Cardamom

Postat de anca_rm in Condimente pe 15 Iul 2014, 15:19

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

            Am primit nu de multa vreme un pachet cu mai multe condiment pe care nu le-am mai folosit pana acum . Am cautat informatii pe net despre ele si am inceput sa le utilizez fiind foarte atenta la gust, aroma , si la cat de mult se poate percepe in preparat condimentul .

            Primul dintre ele este acest : cardamon despre care am scris putin azi , dupa ce am studiat o gramada de situri .

           Cardamomul  este un condiment prea putin cunoscut la noi in tara , dar el apare inca din antichitate cand se spune ca era cultivat in Gradinile suspendate ale Babilonului , una dintre cele sapte minuni ale lumii care se crede ca au fost construite de asirieni in nordul Mesopotanie (Irakul de azi)

Gradinile din Babilon , spun istoricii,aveau o suprafata de 15000 metri patrati, aveau patru terase care se ridicau pana la 77 metri inaltime.

          Din acele timpuri stravechi cardamomul continua sa fie cultivat in Egipt , India , Guatemala , Mexic , Indonezia si Asia si este cotat ca si al doilea cel mai scump condiment dupa sofran . India asigura aproximativ 80% din productia mondiala de cardamom.

          Fructele de cardamom sunt produse de un arbust , si se culeg manual cu mare grija pentru a nu imprastia semintele. Au forma unor pastai mai mici si pot fi verzi,alb sau negru  .

             Semintele au un miros foarte intens , chiar intepator dar placut . Este folosit atat pentru prepararea bucatelor sarate cat si pentru dulciuri. In unele tari este folosit la aromarea cafelei (asta nu am incercat inca ). De asemenea este foarte laudat pentru proprietatile lui curative fiind folosit ca remediu impotriva impotentei,racelilor , alergiilor, astmului bronsic si problemelo tubului digestiv. In antichitate acest condiment minune era folosit si pentru a vindeca muscaturile de sarpe .

             Eu l-am folosit in mancare , l-am folosit intr-un fel dulce si m-a impresionat aroma delicata dar intensa pe care o da . In cafea inca nu l-am folosit , dar am sa caut reteta de gahwa (asa cum se numestecafeau aromata cu cardamom in tarile arabe) si am sa incerc. Eu va recomanda , dupa ce am citit destul pe net despre acest condiment sa cumparati pastai si sa zdrobiti doar atata cat folositi o data .

 

 

Recomandari electrocasnice

Caserola vidare 2.366 L

- 35 %
199.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (9)

15.07.2014, 18:02

Interesant,am tot auzit,dar n-am folosit .Nici nu stiu pe unde sa caut sa gasesc ...

16.07.2014, 16:45

Foarte aromat si folosit in bucataria araba atat la cafeaua dulce dar mai ales la "ahwa sada"( nume folssit de oraseni) sau"gahwa sada"( nume folosit de tarani ha ha ha); este o cafea amara foarte concentrata care se foloseste pt intampinarea musafirilor ca un semn de ospitalitate sau la ocazii.
http://www.bucataras.ro/retete/cafea-araba-cu-cardamom-pentru-ocazii-ahwa-sada-24779.html
De asemenea se foloseste la mancaruri si numeroase dulciuri.
Numele stiintific este:Elettaria cardamomum si e originar din India de sud si Sri Lanka;in vacanta mea din Sri Lanka am vazut plantatiile de cardamom.
Radu Popovici a scris un articol f interesant despre cardamom:
"Cardamomul este considerat al patrulea condiment ca pret, dupa trufe, sofran si vanilie, fapt ce reflecta reputatia sa de cel mai placut mirositor condiment.Cardamomul este considerat al patrulea condiment ca pret, dupa trufe, sofran si vanilie, fapt ce reflecta reputatia sa de cel mai placut mirositor condiment. Cu toate numeroasele sale utilizari in bucatariile nationale din India, Sri Lanka si Iran, peste 60% din productia mondiala merge catre tarile arabe (din Asia de sud-vest si Africa de nord) unde este folosita la prepararea cafelei. Amestecurile arabe de condimente baharat, ras el hanout, berebere si zhoug contin cardamom.
Desi India este cel mai mare producator de cardamom, doar o mica parte din condiment este exportata, datorita imensei cereri interne. Cel mai mare exportator este Guatemala, unde cultivarea cardamomului a fost introdusa cu mai putin de un secol in urma; tot cardamomul obtinut aici este destinat exportului. Condimentul are denumiri identice sau, cel putin, foarte asemanatoare fonetic, in aproape toate limbile europene: “cardamom” in romana, engleza si germana, “kardamomme” in norvegiana si daneza, “cardamomo” in italiana, spaniola si portugheza, “kardamom” in poloneza, croata, bulgara si rusa si “kardemumma” in finlandeza."

O zi buna!

17.07.2014, 08:13

Mihaela multumesc pentru informatiile suplimentare , legat de denumire am cautat acum in mai multe locuri si se pareca denumirea corecta este cardamom , dar pe pliculetul meu scrie cardamon.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Lau

Lau 9

13340 puncte

oanapl

9380 puncte

Rocsi

5980 puncte

vasimur

4160 puncte

mirela0911

4100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!