Cardamon

Postat de adasev12 in Condimente pe 23 Feb 2011, 16:53

Cardamon

Origine:

Cunoscut și sub numele de chardamom sau hell (în ţările arabe), este originar din sudul Indiei, Ceylon şi Malaysia (Malaezia).

În prezent se cultivă în India, pe scară largă, şi în Guatemala.

Prezentare:

Cardamomul este o plantă înaltă (de până la 1,5 metri), perenă, asemănătoare ca formă cu trestia europeană.

Din florile sale de culoare galbenă ies fructe mici şi verzi, în formă de păstaie fibroasă, care se coc în cel de-al treilea an de viaţă. Fructele se culeg la maturitate dar înainte de a fi complet coapte, deoarece păstăile se desfac şi îşi împrăştie seminţele aromate.

Deşi aroma propriu-zisă este conţinută de uleiurile din seminţe, condimentul se păstrează sub formă de păstăi nedeschise pentru a-şi conserva parfumul.

Se găsesc şi seminţe măcinate, cu tot cu păstaie, sub forma unui praf roşcat-cenuşiu.

Aromă:

Cardamom-ul are un parfum deosebit, fin şi puternic, dulce şi iute, ce lasă pe limbă un after taste (post gust) de lămâie, camfor şi portocală.

Utilizare:

Cardamom-ul este unul dintre parfumurile de marcă din bucătăriile orientale. Cardamom-ul îşi face simţită prezenţa specială în curry-urile indiene, în reţete malaeziene şi chiar chinezeşti, în mâncărurile levantine  - inclusiv shaorma. În ţările arabe, cafeaua cu cardamom este o băutură rafinată. La fel este şi ceaiul de cardamom.

În Europa, cardamom-ul se regăseşte în condimentele pentru vin fiert sau în cele de turtă dulce. În doze mici, atent şi riguros folosite, cardamom-ul se foloseşte pentru aromarea anumitor tipuri de cârnaţi, prăjituri, murături, pateuri şi băuturi.

Preparare:

Deoarece esenţa condimentului este conţinută de uleiurile din seminţele de cardamom, aroma acestora este cel mai bine pusă în valoare atunci când păstăile sunt încălzite. Zdrobiţi uşor păstăile de cardamom cu dosul unui cuţit înainte de a le prăji fără grăsime sau în ulei, la începutul procesului de preparare al curry-urilor.

Pentru aromarea cafelei, a turtei dulci sau a mâncărurilor levantine se foloseşte puţin cardamom măcinat. Pentru vin se pun păstăile de cardamom întregi, împreună cu restul ingredientelor.

 

 

Comentarii (5)

24.02.2011, 15:30

cu placere nina!
nico....

25.02.2011, 09:58

mi-e nu prea i-mi place are o aroma mult prea puternica,dar arabii il adora cafea ,minacare..

25.02.2011, 16:30

da, e interesant gustul lor

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sos de rosii pentru pizza sau friptura

pe 20.09 la 17:35

Reteta de placinta cu branza de capra, oaie si smantana

pe 17.09 la 19:53

Reteta de tigaie cu arome si emotii de toamna

pe 17.09 la 19:37

Reteta de sapun de casa cu menta si lavanda

pe 16.09 la 22:15

TOP
utilizatori

Constelatialeu

1481 puncte

Rocsi

1376 puncte

MotanLaOale

1214 puncte

oanapl

1044 puncte

Ina

Ina 6

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]