Ceapa, simbol al vietii eterne - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 27 Oct 2016, 14:08

Articol pe placul a 6 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrulretelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va povesti despre ceapa.

Foarte iubita in bucataria traditionala romaneasca, ceapa este o leguma cunoscuta inca din antichitate, cand egiptenii o considerau un simbol al vietii eterne, datorita formei sferice cu inele concentrice.

Atletii greci o consumau pentru cresterea performantelor fizice, iar vindecatorii vremii o recomandau ca tratament pentru diferite afectiuni: de la cefalee la tuse sau probleme digestive.

Face parte din familia Aliacee, alaturi de usturoi, praz, arpagic. Acestea aduc vitamine (C, acid folic), minerale (potasiu, magneziu, fier), fibre, dar caracterisitic este continutul de flavonoizi (fitonutrienti diferiti in functie de culoare), quercitina si, in mod special, anumiti compusi organosulfurici (care ii confera gustul si aroma specifice).

Studii epidemiologice efectuate pe animale de laborator au demonstrat efectul aliaceelor in preventia cancerului, in special la nivel gastrointestinal: gastric, colorectal si in mica masura esofagian.

Sunt citate multiple mecanisme, de scadere a formarii de nitrozamine, efect detoxifiant, antioxidant, imunomodulator. Ceapa rosie are putere mai mare decat ceapa alba, iar portiunea exterioara a bulbului are activitate mai mare decat interiorul.

Efectele protectoare sunt date in principal de ceapa consumata in stare cruda, deoarece prin preparere termica se distrug anumite enzime care reprezinta compusi bioactivi.

Exista in literatura un studiu care sustine ca prin preparare termica la cuptor timp de 20-30 minute se reduce continutul de tiosulfinati la ceapa intreaga de aproximativ 5 ori. In schimb, daca ceapa este tocata, aceasta retine continutul de thiosulfinati si dupa preparare termica.

Quercitina, un flavonoid intalnit in ceapa (in concentratii mai mari decat in alte alimente, cum ar fi merele sau frunzele de ceai), ii confera proprietati antioxidante si protectoare cardiovasculare. Sunt studii la animalele de laborator care arata efect protector ocular (impotriva cataractei) sau chiar anti-neoplazic.

Este binecunoscuta iritatia oculara pe care o produce cand este tocata, prin eliberarea unui gaz care difuzeaza in aer si ajunge la nivel ocular. Lacrimile apar ca un mecanism protector de indepartare a acestui gaz iritant. Putem evita acest aspect neplacut curatand-o sub un jet de apa rece.

Ceapa poate produce la persoanele sensibile anumite reactii alergice (de la dermatita, la rino-conjunctivita, pana la soc anafilactic).

In anumite cazuri de intoleranta alimentara, ceapa preparata termic este bine tolerata, spre deosebire de cea consumata cruda.

Este de mentionat ca poate fi toxica la animale (caini sau pisici), care nu pot digera compusii cu sulf.

Sursa articol: en.wikipedia.org, cancerpreventionresearch.aacrjournals.org
Sursa foto: bbc.co.uk

 

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 40 %
299.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (3)

27.10.2016, 14:33

sunt un mare mancator de ceapa rosie

27.10.2016, 22:49

Ador ceapa. In curand o sa manac ceapa si la desert.

02.11.2016, 15:19

gustoasa si sanatoasa!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mirela0911

9160 puncte

Rocsi

7810 puncte

RODIMUR

7490 puncte

oanapl

7120 puncte

Constelatialeu

6700 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!