Curiozitati despre oua

Postat de dantes in Cu de toate pe 17 Apr 2014, 13:15

Articol pe placul a 14 bucatarasi
comenteaza
Curiozitati despre oua

. Coaja de oua este formata, in mare parte, din carbonat de calciu, care este ingredientul principal din anumiti antiacizi. In plus, este dotata cu pori care permit eliminarea oxigenului, dioxidului de carbon si a umezelii.

2. Albusul de ou are in componenta o proteina numita albumina ce contine niacina (vitamina B3), riboflavina (vitamina B2), clor, magneziu, potasiu, sodiu si sulf. De fapt, albusul contine circa 57% din proteinele dintr-un ou.

3. Nuantele de alb si de galben ale albusului, respectiv galbenusului de ou variaza in functie de cat de proaspat este acesta. Un albus tulbure indica faptul ca oul este foarte proaspat, unul mai transparent arata deja o anumita vechime, iar albusul cu nuante de roz indica faptul ca oul s-a stricat si ca nu mai trebuie consumat.

4. Petele de sange descoperite uneori in interiorul oului provin de la vase mici de sange, sparte, din galbenus.

5. O gaina produce, in medie, intre 250 si 270 de oua pe an.

6. Un ou se formeaza timp de 24-26 de ore in interiorul gainii. La inceput, un ovul formeaza galbenusul in ovarul acesteia. Atunci cand ovuleaza, foliculul se rupe, iar galbenusul este trimit in oviduct. Pana sa ajunga in uter, galbenusul se imbogateste cu un strat de albumina. Coaja se formeaza in interiorul uterului. La circa 30 de minute dupa ce a fost eliminat oul format, procesul reincepe.

7. In SUA sunt produse in fiecare an circa 75 de miliarde de oua, aproximativ 10% din totalul de oua produse la nivel mondial. Totusi, cel mai mare producator de oua este China, cu 390 de miliarde de oua produse in fiecare an (50% din productia mondiala).

8. Chiar daca si curcile produc oua, acestea nu sunt comercializate. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste pasari au nevoie de mai mult spatiu si, drept urmare, sunt mai putin economice.

9. Dupa cate se pare, oul a fost primul, nu gaina, si asta pentru ca dinozaurii isi creau cuiburi de tipul celor pe care le fac pasarile si produceau oua cu mult timp inainte ca pasarile (inclusiv gainile) sa fi aparut.

10. Culoarea galbenusului de ou este determinata de hrana pe care o primeste gaina. Cu cat sunt mai galbene sau portocalii grauntele pe care aceasta le mananca, cu atat mai colorat va fi si galbenusul de ou.

sursa.descopera.ro

Comentarii (5)

18.04.2014, 11:30

foarte bun articolul! interesant

20.04.2014, 13:29

21.04.2014, 20:13

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

TOP
utilizatori

Rocsi

317 puncte

mihaelar63

275 puncte

Lau

Lau 9

272 puncte

Sidy

226 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia