Rețeta săptămânii: PROVOCAREA SĂPTĂMÂNII 1 - O supă surprinzătoare din 1913

Banda
Cosmin Dragomir, GastroArt - Prin această rubrică extindem demersurile de cercetare și promovare a gastronomiei practicate din cele mai vechi timpuri pe actualul teritoriu românesc începute de mine pe gastroart.ro
Vreau ca aici să vă prezint rețete ușor diferite și chiar inedite din cărțile vechi de bucate tipărite la noi și să vă provoc să le gătiți, fie respectând indicațiile originale, fie să vă lăsați imaginația culinară să zburde și să-și pună amprenta pe preparat. În acest sens, vă voi lansa o provocare gastronomică în fiecare săptămână.
În alegerea rețetelor o să țin cont de sezonalitate, dar și de cât de suprinzătoare sunt ele. Unii dintre voi s-ar putea să regăsiți mâncăruri comune din copilărie, dar vă rog să țineți cont că specificul local de foarte multe ori rămâne necunoscut în restul țării.
Banda

Postat de CosminDragomir in Concurs pe 11 Iul 2018, 18:21

Articol pe placul a 17 bucatarasi
comenteaza

Încep această rubrică cu o supă cu surpriză, după o rețetă dintr-o carte de bucate românească de acum mai mult de 100 de ani. Am și gătit-o acasă, din păcate nu am poze pentru că nu obișnuiesc, așa că există și unele detalii post-servire. Vă provoc să o faceți și să îmi spuneți cum a ieșit, în interpretarea voastră.

"Rasolul de vacă sau de găină, se spală bine, se acopere cu apă; după ce dă în colcot, i se ia spuma; se adaogă sare și zarzavaturi: pătrunjel, țelină, păstârnac, morcov, cartof și o ceapă întreagă (sau două cepe copate în cuptor cu coaje cu tot). Când a fiert, se strecoară. Ca să faci numai supă, umpli cu apă rece; dacă rasolul se mănâncă, se umple cu apă fierbinte. În supa strecurată se pun: tăiței, fiedea, orez, găluști, etc. De pildă: razi pe răzătoare un cartof mare, curățat și spălat; d’asupra spargi un ou întreg și mesteci bine cu furculița; amestecul, când e bine făcut, îl firimițești în supa clocotită; mesteci într-una un sfert de ceas."(CULINA – RODICA, Carte de Bucate, București, 1913)

P.S.: dacă faceți cu ceapă coaptă, pe tehnica stockului, să știți că lichidul își va schimba culoarea, devenind ușor mai maroniu.

P.S.S.: am încercat supa cu cartofii dați prin ou. E bună, cartofii aduc a cei prăjiți peste care spargi un ou de te lingi pe dește, dar textura lor este foarte moale. Ținuți în lichid ei se îmbibă cu supă. O să încerc o variantă cu mici găluște din același amestec căruia o să îi adaug un pic de făină pentru a-l lega.

Detalii despre modul de participare la provocare vă dă Mr. Bucătăraș aici.

Succes, bucătărașilor, puneți istoria pe pâine!

***********************************************************

Castigator Saptamana 1:

mihasara - Supa de pui reteta veche reinventata

Top 3 retete al acestei saptamani:

1. Supa de pui reteta veche reinventata - mihasara

2. Supa de la 1913 actualizata - Constelatialeu

3. Rasol de pui cu galuste imperiale - Panacris

Felicitari tuturor pentru participare!

Stati aproape pentru ca urmeaza provocarea saptamanii 2! ;)

***********************************************************

Banda
Vezi reinterpretările bucătărașilor
Banda

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 15 %
269.99 lei
229.49 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (9)

12.07.2018, 08:52

super

18.07.2018, 13:32

Felicitarii tuturor!

18.07.2018, 18:10

Felicitari!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

TOP
utilizatori

RODIMUR

6830 puncte

Rocsi

4730 puncte

mirela0911

4180 puncte

 Adi

3690 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Gustari cu pasta de avocado si ton
  • 14

    V

  • 15

    S

  • 16

    D

  • 17

    L

  • 18

    MA

  • 19

    MI

  • 20

    J

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!