Sfaturi pentru a gati perfect orezul

Postat de Adinuta in Tehnici pe 16 Noi 2011, 17:00

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza

Prepararea orezului este una dintre tehnicile de baza intr-o bucatarie, insa a face un bol perfect de orez simplu si pufos, in care fiecare bob este fiert atat cat sa se distinga si sa nu fie o masa compacta nu este atat de usor pe cat pare. Nu este imposibil, insa trebuie sa stii cateva mici secrete: trebuie folosita cantitatea potrivita de apa, temperature medie, o oala incapatoare insa nu foarte mare si trebuie sa se ia in calcul faptul ca orezul gatit trebuie sa se odihneasca si sa se aseze un timp dupa ce a fost luat de pe foc.

Pasul 1: Spalarea sau inmuierea

Orezul se clateste in general de cateva ori cu apa rece. Exista doua motive pentru care se face acest lucru: in unele mori se foloseste pudra de talc pentru decorticare, de aceea este un pas important ce trebuie respectat. Mai mult, se inlatura astfel praful de orez faramitat ceea ce duce la obtinerea unei retete mai putin lipicioase.

Pentru cele mai multe mancaruri de zi cu zi, poti obtine rezultate bune inmuind orezul. Daca este unul mai vechi, se inmoaie timp de 30 de minute, ceea ce face boabele mai putin casante. Inmuierea este o tehnica recomandata mai ales orezului basmatic, pentru ca ajuta boabele sa se expandeze la capacitate maxima. Asigura-te ca strecori bine orezul pentru a elimina excesul de apa la gatit.

Exista mai multe metode de a gati orezul, dar cea mai simpla este cea a absorbtiei: orezul este gatit intr-o cantitate de apa masurata, in asa fel incat in momentul in care este fiert, toata apa a fost absorbita. Pe masura ce nivelul apei scade, aburul continua procesul de gatire.

Secretul este sa iti dai seama care este cantitatea corecta de apa. Ca regula generala, foloseste o cana si jumatate pana la o cana si trei sferturi de apa pentru fiecare cana de orez alb cu bobul lung, dar probabil va trebui sa experimentezi de cateva ori pentru a afla care este cantitatea exacta care iti place cel mai mult. Orezul maro necesita mai multa apa, iar cel cu bobul scurt are nevoie de mai putina. Retine ca mai multa apa te ajuta sa obtii un orez mai moale si lipicios, preferat in retetele de tip stir-fry. Mai putina apa este insa necesara pentru orez ferm, in special cel folosit in salate.

Un alt element important este folosirea unei oale cu fundul gros, care sa previna lipirea orezului de baza ei si un capac care sa i se potriveasca pentru a pastra aburul. Daca iese abur prin marginile capacului, se recomanda folosirea unui prosop care sa asigure ca apa evaporata nu parareste oala.

Reteta de baza pentru orez simplu:

-    O cana orez alb cu bobul lung;
-    Unt nesarat sau ulei de masline (optional);
-    Sare (optional);

Spala orezul de cateva ori in apa rece. Apoi strecoara-l. Intr-o oala medie cu fund dublu amesteca 1 cana si trei patrimi cu apa, orezul, putin unt sau ulei sis are. Tine totul la foc mare pana ajunge in punctual de fierbere. Apoi redu temperature si acopera oala (daca ai aragaz electric, seteaza o temperatura medie pentru ochiul alaturat celui pe care fierbe oala, iar cand apa da in clocot, muta oala pe celalalt ochi).

Lasa la fiert pana cand apa este complet absorbita si orezul este al dente, cam 12 minute. Ia oala de pe foc si lasa orezul sa se odihneasca, cel putin 5 minute si pana la 30 de minute, fara a lua capacul de pe oala. Apoi se poate servi.

Foto: itsfordinner.com

Comentarii (8)

25.11.2011, 10:23

exact la fel fac si eu.iese delicios!!!

26.11.2011, 11:07

eu mereu am avut o singura regula la orez.3 cani apa la 1 de orez.nu a dat gres niciodata....

15.01.2012, 21:47

si eu cam tot dupa regula ta ma ghidez,daca fac orez de sushi atunci cam 1 1/4 cana apa la 1 de orez,iar de proportia 3:1 stiu ca e pentru pilaf. Orezul alb simplu gatit cum spui in articol,poate fi folosit a doua zi la orez prajit.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]