Bucataras reportaj la ferma de lapte

Postat de Bucataras in Bucataras in oras pe 25 Apr 2009, 22:00

Nea Mihai are palmele batatorite de munca. “Sint la ferma asta din 1971 …”. Are aerul sfatos al oamenilor simpli, trecuti prin viata. “Laptele nostru e de foarte mare calitate. Daca ma credeti, eu beau zilnic doi litri”, zice, dupa care trece la actiune. “Uitati, aici bagati monezile, selectati raftul si sticla pica acolo. O scoateti si la dozatorul de lapte e la fel de simplu. Bagati banii in fanta aia, deschideti usitza asta, puneti sticla si apasati pe start. Se opreste singur, sa nu va faceti griji”. Dupa ce umpli prima sticla te repezi sa bei ca un om in desert care vede un ochi de apa. Immm, nea Mihai stie ce vorbeste. Laptele este delicios. Fara exagerare. Nu se compara la gust cu cel din comert. Omul trecut de 60 de ani observa satisfactia si zimbeste multumit: “Domne, s-a nascut o vorba. Cine ia de la noi o data, ia si a doua oara”.

La capatul Bucurestiului, in comuna Pantelimon, la marginea unei civilizatii pestrite, cu vile cochete, dar si mastodonti de beton pe post de case, cu masini de lux si dacii carora le curge tabla de pe ele, o mina de oameni ingrijesc o ferma. Numele nu e pitoresc, “Agroindustriala Pantelimon”, aerul are iz de vacuta la pascut, dar lapticul este delicios.

Dozatorul cu lapte este inchis intr-o mica incapere de termopan. “Lumea tot venea sa ne intrebe daca pot cumpara lapte de la noi. Trebuia sa-i trimitem la casierie, sa le taie chitanta … Era complicat. Intr-o zi, am vazut la televizor solutia asta cu dozatorul. I-am zis lui sefu si a plecat imediat in Italia si a luat-o. Extraordinara, dom’le”,  zice nea Mihai. “Cine e sefu’?”, intreb. “Domnul Petcu. A fost director multi ani aici, acum se ocupa si fiul sau. Stiti ce-mi place, ca nu-s d-aia cu nasul pe sus si fac treaba calculat. Nu se reped sa faca …. aaa … aaa…. avioane din prima. Haideti sa va arat unde mulgem vacutele”, zice nea Mihai si o ia sprinten inainte. Intra pe un culoar, aratind in dreapta bancul cu lapte, “izvorul” dozatorului.

“Uitati-va aici. P-acolo intra vacutele, li se dezinfecteaza ugerele…”. Se opreste un pic vazind mirarea mea. “Da, intii se sterg, apoi avem un dezinfectant special. Se mulg prin instalatia aia, iar pe tzevile acelea se duce laptele in tanc. Totul e automatizat si nimic nu lasa sa fie alterat laptele”. Pe geamul prin care fac o fotografie este lipita o pagina de revista despre calitatile laptelui proaspat, nepasteurizat.

Intram la tanc. Nea Mihai se indreapta catre un panou de control. “E extraordinara domne masinaria. D-aici se porneste curatarea automata, pentru ca facem de mai multe ori pe zi asta. Curata, dezinfecteaza, clateste de 2-3 ori …”. Imi place pasiunea pe care o pune-n vorbele sale omul din fata mea.

Iesim in curte. In fata noastra, aliniate, cam vreo 20-30 de vacute maninca linistite. Observa o vacuta in pericol (iesise cu partea din spate din tarc si se chinuia sa reintre). “Ma scuzati, spune nea Mihai, ma duc sa chem veterinarul, sa nu pateasca ceva. Dispare instantaneu si revine dupa citeva zeci de secunde cu omul care trebuie sa rezove problema.

Continua apoi:  “Vedeti furajele astea? Noi le preparam. Nu e nimic nesupravegheat …”, simte nevoia sa puncteze. In stinga, la dozator era o coada de 2-3 persoane. O tinara isi alimenta un bidon de 2 litri, doi pensionari isi impartisera sarcinile, el urma sa umple un recipient de apa plata la 5 litri, iar ea o sticla de Dorna de 2 litri. La 2-3 metri distanta isi parcasera Dacia Nova…. “Domne, s-a nascut o vorba. Cine ia de la noi o data, ia si a doua oara”….

Cum ajungi…

Iesi din Bucuresti pe la Cora Pantelimon, nu faci dreapta spre Antilopa, ci mergi inainte lasind pe dreapta complexul Lebada, iar dupa 2-300 de metri vezi pe stinga o biserica si trebuie sa faci stinga. Strada se numeste Tudor Vladimirescu, mergeti vreo 200 de metri si se ajungeti la un fel de intersectie. Se face usor dreapta, pe Sfintu Gheorghe street, unde imediat pe dreapta este o scoala. De aici se parcurg vreo 7-800 metri pina la capatul liniei de microbuze 457, cind se vireaza usor stinga, iar apoi dreapta si drumul duce in ferma. “Nea Mihai, va lipsesc indicatoarele, cam greu v-am gasit”. “Le-am comandat, trebuie sa ne soseasca”, raspunde criticii.

Cum se recomanda pe www.fermadelapte.ro

De peste 35 ani, noi aprovizionam cu lapte marii procesatori din Romania, livrand, in medie, 5000 de litri in fiecare zi. Ferma noastra este una din unitatile de elita din Romania.

Acum, puteti sa cumparati lapte proaspat de cea mai buna calitate direct de la ferma noastra. In felul asta, toata familia dumneavaostra va avea asigurate toate elementele esentiale pentru o alimentatie sanatoasa.

Cateva cuvinte despre laptele nostru:

  • Este sanatos, provenind de la vacute ingrijite cu multa atentie
  • Este foarte foarte curat; avem mulgatoare automate de ultima generatie
  • Laptele nu intra niciodata in contact cu aerul, concentratia micro-biologica raminind in limite foarte scazute
  • Este stocat la 4°C intr-un tanc steril
  • Toate partile interne ale dozatorul de lapte sunt spalate zilnic pentru a impiedica dezvoltarea micro-organismelor
  • Este pur, nu contine conservanti sau alte substante (lapte praf, grasimi speciale, etc)
  • Este foarte proaspat, il puteti avea pe masa in mai putin de 24 ore din momentul in care a fost muls
  • Este mai ieftin decit in magazine, la concentratie de grasime echivalenta
  • Respecta toate normele europene de igiena si calitate
  • Atentie
    Laptele nostru este controlat din punct de vedere calitativ, conform cu cerintele sanitar veterinare.

    In cazul in care folositi propriile recipiente, aveti grija sa fie curate.
    Societatea noastra nu isi asuma raspunderea pentru nivelul de curatenie al recipientelor dumneavoastra si impactul acestuia asupra laptelui cumparat de la noi.

    Daca tineti laptele la 4°C (frigider), va recomandam sa il fierbeti sau sa il folositi pentru a face prajiturele in maxim 24 de ore. Cu toate ca laptele nostru este foarte curat din punct de vedere micro-biologic, recomandam fierberea lui.

    Pretul unui litru este de 3 RON

    Noi va punem la dispozitie si recipiente PET de 1L (1 RON), dar puteti, de asemenea sa veniti cu propriile recipiente.

    Laptele este livrat cu ajutorul unui dozator (ca cele de cafea).
    Puteti folosi:

  • monede de 0,5 lei,
  • bancnote de 1, 5, 10 lei,
  • o cheie personalizata pe care v-o putem pune la dispozitie contra unei garantii de 10 lei. Incarcati cheia cu bani si, apoi, aveti credit pentru a lua lapte in contravaloarea creditului aflat pe cheie.

Atentie: Dozatorul nu da restul, dar va da lapte pentru suma pe care ati introdus-o, nu neaparat ca multiplu de 1 litru.

Puteti veni sa cumparati lapte in fiecare zi de Luni pana Duminica, de la 07:00 la 21:00

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rețetă gustoasă de post: Sote de conopidă cu ciuperci

ieri la 19:36

Reteta de Muschiulet de porc in crusta aromata - un deliciu crocant si sanatos

de Miha 9

ieri la 18:53

Reteta Cremsnit, cum sa prepari rapid cel mai delicios desert cu crema de vanilie

de Miha 9

ieri la 18:32

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!