Curiozitati despre oua

Postat de dantes in Cu de toate pe 17 Apr 2014, 13:15

Articol pe placul a 14 bucatarasi
comenteaza
Curiozitati despre oua

. Coaja de oua este formata, in mare parte, din carbonat de calciu, care este ingredientul principal din anumiti antiacizi. In plus, este dotata cu pori care permit eliminarea oxigenului, dioxidului de carbon si a umezelii.

2. Albusul de ou are in componenta o proteina numita albumina ce contine niacina (vitamina B3), riboflavina (vitamina B2), clor, magneziu, potasiu, sodiu si sulf. De fapt, albusul contine circa 57% din proteinele dintr-un ou.

3. Nuantele de alb si de galben ale albusului, respectiv galbenusului de ou variaza in functie de cat de proaspat este acesta. Un albus tulbure indica faptul ca oul este foarte proaspat, unul mai transparent arata deja o anumita vechime, iar albusul cu nuante de roz indica faptul ca oul s-a stricat si ca nu mai trebuie consumat.

4. Petele de sange descoperite uneori in interiorul oului provin de la vase mici de sange, sparte, din galbenus.

5. O gaina produce, in medie, intre 250 si 270 de oua pe an.

6. Un ou se formeaza timp de 24-26 de ore in interiorul gainii. La inceput, un ovul formeaza galbenusul in ovarul acesteia. Atunci cand ovuleaza, foliculul se rupe, iar galbenusul este trimit in oviduct. Pana sa ajunga in uter, galbenusul se imbogateste cu un strat de albumina. Coaja se formeaza in interiorul uterului. La circa 30 de minute dupa ce a fost eliminat oul format, procesul reincepe.

7. In SUA sunt produse in fiecare an circa 75 de miliarde de oua, aproximativ 10% din totalul de oua produse la nivel mondial. Totusi, cel mai mare producator de oua este China, cu 390 de miliarde de oua produse in fiecare an (50% din productia mondiala).

8. Chiar daca si curcile produc oua, acestea nu sunt comercializate. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste pasari au nevoie de mai mult spatiu si, drept urmare, sunt mai putin economice.

9. Dupa cate se pare, oul a fost primul, nu gaina, si asta pentru ca dinozaurii isi creau cuiburi de tipul celor pe care le fac pasarile si produceau oua cu mult timp inainte ca pasarile (inclusiv gainile) sa fi aparut.

10. Culoarea galbenusului de ou este determinata de hrana pe care o primeste gaina. Cu cat sunt mai galbene sau portocalii grauntele pe care aceasta le mananca, cu atat mai colorat va fi si galbenusul de ou.

sursa.descopera.ro

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (5)

18.04.2014, 11:30

foarte bun articolul! interesant

20.04.2014, 13:29

21.04.2014, 20:13

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cum se face mamaliga
  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

  • 27

    J

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert rulouri cu visine

de Rocsi 9

ieri la 19:18

Limba soacrei

ieri la 19:05

Desert iaurt inghetat din doar 4 ingrediente pe care sigur le aveti in casa

de Meea 4

ieri la 18:32

Aperitiv cu castraveti si crema de branza

ieri la 12:58

Salata Fattoush

de -Miti- 7

ieri la 11:03