(FINAL - UPDATE 17 APRILIE) Experiment: Cat rezista si cum se comporta in timp un burger de casa?

Postat de Cristi Roman in Cu de toate pe 11 Mar 2011, 19:01

Articol pe placul a 2 bucatarasi
comenteaza

Daca experimente legate de burgerii industriali s-au mai facut, de catre marile ziare, sau chiar pe acest site, in legatura cu ce se intampla cu acestia daca sunt lasati neatinsi o lunga perioada de timp, m-am gandit sa vedem impreuna cum rezista un burger de casa. Si astfel m-am pus pe treaba.

Ingrediente:

- 200 grame carne tocata de vita;

- frunze spanac;

- sare, piper, usturoi;

- un cartof mediu;

- ulei de masline, unt;

- ceapa rosie;

- pasta tomate, verdeturi;

- felii castravete murat;

- faina, drojdie.

Preparare:

Am amestecat carnea tocata de vita, fara grasime, cu sare, piper, cateva frunze de spanac tocate marunt, putina ceapa rosie, un catel usturoi. Nu am pus ou in amestec. Am fript apoi burgerul pe tigaia incinsa, fara adaos de ulei, ca si cum ar fi facut pe plita.

Am curatat un cartof mediu, l-am taiat felii si l-am prajit in putin unt topit si putin ulei de masline.

Chifla am facut-o din faina si drojdie: nu s-a umflat mult, insa la fix, cat sa aiba fata pentru un hamburger. Am perpelit-o un pic pe tigaia incinsa la final, 20-30 secunde.

Am amestecat o lingura de pasta pura de tomate cu putina apa, piper, verdeturi uscare.

Si cam asta a fost: am adaugat burgerul pe o felie de chifla, am pus sosul facut, am adaugat patru felii de castravete murat (in apa/sare, nu otet), am presat un pic cu a doua jumatate a chiflei - apoi am dat la o parte aceasta parte.

Separat, am pus cartofii prajiti intr-un servetel, ca si cum ar fi serviti in pliculet, ca la McD.

Precizare: am preparat burgerul seara, pe la 11, cu fotografiile de rigoare (inclusiv, totusi, una de final), iar pozele finale sunt de a doua zi, de la 7 dimineata - ca aveam lumina naturala, aceasta fiind deci prima zi a experimentului.

Ce credeti ca se va intampla cu burgerul de casa? Va ramane intact, ca cel de la McD (citeste aici povestea de pe masa Adinei), sau se va comporta altfel?

UPDATE: Am adaugat poza, dupa 24 de ore, ultima poza de jos. Chifla s-a intarit deja, e ca piatra, castravetii se usuca, carnea se intareste usor, cartofii la fel.

Update miercuri 15 martie:

Carnea devine neagra, se intareste la suprafata, painea e deja piatra, cartofii insa nu, sunt chiar usor moi, inclusiv in interior, dupa cum se vede. Castravetii s-au uscat, atata tot.


UPDATE VINERI 18 MARTIE
: Au aparut primele flori de mucegai, pe burger, ca sa fiu sincer pana la capat pe sosul de rosii de pe burger. Cartofii intre timp au devenit tari de tot si se usuca vizibil, castravetii la fel, iar chifla e deja piatra. Am sectionat burgerul, care miroase chiar in regula in interior :)).

UPDATE MARTI 22 MARTIE: E clar, mucegaiul pune stapanire. Suntem doar in a 11-a zi si florile de mucegai se inmultesc zilnic. Acum au aparut si pe chifla, plus altele pe carne. Cartofii devin negriciosi si uscati pe zi ce trece. Carnea inca nu are miros sau, sa fiu exact, are un miros neutru - acum cateva zile inca avea un miros oarecum de carne, de mancare. Acum nimic. Iata pozele de marti, 22 martie, a 11-a zi de experiment:

UPDATE SAMBATA 2 APRILIE: O adevarata padure amazoniana se dezvolta de cateva zile pe burgerul de casa, asa ca intrebarea mea e daca sa mai continuu sau nu experimentul, fiindca e clar in ce stare a ajuns dupa 20 de zile. Am intors burgerul si pe partea cealalta (ultima poza de jos), sa vedeti deci starea lui pe ambele parti. Cartofii sunt deja se piatra si s-au innegrit, burgerul e tare si el ca piatra, painea deja s-a crapat de la cat de uscata este.

UPDATE LUNI 17 APRILIE: Dragi prieteni, experimentul a ajuns la final, astazi am aruncat burgerul de casa, fiindca starea lui e clara; putrezire, uscare, degradare totala. Chifla s-a crapat mai ceva ca un pamant uscat batut de soare 118 ani de zilefara incetare, flora a capatat nuante coloristice nebanuite, iar cartofii, pusi intr-o arma de foc, sunt gloante letale. Pozele finale, la o luna si cateva zile de la debutul experimentului:

Iar poza finala e chiar spectaculoasa, prin culoare, compozitie si echilibru, ma iubesc pentru cum a iesit :)), parca e o opera de arta "natura moarta".

Comentarii (22)

28.03.2011, 01:48

mai este in viata domnul hamburger?

29.03.2011, 02:37

Nu prea, miercuri as pune ultimele poze, deja avem padure amazoniana pe el

12.04.2011, 21:02

nu-mi amintesc sa fi consumat asa ceva.totusi sunt multe persoane,in special copii,care umplu zi de zi restaurantele de acest tip.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!