Citeste continuarea
Cocos la tava cu cartofi aromati
Postat de: cristeena20- Cocosul daca este mare se portioneaza. Eu am avut mare de tot :) asa ca am luat pulpele mari intregi .Le-am sarat , piperat si am uns cu un amestec de maioneza, usturoi pisat, piper, chili(daca... Citeste continuarea
Tort / prajitura " Cusma lui Guguta"
Postat de: luminita20_2006Se amesteca untul la temperatura camerei cu zaharul, smantana si coniacul dupa care se adauga bicarbonatul stins cu putin otet sau zeama de lamaie si faina Se amesteca bine pana cand obtinem... Citeste continuarea
Salata de ardei copti
Postat de: dantesSe coc ardeii si se curata. Separat se amesteca otetul, uleiul si sosul de soia si se toarna peste ardei si se lasa cam o ora pentru a se patrunde bine ardeii. Citeste continuarea
Budinca cu branza si visine
Postat de: AnastasiaOuale se separa albusul de galbenus. Se mixeaza mai intai albusurile cu sucul de lamaie pana devin spuma lucioasa apoi se mai mixeaza cu zaharul farin. Galbenusurile se freaca cu zaharul,... Citeste continuarea
Tort Kitty
Postat de: luminita468Zaharul se bate cu ouale, se adauga mierea, bicarbonatul, untul topit si 2 pahare de faina. Totul se amesteca si se pune la aburi pentru o ora, amestecand din cand in cand. Cand se raceste aluatul... Citeste continuarea
Tort Pianoforte
Postat de: luminita468Aluatul: Se despart albusurile de galbenusuri, albusurile se pun in frigider pentru 30 minute. Galbenusurile se lasa in odaie. Se bat galbenusurile cu 1 pahar zahar, se adauga 200 ml ulei,... Citeste continuarea
Tartine simplu de preparat
Postat de: cristinutza92Taiem o felie de salam subtire apoi o impartim in doua, pe felia de piine adaugam salamul taiat, apoi cascavalul taiat subtire .....rosia la fel o taiem cubice subtiri si imprastiem pe tartina... Citeste continuarea
Rulada cu crema de halva
Postat de: rodica_mPreparam blatul: separam galbenusurile de albusuri. Batem spuma albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul si batem pana se intaresc bine. Separat batem si galbenusurile cu uleiul si... Citeste continuarea
Somon cu cartofi si maioneza la cuptor
Postat de: MichaelPentru inceput curatam cartofii si ii punem la fiert (daca nu-i fierbem se vor coace foarte greu, vreo 4 ore) Cit fierb cartofii punem la condimentat pestele si il dam in frigider, apoi... Citeste continuarea
Pui aromat
Postat de: rodica_mPuiul se spala, se taie pieptul (pe care-l folositi la altceva) si se aplatizeaza. Se sareaza puiul dupa gust. Intre timp preparam sosul: intr-un bol punem maioneza (de preferat sa fie... Citeste continuarea
Chec aperitiv cu dovlecel si cascaval
Postat de: rodica_mDovlecelul se curata de coaja, se rade prin razatoarea mare.se sareaza si dupa ce a lasat apa se scurge. Se adauga cascavalul ras, ouale, uleiul, grisul, faina cernuta, fulgii de ovaz. Se... Citeste continuarea
Rulouri de dovlecei
Postat de: rodica_mDovleceii se spala, se sterg bine. Se taie pe lung in fasii potrivite (nici prea groase nici prea subtiri). Saram doar in momentul cand am scos dovleceii prajiti pe farfurie. (In caz contrar vor... Citeste continuarea
Chec cu visine
Postat de: rodica_mOuale de bat bine cu zaharul, zaharul vanilat si un praf de sare pana devin mai albe. Se incorporeaza smantana. Se cerne praful de copt si faina si se adauga treptat. Visinele fara samburi... Citeste continuarea
Salata de vara
Postat de: rodica_mPieptul de pui se pune la fiert cu putina sare. Intre timp taiem feliile de paine in cubulete si le punem la cuptor, pana devin aurii, cam 15 min, in acest mod obtinem pesmetii de care avem... Citeste continuarea
Rulouri de clatite cu visine
Postat de: rodica_mSpalam si scurgem visinele, dupa care le scoatem samburii si le lasam cu zaharul cat timp pregatim clatitele. Pregatim clatitele : se bat ouale cu zaharul si sarea, se adauga putin lapte... Citeste continuarea