8 motive pentru care sa NU bei 8 pahare cu apa, pe zi

Postat de Sidy in Tipsuri pe 21 Iun 2014, 08:09

Articol pe placul a 8 bucatarasi
comenteaza

Toata lumea cunoaște recomandarea: „Beți 8 pahare de apă pe zi!”, sau versiunea televizată a acesteia, „Beți cel puțin 2 litri de apă pe zi!” (asta însemnând că, cu cât mai mult peste cei 2 litri, cu atât mai bine!). Îndemnul acesta nu lipsește din nicio carte despre sănătate care se întâmplă să ne pice în mână, iar Internetul este plin de grafice informative,  Prin urmare, trebuie să fie adevărat! Pentru cei care mai au vreo urmă de îndoială, ni se explică și de ce:

- Pentru că corpul tău este 80% apă! 

- Pentru că apa este sursa vieții.

- Trebuie să bei multă apă ca să ai o piele frumoasă.

- Trebuie să bei mai multă apă ca să scapi de toxine.

- Dacă vrei să slăbești, trebuie să bei apă.

- Dacă crezi că ți-e foame, de fapt, ți-e sete.

- Dacă ai ajuns să-ți fie sete, ești deja deshidratat.

- Cafeaua te deshidratează.

- Dușul te deshidratează.

- Actul de a respira îți evaporă apa din corp.

De ce toate aceste învățături despre băutul de apă sunt o sumă de minciuni care, practic, ne pot face mai mult rău.

Uitati  8 motive pentru care a bea 8 pahare de apă zilnic, după cum ne dictează „specialiștii”, în loc de a bea apă zilnic după cum ne dictează propriul corp, nu e o idee prea bună:

1. Urmăm orbește sfaturi standardizate

Dacă în privința alimentației am auzit și am citit o gamă largă de recomandări, între care multe se bat cap în cap (de pildă, medicina alopată ne spune că grăsimile saturate ne omoară, dar grăsimile polinesaturate ne protejează inima, în timp ce medicina naturistă afirmă contrariul), ei bine, în privința băutului de apă avem de-a face cu o constantă: beți mai multă apă decât ați făcut-o până acum! Deși niciun specialist în sănătate nu uită să ne amintească zicala antică modus in rebus (moderație în toate), ei nu aplică același principiu și apei de băut. Ba chiar din contră: „cu cât mai multă, cu atât mai bine”, spun ei, indiferent dacă sunt alopați sau naturiști.

Prin intermediul televizorului, suntem presați zilnic să bem mai multă apă decât simțim nevoia în mod natural. Iar cei care reușesc, consideră asta un fel de virtute. Prima idee dubioasă   este aceea că, de fapt, propriul nostru corp habar n-are ce e bine pentru el. Trebuie să ne forțăm să dăm pe gât 8 pahare de apă de dimineață și până seara, ignorând cu desăvârșire feedback-ul corpului nostru: nevoia presantă de a merge la toaletă, senzația de creier încețoșat, mâini și picioare reci permanent. Îi ascultăm orbește pe acești guru ai sănătății și ne asigurăm că am ingurgitat porția zilnică de apă. De ce credem oare că e bine să ne disprețuim propriul corp? Pentru că, de fapt, asta și înseamnă: ignorarea totală a semnalelor biologice, înscrise în codul nostru genetic, prin care organismul este capabil să se echilibreze singur. Nu trebuie să calculăm dinainte cât aer vom respira într-o zi, de câte ori vom clipi sau de câte ori vom merge la toaletă. Corpul nostru face toate astea pentru noi, în funcție de necesitățile lui. Iar noi reacționăm din reflex, fără să ne gândim.  Data viitoare când vei întinde mâna după sticla de apă, ia gândește-te: Beau pentru că mi-e sete, sau beau pentru că „e sănătos”? Cel mai probabil, răspunsul pe care ți-l vei da singur este al doilea.

Cel mai grav e atunci când oamenii beau apă ca să-și satisfacă o altă nevoie semnalizată de organism: foamea. Am auzit și citit în nenumărate rânduri: „Când simți că ți-e foame, bea mai întâi apă! Uneori, doar crezi că ți-e foame, de fapt, ți-e sete”.  Un copil de 1 an știe să facă diferența între foame și sete chiar înainte de a învăța să vorbească. Vă asigur că nici la vârsta adultă n-ați uitat să le deosebiți. Cu siguranță, recomandarea asta a fost inventată pentru numărul tot mai mare de tinere obsedate de calorii, care le împiedică să arate perfect. Foamea și setea sunt două instincte diferite. Ascultă-ți corpul și răspunde-i corect. Nu te mai tortura printr-o supra-hidratare zilnică!

2. Introducem deja o bună parte din apă prin hrană

Chiar dacă ți se spune că trebuie să bei 2 litri de apă pe zi, gândește-te că o bună parte o obții din mâncare. Și aceasta, deoarece, doar dacă nu ești astronaut, toată hrana pe care o mănânci conține apă. Există foarte multă apă în fructe, legume, carne, ouă, lactate. Nucile și semințele au mai puțină, dar de obicei le folosim în combinație cu alte alimente, care conțin apă. Fulgii de cereale sunt uscați, dar nimeni nu-i nebun să-i mănânce ca atare: îi înmoaie în lapte, supe, salate. Ca să faci pâine, începi cu o făină complet deshidratată, căreia îi adaugi apă. Nici grăsimile nu conțin apă, dar nimeni nu se-apucă să mănânce untul gol cu lingura. Să mai amintim supele, ciorbele, sosurile, sucurile, ceaiurile, nelipsita cafea și o să realizăm că introducem apă în corp ori de câte ori băgăm ceva în gură. Ciudat este faptul că unii oameni nu iau în seamă aceste surse zilnice de apă. Ei consideră, probabil, că ness-ul sau cafeaua, în mod magic, anulează ceașca de apă în care au fost fierte. Îi asigur că nu se întâmplă așa. Îi asigur că dacă „bei” ceva, înseamnă că acel ceva conține multă apă. Dacă mai bei și 2 litri de apă, exagerezi și nu-ți va fi bine.

3. Ne privăm de nutrienții din alte băuturi

Și dacă tot am vorbit de băuturile acelea pe care le bem și care nu sunt apă chioară, dar conțin o cantitate semnificativă de apă, de ce nu le-am bea pe acelea în loc de apă? De exemplu sucurile din fructe și legume proaspete? Sau laptele proaspăt, crud (preferabil de capră), care vine la pachet cu o mulțime de vitamine naturale: A, D, E, K. În felul acesta, nu doar te hidratezi, te și hrănești. Sau ce spuneți de fermenții din anumite băuturi, cum ar fi kefirul, ceaiul kombucha sau cvasul? Toate conțin probiotice benefice, vitamine, minerale și alți nutrienți importanți, de care te lipsești în mod deliberat bând doar apă chioară.

4. Ne distrugem balanța electrolitică a organismului

Păstrarea unui echilibru între mineralele din corp este un lucru foarte important pentru starea noastră de sănătate. Mai ales echilibrul natural dintre fosfor și sodiu. În interiorul celulelor noastre, este de preferat ca balanța să încline spre fosfor. Dar în afara celulelor, în fluidul extracelular (numit și interstițial), e bine ca balanța să fie inversată, înclinând spre sodiu. Fluidului extracelular  îi place să stea într-o soluție numită izotonică, adică la 9 grame de sare pe litrul de apă. Doar așa se pot menține intacte elementele celulare, îndeosebi globulele roșii. Dacă ești deshidratat puternic și ajungi la spital, ți se va face o perfuzie, dar nu ți se va pompa apă simplă, căci asta te-ar putea omorî. Ți se va introduce o soluție izotonică ce te va hidrata, menținându-ți în același timp echilibrul electrolitic, prezența sodiului fiind cu deosebire importantă în acest caz.

Băutorii de 8 pahare de apă plată pe zi au auzit în mod sigur de faptul că urina lor trebuie să fie aproape incoloră. Și că dacă e galbenă, înseamnă că sunt „deshidratați”.

Aveți un animal de companie? Un câine, o pisică, un cal, orice? Dacă da, data viitoare când mergeți la veterinar, întrebați-l ce părere are de faptul că pipi-ul lui Miți e limpede și aproape incolor. Vă asigur că n-o să fie prea încântat. Și asta, deoarece specificul urinei este ceva la care toți veterinarii (ca și medicii responsabili) sunt foarte atenți. Aspectul urinei este un indicator determinant al nivelului de hidratare și al balanței electrolitice – concentrația de particule dizolvate în urină. Dacă aceasta este prea scăzută, indică o hiponatremie (un nivel prea scăzut de sodiu în sânge), ceea ce e semn rău. Așadar, bând apă cât e ziua de lungă, până în punctul în care urina vă devine limpede, riscați să intrați într-o stare hiponatremică. Aceasta se traduce printr-o hiper-hidratare, consecința unei retenții de apă sau a unor pierderi de sodiu. O hiponatremie poate provoca tulburări digestive (dezgust față de apă, grețuri și vărsături) și neurologice (mergând de la simpla confuzie mintală, la comă).

5. Hiperhidratarea e periculoasă

Să ne reamintim de perla înțelepciunii medicale, generos răspândită prin mass media: „Dacă ai ajuns în punctul în care să-ți fie sete, înseamnă că ești deja deshidratat”. Asta e cum ai spune: „În momentul în care ți s-a făcut foame, corpul tău are deja nevoie de mâncare”. Nevoia de mâncare sau de apă nu este o problemă pe care să trebuiască s-o prevenim! Este un indiciu al faptului că suntem vii. Nu trebuie decât să ascultăm semnalele pe care ni le dă corpul: să mâncăm când ne e foame, să bem când ne e sete și să dormim când suntem obosiți. Aceasta este cheia sănătății, pe care cei mai mulți oameni par că au pierdut-o zilele acestea. Greșeala cea mai frecventă pe care o fac oamenii astăzi nu este deshidratarea, ci suprahidratarea. Oamenii au devenit aproape paranoici la gândul că ar putea fi deshidratați. Suprahidratarea este mult mai periculoasă decât deshidratarea, pentru că nu este o tulburare ușor detectabilă. Vă ofer o listă a celor mai comune simptome legate de aportul excesiv de apă în corp:

- Extremități reci (mâini, picioare, nas)

- Temperatura corpului mai mică decât normal

- Urinări frecvente și urinări pe timpul nopții

- Dureri de cap, minte încețoșată

- Spasme musculare

- Iritabilitate, schimbări bruște de dispoziție

- Stare de oboseală permanentă

- Insomnie

- Senzația de gură uscată (ca o ironie, în fazele cele mai severe)

6. Prea multă apă inhibă digestia

Ca să digerăm cum trebuie alimentele, avem nevoie de o anumită cantitate de săruri biliare, acid clorhidric și alte componente ale acidului gastric. Avem, de asemenea, nevoie ca metabolismul să funcționeze în parametri optimi. Aportul de apă în exces tulbură sever toate aceste procese, făcând digestia să sufere. Bând un pahar de apă înainte de a mânca, ne diluăm sucurile gastrice, care nu vor mai avea puterea de a digera complet mâncarea. Aceasta va stagna prea mult timp în tubul digestiv și va intra în putrefacție. Unii oameni obișnuiesc să bea apă în timpul mesei sau imediat după, nefăcând astfel decât să spele toate substanțele nutritive din alimente.

7. Prea multă apă dezechilibrează nivelul de zahăr din sânge

Așa cum face cu sarea și cu electroliții, apa în exces ne scoate și glucoza din sistem. Așadar, dacă ești hipoglicemic și bei multă apă, îți speli și puținul zahăr prețios pe care-l mai ai. Invers, dacă nu ești hipoglicemic și ai tendință de hiperglicemie, băutul de multă apă nu este soluția. Stabilitatea zahărului din sânge este strâns corelată cu rata metabolică, deoarece aceasta influențează modul în care ficatul controlează nivelul glucozei, al carbohidraților și al acizilor grași în fluxul sanguin, sensibilitatea la insulină și multe altele. Atunci când fluidele extracelulare se găsesc în concentrația optimă – și nu diluate cu apă pe tot parcursul zilei – sistemul metabolic își face treaba bine, cea ce include scoaterea zahărului din fluxul sanguin și trimiterea lui în celule, pentru a putea fi folosit ca combustibil, sau stocat sub formă de glicogen.

8. Ne inhibăm metabolismul

Este de departe cel mai important motiv pentru care să nu bem 8 pahare de apă pe zi. Hidratarea excesivă diminuează performanțele organismului nostru, în loc să le crească, deoarece surplusul de apă ne inhibă metabolismul. Cât de important este metabolismul? Ei bine, luând în considerare faptul că acesta susține viața corpului nostru până la nivel celular și are un impact asupra fiecărui sistem fiziologic al lui, aș spune chiar că metabolismul este cheia sănătății noastre. Atunci când fluidele corpului nostru sunt îmbibate cu apă, celulele sunt prea inundate pentru a mai fi capabile să producă energia pe care ar trebui s-o producă. Electroliții și glucoza sunt sursa de energie a celulelor, micile baterii ale mitocondriilor. Când acestea sunt „spălate”, metabolismul celular este oprit, ceea ce declanșează un răspuns, prin producerea excesivă de hormoni de stres, cum ar fi adrenalina, făcând corpul s-o ia razna pe dinăuntru.

Pentru că celulele noastre nu mai primesc ce au nevoie ca să producă energie, corpul nostru va încerca să conserve cât mai multă energie cu putință. În acest sens, unul dintre primele lucruri pe care le va face va fi să reducă circulația sanguină la mâini și picioare, pentru a o menține la nivel optim în jurul organelor vitale. De aceea, mâinile și picioarele reci sunt un semnal de răspuns la stres și semn că o cascadă de hormoni au fost activați. Iar când această stare devine cronică, celulelor le vine din ce în ce mai greu să rețină sărurile și zaharurile de care au nevoie pentru a funcționa. Bând prea multă apă zi după zi, vom perpetua problemele asociate metabolismului scăzut.

În concluzie, o mulțime de probleme legate de sănătate și a căror cauză nu o cunoaștem ar putea fi prevenite dacă am bea apă în acord cu nevoile organismului. Nicio cantitate standardizată nu este specifică nevoilor ființei umane. Intervin prea multe variabile ca să fie așa: temperatura de afară, gradul de efort, tipul de hrană etc.

Beți apă doar când vă este sete! 

Sursa: http://butterbeliever.com/8-reasons-not-to-drink-8-glasses-of-water-a-day/

 

Comentarii (3)

21.06.2014, 09:47

corect

21.06.2014, 11:27

bine de stiut !!!

23.06.2014, 13:06

Adauga comentariu
 • zambet
  • :))
  • :)
  • :D
  • =D>
  • >:D<
  • :x
  • :-*
  • :S
  • >:)
  • :">
  • :((
  • :(
  • ;)
  • :P
  • =))
  • :-h
  • :-q
  • :-bd
  • <:-P
  • :-??
  • \:D/
  • ;;)
  • @};-
  • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de baza pentru paine de casa

ieri la 20:34

Hotdog de casa

de Rocsi 9

pe 15.06 la 19:49

Fursecuri americane cu bucati de ciocolata reteta de Chocolate Chip Cookies

pe 15.06 la 14:47

Prajitura Red Velvet un desert elegant si delicios

pe 15.06 la 14:40

TOP
utilizatori

 Merisor

1100 puncte

Caty

1096 puncte

Rocsi

511 puncte

Valclaudia

300 puncte

RODIMUR

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate