Sfaturi de la doctor Menci pentru masa de Craciun

Postat de Bucataras in Tipsuri pe 23 Dec 2013, 18:26

Articol pe placul a 13 bucatarasi
comenteaza

 Iata cateva recomandari:

• Daca ne plac sarmalele, este bine sa le mancam cu cat mai multa varza, deoarece aceasta ajuta la digestia carnii de porc.
• Un carnat facut in casa, din carnuri alese cu atentie si fara prea multa grasime este tolerabil.
• Pregatim friptura de porc pe gratar fara foc direct sau la cuptor cu putin vin.
• Pe masa vor exista obligatoriu legume pregatite la abur sau la gratar (broccoli, conopida, varza de bruxelles etc), muraturi in saramura, salata verde cu dressing de ulei de masline extravirgin presat la rece si lamaie, care trebuie sa insoteasca felurile de mancare cu carne.
• Daca vrem cozonac, ar fi bine sa il facem in casa si sa il mancam intre mese.
• Ar fi bine sa nu uitam de ardeiul iute! Acesta intensifica arderile si merge atat la sarmale, cat si la friptura.

Pont – cozonacul poate fi mancat in dimineata zilei de Craciun, alaturi de un ceai sau o cafea. Ne satisfacem astfel pofta de dulce, il mancam in prima parte a zilei cand arderile sunt mai puternice si digeram mai bine carbohidratii si nici nu il mai amestecam cu celelalte feluri de mancare!

Simpaticul doctor Menci ne da citeva sfaturi de luat inseama pentru masa de Craciun!

Ce sa nu mancam?
• Nu trebuie sa avem pe masa orez, cartofi pregatiti in orice fel, paine alba – alimente amidonoase in general, care nu fac deloc casa buna cu carnea.
• Nu prajim nimic, nu facem pane-uri, nu adaugam maioneze – avem destule alimente grele, satioase, indigeste!
• Atentie la dulciuri, mai bine le lasam pentru a doua zi. Sunt de evitat frisca, cremele grele cu unt, gogosile, sau papanasii prajiti.
• Sub nicio forma nu trebuie sa adaugam meselor bogate de Craciun alte alimente precum cele de la fast-food, prajite si pline de aditivi alimentari.

Si de baut, nimic?
Si aici e o problema, deoarece multi confunda sarbatoarea Craciunului cu un moment prielnic pentru a consuma cantitati mari de alcool, care nu fac decat sa ingreuneze si mai mult digestia, sa oboseasca organismul si sa il duca astfel chiar la imbolnavire.

Iata cateva sugestii:
• In primul rand, apa e sfanta. Apa, apa, apa, de dimineata pana seara! O stare de hidratare optima a organismului usureaza sarcina sistemului digestiv.
• Cea mai indicata bautura alcoolica de pe masa de Craciun este vinul, de preferat fara sulfiti. Un pahar de vin rosu, autohton, autentic, adauga savoare mancarurilor.
• Daca tuica e bautura preferata, atentie! Aceasta nu trebuie bauta sub nicio forma pe stomacul gol si nu mai mult de 100 ml.
• Putem bea intre mese o cafea la filtru, neindulcita, sau un ceai caldut, verde, care au proprietati digestive si nu suprasolicita organismul.

Cum ne sustinem organismul in aceasta perioada?
• In primul rand nu trebuie sa mancam toate alimentele deodata. Avem suficiente zile la dispozitie sa gustam din fiecare preparat.
• Apoi, nu trebuie sa uitam si de miscare. In ziua de Craciun nu trebuie sa ne asezam la masa la 12 si sa ne mai ridicam la orele 20! Dimpotriva, intre felurile de mancare putem face cativa pasi in aer liber, pret de cateva zeci de minute.
• Stim cu totii deja ca fructele nu se asociaza cu alte alimente concentrate si nici cu legumele, cu mici exceptii: ananasul, kiwi, papaya. Este indicat sa mancam o felie de ananas dupa ce am savurat friptura de Craciun, deoarece contine atat bromelina (o enzima digestiva care ne ajuta sa digeram mai repede proteinele din alimentele pe care le consumam), cat si substante antiinflamatoare. Prin urmare, ne va calma putin si va destresa organismul la nivel celular.


Mai multe pe www.doctormenci.ro

Comentarii (8)

Ina

Ina
23.12.2013, 19:37

Lili

16.08.2014, 07:01

Ce i-au facut si astuia nemernicii astia , fascistii naibii

11.12.2014, 11:24

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!