Interviurile Bucataras: Cosmin Dragomir - membru special in juriul concursului Reteta Anului 2017

Postat de Bucataras in Bucataras in oras pe 27 Feb 2018, 12:33

Articol pe placul a 20 bucatarasi
comenteaza

Sunt sigur ca sunteti foarte curiosi sa aflati mai multe despre invitatul special al juriului la cel mai renumit concurs al anului pe Bucataras.ro, Reteta Anului. L-am descusut pe Cosmin Dragomir cu ajutorul intrebarilor consacrate ale interviurilor Bucataras si iata ce am aflat. Mie mi se pare ca poate fi un prieten bun al bucatarasilor, se incadreaza, e bun povestitor, e pasionat de gatit si de mancat si chiar de istoria acestor indeletniciri. Perfect, deci, aici e locul tau, Cosmin, e tot ce ne place si noua, chiar si ceva in plus! :)

Antreul

1. Sa ne prefacem ca nu ne stim aproape deloc. Asadar, cine esti si ce ai facut in ultimii 20 de ani?

Daca nu mi-ati scris voi mai sus numele cred ca e musai sa incep cu el. Asadar, mi-s Cosmin Dragomir, moldovean mutat in Bucuresti doar ca sa enervez riveranii si sa aiba pe cine da vina pentru treburile nasoale din urbe. In (aproape) ultimii 20 de ani am facut cam acelasi lucru, mai precis am lucrat in presa. In ultimii cinci ani, insa, m-am specializat in domeniul culinar si in istoria gastronomiei si a ospitalitatii de la noi si iata-ma acum in 2018, freelancer cu un site de nisa – gastroart.ro – care in curand implineste un an de existenta, cu niscaiva evenimente marcante pentru HoReCa organizate in 2017, cu planuri si vise ce exced cu mult timpul de care dispun. Nu-i nici mult, dar parca nici putin nu e. La o adica, am luat-o, cam curajos, pe cont propriu, si am si ales un domeniu din care, in mod normal, nu iti prea poti plati facturile: cercetarea. Dar e frumos, de cele mai multe ori, si am destul de multa libertate ceea ce va doresc si voua. Imi sunt sef si coleg de birou :) Imi place mult sa stau cu nasul in carti vechi, sa subliniez cu evidentiatorul pe cele noi, sa strang mii de notite, sa le pun cap la cap, sa descopar retete vechi romanesti si sa contribui la patrimoniul culinar autohton. Ma enervez cand aud in stanga si-n dreapta ca noi n-am avea nimic, ca noi doar am imprumutat (de parca influentele culinare sunt ceva rusinos si parca doar noi am facut asta). Ma exaspereaza faptul ca se vorbeste atat de mult despre mancarea traditionala in necunostinta de cauza, ca multi, de exemplu, nu pricep deloc ce e cu reintrepretarea, ca ne prezentam in proiectul „Sibiu – regiune gastronomica europeana” cu biban de mare cu branza – o combinatie cat se poate de evitat – si scoici, asa cum remarcase prietenul meu Chef Nico Lontras, vazand pozele unei demostratii culinare de la un targ de turism. Ma enervez ca nu pretuim si ajutam producatorii locali, ca statul vrea sa iti inchida afacerea nu sa te ajute sa o dezvolti, ca nu avem o indetitate gastronomica asumata si promovata s.a.m.d

2. Care sunt calitatile pe care prietenii le apreciaza la tine?

Intrebati-i pe ei :)

3. Principalul tau defect?

Optimismul.

4. Care sunt cele mai indraznete planuri pe care le ai?

Offf, dar sunt atat de multe. Sa dezvolt editura GastroArt incat sa devina cel mai important vector de imagine pentru cartile gastronomice. Sa scriu o istorie a gastronomiei si ospitalitatii romanesc. Sa fac bani din povestea asta incat sa pun bazele unui muzeu gastronomic. Sa ajung in Cosmos si sa schimb vitezele la masina lui Elon Musk...

5. Cum te-ai indragostit de Bucataras.ro?

Dragostea trece prin stomac si slava Domnului am gasit la voi destule retete.

6. Unde petreci mai mult timp intr-o zi: pe net sau in bucatarie?

In bucatarie. Clar. Pentru ca acolo imi tin laptopul de pe care lucrez :d

7. Cand si cum ti-ai descoperit talentul in bucatarie?

Nu stiu daca e neaparat talent chiar daca sunt inventiv in fata tigailor. Am citit mult despre mancare, am citit enorm de multe retete si, probabil aici intervine nativitatea, am o destul de pronuntata abilitate de a specula informatii si de a improviza pe moment. Acestora li se adauga timpul petrecut cu prietenii mei bucatari, orele de stat in bucatariile lor sau de vorba la o sticla cu vin.

Felul principal

1. Care e felul de mancare care iti aduce aminte de copilarie si de ce?

Spanacul. Il uram din tot sufletul. Nu-i sufeream mirosul. Pana pe la 30 de ani nici macar nu am gustat. Acum consum, dar nu e preferatul meu.

2. Ce ai manca in fiecare zi si tot nu te-ai satura?

Istorie pe paine. Neintamplator e si sloganul gastroart.ro

3. Unde ai mancat cel mai tare preparat ever?

In sediul HoReCa School, pe 20 decembrie 2017, la o cina privata. Ciorba de hrean ca la Mediasi, reinterpretata de Nico Lontras si Johnny Susala.

4. Care e reteta cu care dai pe spate pe oricine, oricand?

Ciorba de pui de curte a bunicii prietenei mele. Mie nu-mi iese :). Dar o pork belly slow cooked, care se topeste in gura, cu soriciul crocant si expandat cred ca face fata si celor mai pretentiosi comeseni. Este un preparat extrem de versatil caruia ii putem adauga o groaza de sosuri si garnituri.

5. Care e cel mai bun pont culinar pe care l-ai primit vreodata?

Ascute cutitul. Incinge cuptorul. Pune un servet sub tocator. Foloseste doar spatula de silicon pentru scrambled eggs, fierbe foarte putin legumele, scoate-le in apa cu gheata si apoi soteaza-le nitel cu unt si condimente.

6. Care e cea mai mare boacana pe care ai facut-o in bucatarie?

Murdaresc foarte multe vase cand gatesc. Da, stiu ca nu e boacana, dar asta tineam mortis sa spun. De cele mai multe ori, la final chiuveta e goala, dar asta nu inseamna ca imi si face placere.

7. Ce nu ai manca nici daca ti s-ar oferi la schimb un sac de bani?

Provoacă-mă!


Desertul

1. Ce ti se pare sexy?

Pai nu mai terminam interviul, sunt usor de influentat.

2. Cum arata femeia ideala, in viziunea ta?

Va dau o poza cu Carmen?

3. La ce visezi?

La o viata nestresanta.

4. Ce pasiuni ai?

Gatitul intra la pasiuni. Cititul la fel. Norocul meu ca le-am transformat in job.

5. Ce urasti cel mai mult?

Saracia.

6. Cum te relaxezi?

 Joc poker pe sume mici. Seriale cu profileri si serialele de comedie bune.

7. Culoarea / genul de muzica / florile preferate?

Nu as putea zice ca imi e dor sa joc flori/fete si baieti.

Nota de plata

Ai la dispozitie minimum 5 minute si maximum o viata sa vorbesti frumos despre Bucataras.ro. Incepe aici:

Pai vorbiti voi destul despre voi prin ceea ce faceti. Inca o semnatura in cartea de oaspeti multumiti se va pierde in lungul sir de vorbe bune. Tineti-o tot asa.

 

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (29)

28.02.2018, 10:24

Buna ziua , Cosmin !!! Primul lucru cand ti-am vazut numele in juriu a fost sa te dau in cautare .Sa stiu cu cine avem de a face . Nu ma bucur , ci sunt de-a dreptul incantata ce am gasit pe GastroArt . Bineinteles ca la zamuri am intrat prima data . Doar zama este dragostea mea . Prima ce o voi testa va fi supa de cartofi reteta interbelica . Am mai preparat eu ceva asemanator o supa ruseasca , dar avea oua fierte si afumatura . Reteta romaneasca pare mai light si ma face curioasa . Iti doresc succes maxim in tot ce faci . Admir oamenii care au libertatea si pasiunea de a face ce le place . Pentru ca nu am posibilitatea de te a auzi vorind , voi urmari ce scrii

28.02.2018, 10:31

Musai [ obligatoriu ] sa ti-o zic si pe asta . Bunica mea din Cojocna era o femei tare sugubata , a trait 99 de ani si 10 luni . Intr-o zi ma intreaba : Ce faci de mancare Mihaela ? Eu ii spun ca nu stiu, am pus oala cu apa la fiert . ,, Pai faci mancare ca Baboie? ". Apoi am aflat ca Baboie erao muiere batrana si foarte saraca ,cu copii dusi departe . Punea o oala cu apa pe ploaptar[ plita de la soba] si mergea prin vecini de unde capata cativa cartofi sau o varza , etc . Facea de mancare cu ce capata sau avea la indemana . Asa am invatat si eu multe de la bunica si mama . De multe ori incep respectand sfaturile tale initiale din interviu . Procedez ca Baboie . Pe urma vedem noi ce iese )

01.03.2018, 13:39

Ohoooooo vad ca ne-ai dat de citit nu gluma,vin dupa orele de servici sa citesc )))
Te asteptam alaturi de noi cand ai timp

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Adinuta san

10080 puncte

mirela0911

6160 puncte

Rocsi

5870 puncte

Rahela Velicu

5330 puncte

RODIMUR

4920 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Ciorba de loboda cu ochi romanesc
  • 16

    MA

  • 17

    MI

  • 18

    J

  • 19

    V

  • 20

    S

  • 21

    D

  • 22

    L