Minunea numita catina

Postat de adnia in Fructe pe 13 Ian 2013, 10:42

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza
Minunea numita catina

 

Cred ca toata lumea stie cat de benefica e catina pt. organism, ea contine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decat macesul si de zece ori mai mult decat citricele.

La noi in tara se gaseste catina alba si rosie, ambele cu un puternic efect antoxidant pentru organism. Nu se folosesc doar fructele, ci si mugurii, frunzele si scoarta. Fructul de catina contine vitamina A, C, complexul B, E, P, K, F si microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu. Catina este bogata si in beta-caroten (mai mult decat contine morcovul), dar si pectine, zaharuri, aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali. Catina sub forma de ulei (uleiul de catina) este benefic in afectiuni precum ulcerul gastric si duodenal, diaree, reumatism, afectiuni neuroendocrinologice, circulatorii si hepatice. El se mai utilizeaza si tratarea alcoolismului, stressului, asteniei, anemiei, astmului, bolilor coronariene, hipertensiunii, gingivitei, etc. Un efect demn de luat in seama il are si asupra depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor, afectiunilor bucale, faringitei, raguselii, gripei, racelii, intoxicatiilor si leucemiei.

Catina este considerata un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic, astringent, anticancerigen. Catina este folosita sub forma de ulei si pentru afectiuni oftalmologice (miopie, hipermetropie, glaucom, cataracta), urticarie, alergii, dermatoze, imunitate scazuta, ulcere cutanate, eczeme, acnee, escare, hemoroizi, psoriazis si arsuri solare. Catina este un bun sudorific si mai este folosita si in tratarea anumitor afectiuni ginecologice.
Poate fi folosita in curele de slabire deoarece inhiba pofta de mancare, vitaminizand organismul.
Uleiul de catina tine sub control nivelul colesterolului.
Trebuie stiut ca proprietatile antiinflamatoare, cicatrizante si antibiotice sunt detinute si de scoarta arbustului de catina.
Catina sau mai bine zis, mugurii de catina sub forma de tinctura sunt un excelent remediu impotriva procesului de imbatranire.
Mugurii de catina au, se pare, si un efect afrodisiac. Mai poate fi folosita la prepararea ceaiului, prajituri, etc.
Dimineata pe stomacul gol o lingurita de catina cu miere reprezinta un binefacere inestimabila pt. organism. Eu pot sa spun ca am descoperit de curand cat de bune sunt bobitele acestea micute, pe langa care treceam indiferenta si am incercat s-o conserv in cat mai multe moduri posibile: la congelator, deshidratate, sub forma de  nectar si pudra. toate acestea le consum cat pot de des: in sucuri, ceaiuri, prajituri, ca indulcitor, etc.

Comentarii (11)

13.01.2013, 14:48

<3...si eu consider ca bobitele acestea sunt extraordinare! bineinteles ca exista si inlocuitori ai catinii, cum ar fi mierea cu scortisoara, sau merisoarele...mai ales pt. persoanele care nu agreeaza catina. nici baiatul meu n-o accepta, dar il mai pacalesc ascunzand-o printre altceva ce-i place

13.01.2013, 15:48

13.01.2013, 16:04

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola