156 de ani de la descoperirea pasteurizării

Postat de RODIMUR in Cu de toate pe 21 Apr 2018, 00:43

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza
156 de ani de la descoperirea pasteurizării

Pasteurizarea este un procedeu de sterilizare a produselor alimentare inventat de cel care i-a dat și numele, Louis Pasteur, biolog, chimist și microbiolog francez renumit. Pentru contribuțiile sale la dezvoltarea microbiologiei, Louis Pasteur a fost supranumit "părintele microbiologiei".

La 20 aprilie 1862, Louis Pasteur, alături de colegul său, Claude Bernard au descoperit că încălzirea produselor poate distruge microorganismele pe care le conțin. Prin acest procedeu se reduce numărul de bacterii dintr-un produs alimentar până la un nivel care nu mai prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor și păstrând, totodată calitățile alimentelor respective.

Știind că multe boli sunt provocate de bacterii, Louis Pasteur și Claude Bernard au inventat așadar această metodă progresistă de stopare a contaminării cu bacterii a produselor alimentare prin sterilizare, întrucât microorganismele nu se pot dezvolta într-un mediu steril, pasteurizarea fiind, în fapt, o sterilizare a produselor.

Pasteurizarea este o metodă modernă de conservare a alimentelor (în special a celor lichide) prin încălzire la o temperatură de 60-70 de grade Celsius, urmată de o răcire bruscă, la 4-6 grade Celsius, cu scopul de a distruge flora patogenă existentă în unele produse alimentare care fermentează, prevenind, în acest fel alterarea. Grație acestor schimbări bruște de temperatură, produsele alimentare tratate astfel își păstrează toate calitățile. Iată de ce, pentru păstrarea produselor pe o perioadă mai îndelungată se apelează la acest procedeu.

Există și o metodă de pasteurizare înaltă (UHT - Ultra High Temperature) la 80-95 de grade Celsius (pentru laptele de consum) iar pentru alte produse lactate, la 85 grade Celsius. Acest procedeu al pasteurizării înalte distruge 99,9% din flora microbiană existentă în laptele crud, permițând astfel păstrarea lui nealterată pe o perioadă mai mare de timp.

Cu toate acestea, există și unele dezavantaje ale pasteurizării înalte (UHT) pe care consumatorii nu le cunosc foarte bine: prin acest procedeu se reduce capacitatea de coagulare, laptele dobândește un gust amar, se reduce substanțial conținutul de vitamine (mai ales de vitaminele B12 și C) și produsul se caramelizează (brunificare).

Datorită contribuției lui Pasteur în domeniul științific (descoperirtea vaccinului antirabic, a fenomenului fermentației și a pasteurizării) s-au salvat nenumărate vieți prin reducerea mortalității cauzate de febra puerperală (post partum) și prin crearea vaccinurilor împotriva turbării și a antraxului.

În 1887 la Paris s-a înființat Institutul Pasteur, pe care marele savant l-a condus, până la moarte.

 

Pentru redactarea acestui articol, m-am documentat din următoarele surse online:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Pasteurizare

https://despretot.info/pasteurizare-dex-definitie/

https://www.libertatea.ro/utile-si-servicii/care-i-mai-sanatos-laptele-crud-sau-laptele-pasteurizat-1307885


Am ilustrat articolul cu imagini reprezentative preluate de pe: www.google.com

Comentarii (6)

21.04.2018, 09:47

Mulțumesc, Mimi!

21.04.2018, 15:26

Cred ca metoda ino oarecare formaexista de mai mult timp . Pasteur a studiat , certifcat stiintific si a dat numele pasteurizarii

21.04.2018, 15:55

Așa este, Mihaela, ai perfectă dreptate! Exista metoda sterilizării, așa cum sterilizăm noi conservele, dar în pasteurizare mai apare și acea scădere drastică a temperaturii, ceea ce garantează păstrarea unor calități ale produselor alimentare.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!