Festivalul cascavalei Valea Doftanei

Postat de Laly in Bucataras hai hui pe 21 Sep 2010, 20:58

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

Comuna Valea Doftanei este amplasata intr-un cadru natural pitoresc, cu multe valente turistice si lipsita de surse de poluare si degradare a mediului. Ea se afla situata in partea nordica a judetului Prahova, intre vaile Prahova  si Teleajen.Raul Doftana traverseaza localitatea in lung. Izvorand din muntii Garbovei, el parcurge o distanta de cca. 50 km pana la confluenta cu raul Prahova, spre sud de Campina.Inainte de intrarea in localitatea Valea Doftanei, apele raului au fost zagazuite prin constructia barajului de la Paltinu, formand un lac de acumulare ce poate fi asemuit cu " o mica mare montana" - zona turistica de mare atractie.
Pentru cei interesati sa ajunga la Valea Doftanei, le este recomandat  drumul care leaga Campina de Barajul Paltinu, prin cartierul Voila.

 

Pentru cei care nu stiu in fiecare an pe la jumatatea lunii septembrie,aici se organizeaza “Festivalul Cascavelei”.Sarbatoarea campeneasca este dedicata Zilei Muntelui si promoveaza ,,Cascaveaua'', un produs lactat preparat de localnicii din zona,o manifestare de traditie care,an de an atrage mii de oameni in zona.

Cei care ajung in aceasta zona mirifica,vor fi incantati sa vada ca traditia romaneasca inca mai dainuie pe aceste meleaguri.

De fapt este vorba de un targ complex,organizat in aer liber,in care se promoveaza produsele traditionale romanesti:produse de artizanat,tamplarie,mobilier,produsele apicole,dar nu in ultimul rand pastrama,carnatii de casa,bulzul,branza de burduf in coaja de brad,casul,tuica si vinul,afinata,dar cea care se va afla in centrul atentiei va fi desigur renumita Cascavea,specialitatea casei.

Inca de la primele ore ale diminetii,poti zari mesele imbelsugate cu bunatatile localnicilor,care ne imbie care mai de care.Apoi pe la amiaza fumul care se ridica de la mititei si pastrama,aburii mamaligilor preparate in ceaune imense,mirosul bulzurilor care se rumenesc pe gratare,pun stapanire pe stadionul comunal.Este timpul in care  nimeni nu poate rezista in fata unei portii de pastrama si unui pahar de vin.

Intreband un localnic care este reteta bulzului acesta ne-a marturisit:avem reteta noastra,care se transmite din generatie in generatie.Se face o mamaliga mai tare,pe care o modelam in palmele umezite in zer.Punem in mijlocul fiecarei bilute o bucata de branza si unt.Punem apoi bilutele pe gratarul incins pana se rumenesc bine la suprafata,numai atunci branza va fi topita.

Aici o portie de bulz costa in jur de 5 lei,pastrama costa in jur de 25 lei kg,carnatii de casa 20 lei kg.Renumita cascavea se vinde intre 20-25 lei kg.

Nu vor lipsi din program nici momentele artistice de calitate,pe scena amplasata pe terenul de fotbal din satul Traisteni urmand sa urce indragiti interpreti ai muzicii populare precum Steliana Sima,Niculina Stoican,dar si numeroase ansambluri folclorice,etc.Iar la miezul noptii are loc faimosul foc de artificii.

Si iata ca la finele celor doua zile cat a durat festivalul,am realizat ca am petrecut clipe minunate alaturi de cei dragi mie,ca am ajuns intr-un colt de rai pe care oamenii,asa cum sunt unii dintre ei (rai) nu au reusit sa-l strice in totalitate.

Padurea si peisajul,care parca ne imbratisaza,ne invaluie in mirosul de floricele care inca mai cresc,brazii ne imbie cu mirosul lor de rasina,iar apa care susura printre pietre ne imbie auzul.

 

 

 

Recomandari pentru tine si casa ta

Hair Clipper 41mm

- 20 %
249.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (6)

22.09.2010, 22:59

Rocsi mie imi spui?

22.09.2010, 22:59

Ionix sa vezi cum mirosea in valea aia,numai a carnita la gratar

22.09.2010, 23:00

Medi te iau la anul,daca vrei sa mergi

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

mirela0911

11040 puncte

Rahela Velicu

9810 puncte

Constelatialeu

9520 puncte

Lau

Lau 9

9430 puncte

MotanLaOale

9050 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Supa cu zdrente-"Provocarea GastroArt"

de abetina 3

ieri la 22:19

Spice de grau cu carnaciori si cascaval

de Ancutsa 5

ieri la 21:19

Tarte si rozete cu branza, ierburi si marar

de Ancutsa 5

ieri la 21:11

Aripioare lipicioase cu cartofi

ieri la 19:53

Chiftele de vara cu ierburi de gradina

de Ancutsa 5

ieri la 19:47