Cum să pregăteşti Friptură de miel, pentru masa de Paşte

Postat de Panacris in Tipsuri pe 20 Apr 2011, 10:56

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza
Cum să pregăteşti Friptură de miel, pentru masa de Paşte

 Friptura de miel reprezintă una din must have-urile oricărei mese de Paşte care se respectă. Delicioasă şi care pur şi simplu se topeşte în gură, dacă ştii cum să o prepari, friptură de miel condimentată natural (că nu se mai poartă nici Vegeta şi nici Knor-ul) din abundenţă cu  rozmarin, cu cimbru, piper şi mult usturoi verde şi ceapă, face senzaţie!

 Friptura de miel se prepară foarte simplu, pentru cine nu ştie. Multe dintre gospodine ştiu că mielul bun pentru gătit este acela care depăşeşte 10 kg, pentru că mieii mai mici de 6,7-9 kg se spune că sunt toxici, carnea lor fiind  greu digerabilă şi mai toxică, datorită conţinutului mare de purină. Din cauza purinelor, carnea de miel  poate provoca probleme persoanelor care suferă de gută sau calculi biliari. (Alt preparat la modă, de Paşte este borşul de miel - carnea trebuie adăugată atunci când apa a dat în clocot. În acest fel sunt eliminate purinele)

 De asemenea  friptura noastră de miel trebuie pregătită la cuptor, la grătar sau la ceaun prin innabusire, nicidecum prin prăjire, pentru că altfel devine periculoasă şi suprasolicita pancreasul.

 Cum o pregătim?

 Pentru început, ca să fie mai uşor de digerat, carnea de miel se pune pentru câteva ore într-o soluţie de apă, oţet şi condimente la marinat. Condimentele trebuie să fie din abundenţă: piper, cimbru, rozmarin, boabe de muştar, frunze de dafin, măghiran, obligatoriu. Carnea trebuie spălată bine şi crustata introducându-se căţei de usturoi în aceasta. Se unge bine carnea cu ulei de nucă (dar se găseşte mai greu, deşi este delicios), sau cu ulei de măsline extravirgin, se condimentează cu cele mai sus specificate şi se pune la marinat într-o soluţie din 4 părţi apă şi o parte oţet, minim 24 de ore. A doua a zi se pune într-o tavă unsă în prealabil cu ulei de măsline, se sărează uşor, se adaugă felii de morcovi, ţelină şi de cartofiori tăiaţi mari printre bucăţile de carne, ceapă verde tocată mărunt din plin, pătrunjel şi usturoi verde, se adaugă o cană de apa şi se introduce la cuptor. La final se mai adaugă încă o serie de pătrunjel verde amestecat cu ustoroi verde şi gata friptura!

Poftă bună şi Paşte Fericit!

 Alte idei excelente pentru a va personaliza friptura de miel ar fi următoarele:

-după ce a stat la marinat, înainte de a fi pusă în tava de gătit şi dată la cuptor, fripturica se unge cu miere

-cana de apa care se adaugă peste cărniţă înainte de a fi introdusă la cuptor se poate « îndoi » jumătate sau mai mult, depinde de gustul fiecăruia cu vin alb, urmând că înainte de a fi scoasă de tot din cuptor, să se mai stropească cu alt sfert de cană de vin alb de data această « neîndoit »;

-mielul se stropeşte şi cu lămâie, pentru un plus de gust, înainte de a fi introdus la cuptor;

-cu 5 minute înainte de a fi scos, mielului i se poate adauga cubuleţe de unt pentru frăgezime, sau se poate tăia kaizer ori şunculiţă afumată şi presara felii subţiri o dată cu acesta, în momentul introducerii de la început în cuptor. 

-până aproape de final, friptura de miel va fi gătită la cuptor, acoperită fiind cu  folie de aluminiu, în caz de oala noastră nu are capac, pentru că ideea este să se gătească înnăbuşit, suculentă, aşadar cu doar 5 minute înainte de a fi gata, friptura de descoperă, pentru a prinde acea frumoasă crustă aurie după care ne dăm toţi în vânt ! (dar numai cu 5 minute înainte, altfel riscăm să mâncăm o friptură uscată)

          

PS: se spune că mielul, carnea de berbecuţ este un afrodisiac natural - substanţele nutritive din carnea de miel sau de berbec au capacitatea de a creşte capacitatea sexuală a bărbaţilor şi de a trata sterilitatea femeilor. Bărbaţilor care suferă de o erecţie slabă li se recomandă să consume zilnic o porţie de carne de miel sau berbec, bine preparată la cuptor şi cu mult usturoi.



 

  • 1  o cărniţa de miel bine pregătită, bine marinată şi bine gătită  nu va mai avea acel iz de oaie de care mulţi ne ferim, în special copiii (oricum copiilor sub 10 ani nu le este recomandată carnea de miel, aşadar pentru aceştia vom pregăti  friptură la fel numai că ingredientul principal: carnea de miel va fi înlocuită cu cea de curcan sau piept de pui. Pentru copiii mai mari însă, cât şi pentru persoanele mai pretenţioase, carnea de miel se va înlocui cu iedul, carnea de ied sau de căprior, care este foarte bună, cu aceleaşi proprietăţi numai că “nu miroase a oaie » deloc!!! Puteţi încerca să va convingeţi, are acelaşi gust ca şi carnea de pui numai că este mai fragedă şi din păcate mai grasă, decât cea de pui dar fiind Paştele o singură dată pe an, putem uita de dietă şi ne puterm bucura de o delicioasă masă cu acest preparat!

Comentarii (5)

21.04.2011, 15:49

21.04.2011, 18:48

Dap, am precizat ca am primit de la o prietena pe mail aceste informatii, in introducere. Dar nu a aparut si introducerea!!!

21.04.2011, 18:49

Mai gasiti articole interesante si pe site/ul www.cristinapana.yolasite.com

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!