Doi tineri furiosi

Postat de Mutulica in Bucataras in oras pe 22 Iun 2012, 09:26

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza
Doi tineri furiosi

Nimeni nu le zice nici  “ da-te mai incolo ! “ , nimeni nu le poate face nimic nici daca ar vrea si nimeni nu e mai sigur pe el si pe locul lui de munca decat cei doi .

Unul este intrat mai de curand in exclusivista casta a beizadelelor si a avut timp sa simta pe pielea lui cum este pregatit pentru viata un tanar care da semne ca ar fi inteligent sau care , mai precis  , “face pe desteptul” , cum ar spune reprezentantii esalonului doi dintr-o institutie ,  cei ce isi anunta seful din prima saptamana : “daca vrei sa traiesti bine asculta de noi , daca nu , mori ca un prost ! ” Ei sunt nemuritori si lasati pe inventar de toti directorii ajunsi niste actori grabiti ce vin si pleaca inainte de a fi cunoscuti de marea masa a angajatilor .

Daca esti incapatanat si-i deranjezi ajungi sa vorbesti singur sau pleci  !  De cand a simtit pe pielea lui ce patesc cei ce incurca treburile sistemului  care ne guverneaza viata  este convins ca nu merita sa muncesti in Romania  dar ,   pentru ca tot a capatat  statut de beizadea datorita mamei ce s-a recasatorit   , e pacat sa nu profite de un  loc linistit si bine platit pentru care el    n-are de gand sa faca  nimic mai mult decat o simpla  figuratie  .

Este mai inteligent si mai cult decat toti pilosii ,  beizadelele si sarsanagiii  luati la un loc , dar acestia il cred  putin sonat si nimeni nu-l deranjeaza pentru ca , nu-i asa , ”nu-i bine sa te pui cu nebunul !” Sonatul este de fapt un tip cameleonic specializat in a servi celor din jur ce vor sa auda , cu conditia de a nu fi deranjat in timpul siestei . Este nevoie de un om destept pentru a intelege si cataloga un om inteligent si colegii  nu au cum sa observe ca autistul de langa ei picoteste tinand in mana un e-book continand carti in limba engleza  ,  limba pe care o stapaneste foarte bine  .

De cand a fost  tavalit cu simt de raspundere  de  catre reprezentantii esalonului doi , cei fara de care nimic nu poate merge intr-o institutie si-a canalizat furia spre propria persoana si  ,  intre o vodca mare si o etnobotanica mica  ,  afisand o indiferenta de fatada   se amageste ca oricand poate iesi din acest protest autodistructiv si sa emigreze intr-o tara de limba engleza unde s-ar acomoda foarte usor deoarece vorbeste o engleza academica  .  Nu-si da seama de halul in care a ajuns  !

Sefii care s-au succedat au spus bogdaproste ca nu are ambitii de evolutie profesionala si deci nu le pune scaunul in pericol  . In plus  ,  actualul sef  a declarat de fata cu mai multi colegi  : “ tu poti sa  faci ce vrei !” Asa a inteles  ezotericul meu sef sa-i multumeasca celui care l-a angajat si promovat in varful ierarhiei ( nici nu avea o varianta  mai buna datorita inteleptei politici de management a resurselor umane ) dupa ce observase ca niciun angajator nu vroia sa-l primeasca  , nici macar in functii umile  , din cauza c.v.-ului  pe care prefer  doar sa-l caracterizez  mai mult decat subtire pentru varsta inaintata pe care o avea inca de atunci .  Drept vorbind proaspata beizadea  ,  baiat destept  ,  stie sa-si traiasca viata  ,  avand nevoie pentru a reveni  din concediu de plangerile si rugamintile ipocrite  adresate telefonic de catre ezotericul meu sef , la trei -patru zile de la terminarea  acestuia  .

Cand fosta sefa din nobila institutie  ajunsa in situatia de a vorbi singura   s-a hotarat sa-si dea demisia si  il mustruluia energic  ,   incercand  sa-si refaca egoul ranit de prea multele plecaciuni facute celor care de fapt ii erau subalterni  , acesta parasea biroul  fara  explicatii  si revenea a doua zi cu o mutra ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat   . Odata a lasat-o sa se isterizeze admirand usa inchisa a biroului  , plecand neanuntat dupa ce a ascuns cheia sub pres si apoi refuzand sa raspunda la telefon .

Cand s-a angajat parea un rocker taciturn  ,  dar  dupa un timp a trecut la stilul grunge adoptand pe langa tinuta neglijenta si un miros de tap in calduri  .  Exasperat de miros  ,   i-am spus ezotericului meu sef ca este timpul sa aiba o discutie cu el pentru a incerca sa-l trezeasca  la realitate  . ”Diplomat” ca intotdeauna ,  vesnic preocupat  “ sa respecte legea karmei  “ ,  s-a ferit sa spuna ca-i cunostea bine problemele si a declarat ca nu se baga  .   L-am anuntat ca voi avea eu o discutie cu ”dezodorizantul” meu tovaras de serviciu  pentru ca eu cred ca suntem colegi nu doar pentru a ne barfi si a ne boicota profesional ci mai ales pentru a ne ajuta unul pe altul  .  Proasta decizie am luat  ,  deoarece seful meu a demonstrat ca-si insusise lectiile   despre cum se conduce un colectiv  de la predecesoarea sa  ,   cea care  ,  intr-o situatie asemanatoare   ,  a decis sa spuna norei  unui   mare director de barci si jgheaburi mai mult sau mai putin navigabile precum si unei pupile protejate de o persoana importanta  ca  doar eu sunt nemultumit de starea de murdarie  in care  lasau  biroul la terminarea programului   ,  fapt ce a atras sanctionarea drastica a impertinentei mele de catre cele doua tinere   .  La fel a procedat si beizadeaua care a iesit din autismul autoimpus ironizandu-mi ,  in mod indirect  ,  toate afirmatiile  .

Toti colegii cred ca doar pe mine ma respecta  ,  dar de fapt ma crede un tampit cu care nu este bine   sa te pui  ,  acesta fiind si singurul motiv ce l-a determinat  ,  cat timp am lucrat impreuna  , sa vina la prima ora la serviciu  ,  asa cum il rugasem  ,  fapt fara precedent pentru el  .

Daca ar sti  ce face  ,  hai sa-i  zicem  ,  tatal sau adoptiv si fostul nostru director  i-ar pune pielea in bat  , dar nimeni nu are o coloana vertebrala suficient de dreapta pentru a putea sta intr-o  pozitie care sa-i permita sa vorbeasca in asa fel incat cuvintele sale sa ajunga la urechea masivului director  .  Il cunosc de o viata  ,  ii stiu  calitatile si defectele  ,  lucrurile bune si greselile  pe care le-a facut   dar  ,   pentru ca nu sunt sigur de talentul meu in a reda  fidel caracterul oamenilor   si  situatiile in care se afla cand  a actionat   ,  nu vreau sa-l nedreptatesc pe domnul director care  ,  nu o data si  in niste conjuncturi dificile   ,  a stiut sa fie OM  ! Cunosc putini directori care au reusit sa nu se lase ametiti de inaltimea functiei si nu au uitat ca sunt datori si subalternilor pentru  evolutia pozitiva a carierei lor .

Momentan autistul nostru de serviciu se declara practicant voodoo si eu cred ca experimenteaza starea de zombie  ,  numai ca lui ii iese bine doar partea in care trebuie sa stea ore in sir nemiscat si cu ochii inchisi  .

A  doua  beizadea  asupra  careia  am  de  gand  sa  imi  arunc  privirea  desi  gestul asta  ma  poate  costa  un  : ” bhaaa , de ce te uiti la mine ? ”(este os domnesc si pe astia nu oricine are dreptul sa-i pangareasca cu privirea ) este furios pentru ca  ,  spre deosebire de atatia alti copii de director  ,  a fost nevoit sa vina la serviciu  ,  din cand in cand   ,  in timp ce urma cursurile unei facultati  .  In primul sau an de studii eu  nu am avut ture libere  .  Cand intarzia trenul , fosta sefa , foarte constiincioasa de altfel  ,  ma suna si imi facea o mica scena pentru intarziere , iar seara imi spunea sa plec mai devreme si daca refuzam isi batea joc de mine pana imi luam lumea in cap si plecam val-vartej la gara  .  In aceste conditii nu mai puteam sa am pretentii la ture libere si ma mangaiam cu iluzia ca  ,  atunci cand voi imbatrani  ,   studentul protejat de sefa se va gandi cu nostalgie la mine  ,  cel care a muncit in locul lui si imi va usura povara .

Adevarul este ca baiatul asta a facut treburi la care un copil de director nici macar cand viseaza urat nu se gandeste sa le faca  ,  dar tot la fel de adevarat este faptul ca are o atitudine de patron  pe plantatie :  este arogant  , badaran si agresiv   .  Vine  cand  vrea   ,  sta  cat  vrea  si munceste  cat  vrea  .  Cand pleaca nu simte nevoia sa anunte pentru ca oricine isi poate da seama  de absenta  domniei sale  . Odata a ajuns la serviciu  la ora 8 si 15 minute si , cel care avea ora de sosire 8 30 a exclamat : “ ce devreme am venit ! “ Ezotericul meu sef  ,  cu putinul curaj capatat in urma cutremurului care ameninta sa-l zboare de pe scaun ,  i-a replicat  in gluma  ,  pentru a nu suferi penalizari : “ stii ca ar trebui sa fii la serviciu cu cinci minute inainte de ora 7 ? “  “- Ce , maaa ?” , a venit raspunsul beizadelei contrariate  .  Afla si el  ,  in sfarsit  ,  cand ar trebui sa se prezinte la serviciu si revelatia i–a parut a fi o gluma proasta  .

Si totusi ,  in timp ce multi  dintre copiii subalternilor apropiati tatalui sau isi fataie fundurile in masini de vis  ,  el vine la serviciu cu  o Dacia Nova  ,  masina  unui prieten plecat sa munceasca in strainatate  .   Are o excelenta parere despre sine ce a degenerat intr-un complex de superioritate    datorat  fostei sefe care  , dupa orice efort cat de mic , il gratula cu complimente entuziaste  asemenea mamei care isi vede copilul facand pentru prima oara cacanita la olita   .  Daca  ar  sti  nemuncita  beizadea  ca  un angajat  bun  al  unei  firme  private  este de cinci ori mai eficient  decat  el in acelasi interval de timp  !

La inceput venea la serviciu in pantaloni scurti si incaltat cu  slapi care  uneori lasau sa se vada  urme de nisip intre degete . S-a mai cizelat cu timpul  ,  acum poarta pantaloni cu talie joasa care lasa sa se vada chilotii Catalin Botezatu  .

Am observat ca nu are suflet rau si m-am hotarat  sa fac abstractie de evidenta sa lipsa  de educatie si   bun simt  .  L-am apropiat , incercand sa-l inteleg  .  A fost suficienta o intrebare pusa din dorinta de a socializa cu mine pentru a ma indeparta definitiv de el  : ”Ce mai fac tac-tu si cu ma-ta ? ”…Daca puteam sa trec peste nesimtirea  de a ma  tutui unul cu  o  varsta putin mai mica  decat  vechimea mea  ,  nu am putut suporta apelativele  auzite de mine doar din gura taranoilor  .  Tupeul  ,  badarania si agresivitatea atitudinii  il  fac neangajabil de catre orice firma serioasa si cred ca doar un concediu intr-o tara civilizata l-ar determina sa constientizeze lipsurile pe care le are  .  Sunt convins ca daca ar stationa mai mult de cinci minute intr-un cartier civilizat al unui oras din Anglia sau Germania s-ar vedea pus in situatia de a da explicatii politailor si , dupa cum il cunosc ,  reactiile sale l-ar duce in arestul cel mai apropiat pentru ca grobianismul are un limbaj universal  pedepsit  in locurile unde domnesc legea si ordinea  .

Si cand te gandesti ca tatal sau a fost un director care isi cumpara tigari de la contrabandistii ce vand in zona  Abatorului  . Se spune ca un director constantean nu are voie sa dea bani pe nimic , daramite pe tigari !

Confruntat cu disolutia nobilei institutii pe care nu avea puterea sa o opreasca  ,  neavand  nici taria de a iesi din sistem si-a anesteziat instinctele de om cinstit band fara masura  .   Cand a devenit dependent de alcool  ,   cei aflati in anturajul sau il imbatau cu bautura ieftina si apoi il plimbau pentru a-i compromite imaginea in fata angajatilor care-l iubeau pentru ca este un om bun la suflet …

Baiatul sau este atat de suparat pe viata nedreapta care l-a facut copilul unui director cinstit incat fierbe sangele in el !  Din aceasta cauza iarna deschide larg ferestrele  ,  iar vara seteaza aparatul de aer conditionat la 16 grade  .  Apoi  , la indemnul  ezotericului meu sef  ,  numara , frematand de speranta   ,  pastilele pe care le inghit  ,  uitandu-se  cu ochi de vultur  ,  doar-doar o  zari vreo pastila pentru calmarea nervilor  .  Ceilalti turanti  se mira ipocrit  : ”vaai , era setat aerul conditionat la 16 grade !  ” (mesaj subliminal – ”Noi putem fi pedepsiti pentru ce ti-am facut , dar lui ce-i faci ? Nu e numai copil de director  ,  tatal sau  l-a  cununat pe cel care este Micu Mare Director  .  Datorita lui nu s-au mai facut restructurari  care puteau duce chiar la  stingerea  luminilor in acest birou  ,  asa ca  ,  dupa cum ti-a spus si el  ,  tu ai castigat degeaba procesul . De zburat tot ai sa zbori ! ” 

Deabia terminase facultatea si dorea sa conduca intreaga activitate  , dorinta normala daca ne gandim la tinerii desemnati ministrii la varsta de  30 de ani pe care i-a avut nobila institutie . Zbiera  la mine crezand ca-i sunt contracandidat : " ce  , bhaaa , vrei sa fii sef ? "  Cand a aflat  ,  cu stupoare  ,  ca am refuzat functia respectiva m-a catalogat definitiv : “tu esti un prost , bha ! Puteai sa fii sef  ,  sa  primesti  si daune materiale pentru ce ti s-a facut ! “ Nu avem acelasi sistem de valori deci nu putem ajunge la un consens .

E exasperat ca nu cedez  psihic si nici macar fizic . L-am surprins discutand cu ezotericul meu sef : ” chiar nu exista nicio  solutie ? “ “–Nu stiu  , ma  , ce se poate face  ! ” , i-a raspuns chipurile epuizat  ,  omul care sustine  public numai lucrurile si faptele "generatoare de  progres in planul  logicii divine" .  Cand a aflat ca opinia publica e impotriva lui  , ezotericul meu sef ,   pentru a se spala pe maini  , fiind un  bun psiholog  (moare de ciuda ca nu ma poate ”citi” ) ,  sfatuia  furioasa beizadea  , in prezenta mea  ,  sa nu isi mai bata joc de mine ,  folosind argumente   care  ,  pentru  tanarul  cu  inteligenta si temperamentul unui berbec   , aveau efectul  fluturarii unei carpe rosii in fata unui taur  .  Are ”intentii bune ” cel ce se lasa guvernat doar de legea karmei  .    

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Luni de zile am fost supus unui tratament de exterminare psihica  si fizica  .” Binevoitorii ” ma trageau de limba si ma cainau pentru viata pe care o duc , dupa care le spuneau  cat sufar si celor care imi aplicau tratamentul  .  Urma  inasprirea metodelor aplicate  , dupa care mi se spunea si ce am zis  pentru a pricepe ca  ,  daca ma mai plang cuiva  ,  imi va fi mai rau  !  Doar un coleg nu a participat la aceasta  ”demascare a problemelor”  mele  ,  preferand sa  “ intre in transa voodoo ” . In urma tratamentului la care am fost supus am ajuns la concluzia ca ,  din acest colectiv minunat cu oameni de exceptie  ,  eu sunt singurul care trebuie sa plece .

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ma opresc din acest exercitiu de creionare a unor personaje imaginare pentru ca ele sunt terne ,  cu un  comportament  previzibil  ,  fara a avea un tipar comportamental complex   precum alti colegi  .  Drama pe care o traiesc cei asemenea lor  este autentica si este rezultatul disolutiei societatii  .

Saracia  ,  lipsa de informare si propriile limite  ne ingusteaza orizontul si ne fac sa credem   ca directorii sunt initiatorii devalizarii institutiilor de stat  ,  cand de fapt si ei sunt doar niste victime  .       Eu ii vad ca pe niste acrobati pusi sa jongleze cu mai multe bile : mijloacele fixe ale intreprinderii  ,  capitalul uman si financiar  ,  materiile prime si profitul  .  In timp ce acestia incearca sa mentina aceste bile in aer  ,  “papusarii” ,  adevaratii reponsabili si  beneficiari  ai distrugerii economiei nationale  ,  le pun piedici ,  le distrag atentia si schimba din mers regulile jocului  impunandu-le sa mearga  si pe sarma  in timp ce jongleaza cu bilele amintite  .

Daca nu jongleaza cu bilele asa cum le sugereaza “papusarii” sunt pusi in situatia de a cadea de pe sarma fara a mai beneficia de plasa salvatoare .  Aflam deseori ca diversi directori au probleme cu D.N.A.-ul , dar nu stiu cum se face ca ajung sa plateasca  oalele sparte doar cei care nu au mai rezistat conditiilor impuse si au dorit sa iasa din joc . Daca credeti ca directorii sunt principalii beneficiari ai devalizarii intreprinderilor  ,  cum va explicati ca isi tin progeniturile  mai putin dotate sub umbrela acelorasi institutii falimentare in loc sa le dea pe mana un capital cu care sa-si porneasca o afacere  ?  Cu ce sunt  mai prejos acesti copii fata de progeniturile  lui Casuneanu  , Videanu , Copos , Berceanu sau mai stiu eu care asa zis om de afaceri de succes din capitalismul nostru de cumetrie ?

Daca suntem in stare sa raspundem corect la aceste  intrebari  ar trebui sa fim capabili sa vedem adevaratele cauze ale problemelor noastre  si sa actionam in consecinta  . De felul in care vom actiona depind   nu numai viitorul nostru si al familiilor noastre   .  Nu mai este in discutie doar nivelul de trai al romanilor , se pune problema supravietuirii  neamului romanesc !  Asupra noastra actioneaza forte extrem de puternice si noi  fie privim fatalist problema fie ne spunem ca intai sa vina scadenta si apoi procedam ca Moromete  ,  privind contemplativ cum ne sunt instrainate bogatiile si cum devenim slugi la straini in propria noastra tara  .  Daca  vom renunta sa ne canalizam furia  intr-un  mod distructiv  asupra propriei persoane sau asupra celor din jur   vom incepe sa vedem limpede ca nu suntem pe drumul cel bun    ,  vom schimba directia si  luntrasii , gasindu-ne calea  spre  fericire si prosperitate   .

 Sursa foto

Comentarii (4)

25.06.2012, 07:33

Dia , esti tare !Saru-mana pentru efort .Lasand gluma la o parte , stii de ce nu se mai scriu romane fluviu ca pe timpul lui Balzac , sau Jules Verne ? Nu mai are cine sa le citeasca .Romanele de atunci erau pentru iernile lungi in care oamenii stateau in casa fara tv, radio , cluburi etc .Acum a venit peste noi capitalismul de cumetrie si globalizarea ce ne lasa timp doar pentru munca si traseul serviciu- casa , casa -serviciu .Pana si relatiile intime au devenit un concurs de viteza .

25.06.2012, 16:06

Costel, de vineri tot citesc si recitesc! E urat ce se intampla, dar e real, se intampla si in alte institutii din pacate! Cei 20 de ani de care spunea Brucan, ca ne trebuie ptr schimbare eu consider ca sunt prea putin, cred ca cel putin 3 generatii trebuie sa treaca, ca sa se intrevada o schimbare. Am ajuns la concluzia ferma, ca zmeii mei, sa-si termine/continue, studiile in alta parte, decat aceasta tarisoara

25.06.2012, 19:29

Cris , povestea mea nu contine toate elementele din motive de estetica literara .Sunt de acord cu hotararea ta desi stiu ca asta inseamna sa le facem jocul celor care distrug acest popor dar , atata timp cat majoritatea romanilor este formata din "populatia inca vorbitoare de limba romana" ,atata timp cat barbaria este majoritara copiii tai merita un viitor mai bun . Lui Eliade i s-a reprosat ca nu mai avea o atitudine combativa fata de badarania , hotia si prostia din Romania .A replicat : nu poti lupta cu floreta impotriva topoarelor " .

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]