Sfaturi practice in bucatarie - partea a II -a

Postat de Dya Daniela Andrei in Tipsuri pe 28 Apr 2011, 13:38

 

Cum "populam" frigiderul

 

  • alimentele proaspete nu trebuie sa vina in contact cu cele congelate
  • legumele si fructele trebuie spalate si sterse inainte de a fi asezate in frigider
  • ouale trebuiesc spalate si asezate intr-un compartiment special (inchis)
  • preparatele (mezeluri, carne etc.) trebuiesc invelite in folii alimentare si asezate separat de celelalte produse
  • branza si produsele lactate trebuiesc asezate in cutii speciale (inchise ermetic) sau invelite in folii de aluminiu, intrucat prezinta un mediu propice dezvoltarii bacteriilor
  • carnea cruda de porc sau de vita trebuie tinuta la o temperatura cat mai scazuta  si nu trebuie pastrata mai mult de 3 zile in frigider (nu congelator)
  • pestele crud isi mentine prospetimea doar pentru 2 zile (in frigider)
  • carnea tocata nu trebuie sa depaseasca 24 de ore in frigider
  • interiorul usii frigiderului este cea mai putin rece, fapt pentru care trebuie
  • evitata pastrarea lactatelor sau a carnii aici
  • sticlele (de suc, bere, vin etc.) trebuiesc spalate inainte de a fi introduse in frigider
  • interiorul usii frigiderului este cea mai putin rece, fiind locul ideal pentrupastrarea vinului sau a sucurilor

 

Congelarea,,,

 

  • fasolea verde, varza, morcovii, conopida, guliile si spanacul trebuiesc fierte inainte de congelare
  • legumele se fierb pentru trei minute in apa usor sarata, apoi se clatesc cu apa cat mai rece – astfel spatiile de aer din legume si fructe se ingusteaza  ceea ce incetineste oxidarea, iar actiunea bacteriilor scade
  • salata verde, castravetii si strugurii nu se congeleaza datorita continutului ridicat de apa
  • capsunile pot fi congelate doar in amestec cu branza de vaci, crème sau  spume dulci
  • alimentele congelate trebuie sa fie impachetate cat mai bine, pentru a evita deprecierea lor prin contactul cu aerul
  • un aliment decongelat nu trebuie niciodata recongelat
  • daca un aliment a fost contaminat cu mucegai sau bacterii, acestea vor reveni active in momentul decongelarii
  • niciun aliment nu trebuie pastrat in congelator mai mult de 6 luni
  • decongelarea in apa calda trebuie evitata intrucat exista riscul deteriorarii alimentelor

 

 

Prepararea

 

  • cotleltul nu se usuca daca inainte de condimentare este tinut penrtu 20-25 minute in apa cu otet
  • daca oul se fierbe la foc iute in apa clocotita, albusul va fi mai tare iar galbenusul mai moale
  • varza acra dobandeste o aroma deosebita la gatit daca se adauga suc de mere sau citronada (suc de oprtocale, lamai si apa)
  • un pui dezosat poate fi folosit pentru 6 portii, un pui intreg, doar pentru 4 oprtii
  • glazura prajiturilor plesneste adesea in timpul prepararii – acest fapt se opate remedia prin adaugaera unei linguri de iaurt in compozitie
  • pentru ca placinta sa nu iasa uscata la suprafata se unge cu un amestec ou si smantana sau iaurt
  • cozonacul uscat se poate reimprospata astfel: se unge din belsug cu lapte dupa care il punem la cuptor penrtu 5 minute
  • pentru perpararea aluaturilor se foloseste apa calda, nu fierbinte, deoarece proprietatile drojdiei vor fi diminuate
  • prajiturile care contin praf de copt trebuiesc perparate imediat, in caz contrar dobandind un gust amar

 

 

Curatarea si dezinfectarea fridigerului. Mirosurile neplacute

 

  • putem folosi o solutie obtinuta din apa si otet sau bicarbonat de sodiu – o parte otet/bicarbonat si 8 parti de apa; limpezirea se face doaar cu apa curata
  • daca pentru spalare folosim detergent de vase (in combinatie cu o cantitate mare de apa), limpezirea trebuie facuta cu apa si otet
  • carbunii de lemn au capacitatea de a  absorbi mirosurile neplacute
  • bicarbonatul de sodiu, asezat pe o farfuriuta si schimbat regulat, absoarbe mirosurile
  • cafeaua sau zatul proaspat tin departe de preparate orice fel de mirosuri neplacute
  • lamaia taiata in bucati neutralizeaza, de asemenea, mirosurile neplacute

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 27 %
499.99 lei
364.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (8)

29.04.2011, 23:24

Rocsi

01.05.2011, 19:08

sfaturi utile pentru fiecare

01.05.2011, 23:51

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cum se face mamaliga
  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

  • 27

    J

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!