Focaccia, pâinea italiană, origini și variante

Postat de RODIMUR in Alimente pe 1 Sep 2018, 20:40

Focaccia, pâinea italiană, origini și variante

De câtva timp, în restaurante putem mânca focaccia și unele gospodine fac acasă această pâine italiană specială, înrudită cu pizza, apărută destul de târziu la noi.

Foccacia a apărut încă din antichitate, când se numea „panis focacius” (aceasta este etimologia cuvântului cunoscut astăzi) și era o pâine plată, coaptă în cuptor/pe vatră, asezonată, în general, cu ulei de măsline, apă, sare și ierburi (rozmarin, oregano...) și uneori presărată/umplută cu ceapă, brânză, carne sau legume. Ea poate fi rotundă, sau dreptunghiulară.

La început, focaccia era legată de unele sărbători religioase (Ajunul Crăciunului, Bunavestire...) când această pâine italiană se găsea pe mesele festive, dar cu timpul, ea s-a răspândit și nu a mai constituit un preparat special și rar.

Aluatul focacciei este identic cu acela al pizzei, iar uneori focaccia este bază pentru pizza. Pentru a păstra umiditatea pâinii, aluatul se unge cu ulei de măsline, uneori chiar se stropește cu apă. În nordul Italiei, chiar se adaugă untură, pentru ca focaccia să fie mai moale.

În funcție de gusturi și de regiunea în care este făcută focaccia poate fi mai groasă, moale și pufoasă, constituind o bază pentru sandvișuri, sau subțire, uneori crocantă și servită ca atare, sau folosită ca bază pentru pizza.

Focaccia este originară din Etruria (provincie a Italiei), sau poate din Grecia antică, dar actualmente ea este asociată mai ales cu niște regiuni anume din Italia, Liguria, sau Toscana. De-a lungul coastei ligure, există o mare varietate de focaccia, în funcție de orașul, sau satul în care este preparată. În Camogli, focaccia este tare, ca biscuiții, în Voltri, este dulce, pe când în Recco este specifică focaccia cu brânză, care nu seamănă cu alte variante, fiind un sandviș din două felii foarte subțiri, umplute cu brânză și lapte prins. În nord-vestul Italiei este foarte populară focaccia dulce, pudrată cu zahăr și conținând stafide, miere, sau ingrediente similare.

Există de asemenea focaccia specifică anumitor zone și care le poartă numele: focaccia genoveză (din Genova), bareză (renumită în Bari, Brindisi, Lecce și Tarente) sau messineză (din Messina).

În principal, există trei tipuri curente de focaccia: cea clasică, ce conține ulei de măsline și roșii proaspete, focaccia de cartofi (care conține felii subțiri din această legumă) și focaccia albă, cu sare grunjoasă și rozmarin, aceasta din urmă fiind cea mai populară.

Există, de asemenea și variante care conțin: ardei, vinete, ceapă și alte legume, uneori chiar și carne, sau șuncă.

În Franța, focaccia se numește „fougasse”, în Argentina, „fugazza”, iar în Spania, „hogaza”. În România, dată fiind originea noastră latină, s-a păstrat termenul italian original.

 

Pentru redactarea acestui articol, m-am documentat de pe internet, dintre care:

 

http://www.bistromargot.ro/focaccia/

 

https://www.rotalianul.com/fie-painea-cat-de-rea-e-buna-si-in-italia-brutarii-italieni-mesteri-traditionalisti-in-domeniul-panificatiei/

 

http://foodstory.stirileprotv.ro/cum-sa-guides/lectia-de-gatit-focaccia

 

https://fr.wikipedia.org/wiki/Focaccia

 

Am ilustrat articolul cu imagini preluate de pe www.google.com

Comentarii (5)

01.09.2018, 22:17

02.09.2018, 11:10

02.09.2018, 22:40

Buna!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!