Noaptea dintre ani: traditii si superstitii legate de mancare

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin pe 29 Dec 2011, 17:26

Articol pe placul a 13 bucatarasi
comenteaza
Noaptea dintre ani: traditii si superstitii legate de mancare

Fiecare cultura si fiecare familie in parte are traditii si superstitii despre mancaruri prin care se asigura ca anul ce va urma va fi prosper. Citeste lista de mai jos pentru a afla ce nu ar trebui sa iti lipseasca din bucatarie pentru a aduce norocul in casa ta

Legume asociate cu norocul pentru noul an

In sudul Americii exista o traditie de a manca fasole neagra pe 1 ianuarie, pentru ca acestea aduc prosperitate. Mai mult, forma si abundenta lor inseamna bani. Alte legume considerate a fi aducatoare de noroc sunt: lintea (despre care se crede ca aduce imbogatire), napii (pentru ca au culoarea banilor), dar si varza.

Porcul la masa de Anul Nou

Desi in America de Nord, Asia si numeroase tari europene pestele este considerat a fi aducator de noroc, in general pe plan international carnea de porc este preferata. Animalul este pentru multe culturi un simbol al prosperitatii si este preparat in diverse retete delicioase.

Fructe cu miez de prosperitate

Numeroase traditii includ si anumite fructe despre care se crede ca simbolizeaza prosperitatea sau norocul. Printre acestea se numara: rodiile (asociate cu abundenta si fertilitatea), citricele (pentru ca mandarina si portocala in chineza suna asemanator cuvintelor ce desemneaza norocul si prosperitatea), strugurii (se crede ca trebuie sa mananci 12 boabe la miezul noptii pentru a avea un an dulce si bogat).

Carbohidrati speciali

Uita de dieta saraca in carbohidrati pentru o zi! Fa o budinca de orez si ascunde in ea o migdala. Mananca taitei, dar asigura-te ca sunt intregi si nu rupti! Multe tari au traditii ce includ obiceiul de a manca produse de patiserie de forma rotunda. In Franta se considera ca norocul le este asigurat de clatite, iar danezii cred ca gogosile sunt responsabile de acest lucru datorita formei lor circulare.

Ce sa eviti

Unii cred ca nu este bine sa mananci nimic alb in noaptea dintre ani, pentru ca reprezinta moartea. Cu toate acestea, in Sicilia de exemplu, lasagna este aducatoare de noroc (dar nu si macaroanele). Mai mult, in alte culturi orezul simbolizeaza belsugul. In anumite tari este evitat puiul sau orice are aripi pentru ca simblizeaza norocul ce isi ia zborul.

Alte superstitii includ si pestele despre care se crede ca daca este mancat inainte de miezul noptii, va inota spre alte ape luandu-ti norocul cu el. Si un ultim sfat: lasa firimituri si resturi in farfurie pentru a avea masa imbelsugata tot anul!

Foto: .bbcgoodfood.com

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (9)

30.12.2011, 18:25

Ina

Ina
01.01.2012, 03:38

Daca ma uit bine, le-am cam facut pe toate... Multumim, Adinuta!

02.01.2012, 22:41

interesant tot ce ai scris

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

mirela0911

11040 puncte

Rahela Velicu

9810 puncte

Constelatialeu

9520 puncte

Lau

Lau 9

9430 puncte

MotanLaOale

9050 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa cu zdrente

de abetina 3

ieri la 22:19

Spice de grau cu carnaciori si cascaval

de Ancutsa 5

ieri la 21:19

Tarte si rozete cu branza, ierburi si marar

de Ancutsa 5

ieri la 21:11

Aripioare lipicioase cu cartofi

ieri la 19:53

Chiftele de vara cu ierburi de gradina

de Ancutsa 5

ieri la 19:47