Cardamon

Postat de Bucataras in Condimente pe 11 Iul 2009, 09:30

Articol pe placul a 0 bucatarasi
comenteaza
Cardamon

Cardamonul este originar din sudul Indiei si Malayesia si este cultivat in India si Guatemala.

Este o planta asemanatoare trestiei, perena, care poate creste inalta pana la 1.5 m. Florile sunt galbui, din ele se dezvolta fructe mici si verzi, in forma de pastai. Fructele sunt recoltate in cel de-al treilea an de dezvoltare. Prin urmare, planta trebuie supravegheata, intrucat semintele se coco de-a lungul intregului an. Pastaile se recolteaza inainte de a se coace, altfel plesnesc, apoi se usuca intr-o camera speciala, la lumina soarelui.  Semintele reprezinta condimentul. Ele contin uleiuri fine, aromatice. Se pastreaza in pastai, pentru a nu-si pierde din aroma. Se gasesc sub forma macinata, de culoare roscat-cenusiu.

Deoarece condimentul este scump, de cele mai multe ori sunt macinate si tecile semintelor, fiind adaugate restului condimentului.

Printre speciile inrudite cu cardamonul sunt "Cardamonul de Ceylon", care are un gust amar si este deseori folosit ca inlocuitor al nucsoarei si "piperul paradise" . Gustul lor este iute si piperat , asemanator nucsoarei.

Se crede ca imbunatateste apetitul sexual si energia, datorita continutului de iod al condimentului. Dar cel mai cunoscut efect este acela ca imbunatateste digestia, actioneaza impotriva balonarii, amelioreaza afectiunile stomacului si calmeaza crampele. Mestecarea semintelor improspateaza respiratia si are un efect benefic asupra vocii.

Aroma cardamonului este foarte fina, dulce si iute. Dupa consum pe limba ramane un gust de lamaie, camfor si portocala.

Se pune in vinul fiert si in turta dulce si este un ingredient important in amestecurile de curry. daca este dozat atent, se potriveste bine la prajituri, preparatele coapte, mancarurile cu carne, muraturi si heringi, carnati si lichioruri sau whisky. In Asia, cafeaua si ceaiul se aromatizeaza cu acest condiment. Pastaile aromatizeaza gustul cafelei Bedouin.

In magazinele naturiste se gasesc atat seminte cat si pastai de cardamon, dar se poate achizitiona si sub forma macinata. Se pastreaza intr-un bol, la loc racoros si uscat. Semintele macinate isi pierd foarte repede aroma.

Isi degaja aroma atunci cand este prajit in tigaie, fara grasime. Trebuie pus la inceputul procesului de gatit, pentru gustul este bun atunci cand este cald.

Comentarii (7)

23.06.2010, 10:07

Tocmai ce am primit in dar un pachet cu praf de cardamon. Am folosit din el la niste fursecuri , asa cum am vazut la Anna Olson...si sunt tare gustoase!
Probabil ca are un gust mai rau daca este adaugat in mancaruri ...dar in prajituri mie imi place!
Si as avea o intrebare: se scrie cu m sau n la urma? Pe pachetul meu este cu m...

09.10.2010, 15:54

interesant ca planta acestui sambure seamana foarte mult cu trestiile.

13.01.2014, 11:37

@Julie-The word "cardamom" is derived from the Latin cardamomum, itself the latinisation of the Greek καρδάμωμον (kardamomon), a compound of κάρδαμον (kardamon), "cress" + ἄμωμον (amomon), which was the name for a kind of an Indian spice plant.
Deci în limbile latine şi cele greceşti, corect este cardamon. Probabil plicul tau este importat din Anglia, ei avand dominatie asuptra Indiei pana în 1947 împrumutand cuvantul cu litera "m". Eu l-am cumparat din Turcia, din Bazarul Egiptean şi se scrie cu "n", turca având puternice influenţe greceşti.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cheesecake cu fructul pasiunii

ieri la 18:49

Gogosi pufoase, reteta mamei

de laura_n 7

ieri la 17:06

Tort sarat cu mazare si crema de branza, un aperitiv festiv si gustos

de Rocsi 9

pe 17.04 la 21:00

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!