Iaurtul - benefic pentru sanatate si frumusete

Postat de Adinuta in Alimente pe 9 Ian 2012, 14:05

Articol pe placul a 6 bucatarasi
comenteaza
Iaurtul - benefic pentru sanatate si frumusete

Iaurtul are numeroase plusuri: este bogat in probiotice, vitamine si minerale cum ar fi calciul, potasiul, iodul si vitamine B. Este si o sursa bogata de proteine. Bacteriile bune pe care si care transforma laptele  in acid lactic ii ofera si numersoase beneficii pentru sanatate. Folosit de secole de cele mai longevive culturi, el este de ajutor in mai multe moduri pentru organism: de la probleme cu stomacul sau pielea, acesta poate fi folosit in bucatarie dar si pentru frumusete:

O buna digestie

Pentru ca probioticele ajuta la stabilirea echilibrului bacteriilor din stomac, ele au capacitatea de a ajuta sistemul digestiv sa functioneze la cote optime si calmeaza neplaceri ca cele cauzate de diaree, gaze, crampe si iritabilitate. Probioticele sunt bune si in tratarea unor conditii stomacale cauzate de antibiotice care distrug bacteriile din stomac, atat pe cele rele, cat si pe cele bune.

Ajuta sistemul imunitar

Numeroase studii au aratat faptul ca iaurtul ce contine probiotice poate creste cantitatea de limfocite din corp, adica celulele albe responsabile cu lupta impotriva infectiilor, ajutand in proportie de 30% sistemul imunitar sa functioneze mai bine.

Scade nivelul colesterolului

Anumite tipuri de probiotice pot scadea nivelul colesterolului rau.

Ajuta la pierderea in greutate

A consuma produse lactate ce contin probiotice (cum ar fi iaurtul), pot ajuta la reducerea grasimii de pe abdomen si promoveaza scaderea in greutate. Mai mult, iaurtul contine calciu si se stie faptul ca alimentele bogate in calciu ajuta la arderea grasimilor.

Oase puternice

In afara de continutul de calciu, iaurtul contine lactoferina, o proteina ce stimuleaza cresterea celulelor ce ajuta la dezvoltarea oaselor si care impiedica sau reduce instarea osteoporozei.

Trateaza candidoza

Probioticele din iaurt sunt de folos in restabilirea echilibrului mai multor tipuri de bacterii, ajuntand la vindecarea corpului in anumite situatii, cum ar fi atunci cand este afectat de candidoza. Iaurtul consumat zilnic scade sansele de a o contracta, dar poate fi folosit si intervaginal pentru a ajuta la vindecare .

Calmeaza arsurile solare

Acidul lactic din iaurt ajuta la calmarea durerii provocate de arsuri solare, dar ajuta si la prevenirea decolorarii cauzate de o expunere indelungata la soare. Aplica o masca de iaurt pe fata si in cateva minute vei simti cum pielea este revigorata.

Respiratie proaspata

Printre alte beneficii ale iaurtului se numara si faptul ca poate reduce nivelul de hidrogen sulfurat din gura si bacteriile de pe limba ce cauzeaza o respiratie urat mirositoare. Iaurtul reduce si placa dentara, previne aparitia cariilor si a gingivitei – dar numai daca nu contine zaharuri.

Iaurtul este si unul dintre cele mai versatile alimente, in special pentru copiii carora le plac sosurile si supele cremoase, pentru ca poate fi folosit ca inlocuitor pentru alte ingrediente mult mai bogate in grasimi. Iata cateva sugestii:

Foloseste iaurtul in loc de maioneza

Iaurtul simplu, sarac in grasimi contine cu 10%mai putine calorii, 1% grasimi si in jur de 3% din colesterolul continut de o cantitate egala de maioneza obisnuita. Combinand o parte maioneza low-fat cu o parte iaurt low-fat poti obtine un sos delicios pe care sa il folosesti la numeroase retete care cer doar maioneza cum ar fi salata beouf sau alte salate de cartofi, paste ton, dar si dipuri si gustari.

Excelent pentru copii

Cand copiii descopera mancarea solida, le place sa isi bage degetele in ea si sa exploreze noile gusturi. Iaurtul este bogat in calciu si poate fi un dip perfect pentru cei mici. Poate fi folosit si ca un sos prin care sa convingi copilul sa incerce un nou fel de mancare.

Ca substitut pentru smantana

Este mai sarac in grasimi, calorii si colesterol decat smantana grasa si poate fi folosit pentru a o inlocui in sosuri. Incalzeste-l insa usor inainte de a-l folosi la foc mic pentru a nu se branzi.

Foloseste-l la copt

Iaurtul simplu poate fi un substitut bun pentru laptele simplu, cel batut sau smantana in retete de gogosi, waffe, clatite sau briose. De multe ori reteta va iesi chiar mai gustoasa cu iaurt decat cu ingredientul pe care il inlocuieste.

Inghetata

Shake-uri, smoothies sau inghetata cu fructe, la toate acestea se poate folosi iaurt in locul smantanii sau laptelui.

Foto: dairyaustralia.com.au

Comentarii (4)

10.01.2012, 12:05

interesant articolul imi place iaurtul

10.01.2012, 22:00

adevarul este ca iaurdul este bun la toate....

11.01.2012, 20:13

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

ieri la 19:58

Reteta simpla de briose pufoase cu cacao

de laura_n 7

ieri la 16:39

Prajitura cu foi si gem de prune, o reteta gustoasa si buna

de laura_n 7

ieri la 16:17

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!