Sovârful – doar un simplu condiment?

Postat de vasimur in Cu de toate pe 7 Iul 2018, 14:47

Articol pe placul a 8 bucatarasi
comenteaza

Deoarece mai toți bucătărașii folosesc oregano ca și condiment, în foarte multe preparate, m-am gândit să vă împărtășesc aici, câte ceva despre această miraculoasă plantă. Sovârful este un condiment și un veritabil medicament, în același timp!

Denumirea științifică este „Origanum vulgare” și este din familia lamiaceae. Este cunoscut în tradiția populară sub diferite denumiri: sovârv, măghiran sălbatic, busuioc de pădure, origan, rigan, solovârf, sovârv, sovârf roșu, sufulf, trifoiște, vârf... Chiar dacă este vorba de una și aceeasi plantă,  sovârful (origanum vulgare) este tot una cu oregano, puțini au auzit de primul nume.

Sovârful crește îndeosebi în zonele de deal și de munte, în fânețe, are până la 80 cm înălțime și prezintă frunze de forma ovală, pețiolate, cu marginea întreagă sau ușor dințată. Florile cresc reunite în buchete în vârful tulpinii și al ramurilor, sunt mici, purpurii, în formă de tubulețe și bractee de culoarea vinului roșu. De regulă, sunt de culoare roz-violacee, mai rar albe și înfloresc din iunie până în august.

Numele oregano derivă din grecescul origanon, cuvânt format la rândul său din “oros” (“munte”) și verbul “ganousthai” (“a face plăcere”). Cum bucătăria mediteraneană a exercitat o influență majoră asupra spațiului de la nord de Dunăre, se înțelege de ce termenul oregano a reușit să se impună atât de ușor.

Sovârful este o plantă cunoscută mai mult din ipostaza de condiment decât din cea de remediu natural.  Sovârful este un veritabil medicament, nu doar un simplu condiment. Sovârful (origanum vulgare) este un antibiotic natural care crește imunitatea și energizează organismul. Dacă punem în balanță ambele calități, este paradoxal că cea dintâi a reușit să se impună. 

Secretul utilizării sale în bucătărie, pe post de condiment, este conținutul de ulei eteric.  Datorită compușilor săi chimici, sovarful s-a impus ca un veritabil expectorant, antispastic asupra musculaturii netede, dezinfectant al căilor respiratorii și digestive, astringent, carminativ, stomahic. Preparatele pe bază de sovârf sunt recomandate în cazul bolilor cum ar fi: laringita, traheita, bronșita, astmul bronșic, tusea convulsivă, stările gripale. Cel mai eficient preparat este ceaiul, sub formă de infuzie, din sovârf sau în amestec cu alte plante. 

Gustul este aromatic, usor amărui, iar aroma este complexă, puțin pregnantă, cu o nuanță, picant-amăruie. Se recoltează pe timp frumos, călduros, dimineața și în miezul zilei, după ce dispare roua. Se taie rămurele de 20-25 cm, care se pun la uscat la umbră, în strat subțire, în locuri bine aerisite. Planta uscată corect, la umbră, își păstrează culorile naturale și o aromă plăcută cu gust aromatic, ușor amărui. 

Oregano sălbatic sau sovârful, plantă foarte răspândită în Carpați, era cunoscut și de daci, care îi spuneau „budila”. Era folosit atât ca remediu de sănătate, cât și la vopsit. Faima lui era legată de faptul că vindecă sifilisul și că frunzele lui, crude sau uscate și amestecate cu seu de oaie, aplicate pe „buba neagră” o tămăduia în timp scurt. Tot de atunci s-a păstrat și obiceiul de a presăra planta între haine în lada de zestre, pentru parfum și protejarea de molii. Fiertura de sovârf se folosea și pentru igienizarea casei, stropindu-se cu ea podeaua de lut.

Ușor de confundat, măghiranul și oregano se pot înlocui adesea unul pe celălalt, în utilizare. Oregano are o aroma mai înțepătoare decât măghiranul, parfumul lui fiind mai intens. În cazul ambelor plante aromatice, cu cât mai fierbinte și uscată este clima în care se dezvoltă plantele, cu atât mai puternice le sunt aroma și gustul. Oregano este înrudit cu măghiranul (provenit din Asia Mică), având totuși gust și aroma un pic diferite.

Găsiți aici o parte din modalitățile de folosire ale acestei miraculoase plante, în scop terapeutic:

http://www.infuziedesanatate.ro/sovarful-origanum-vul%C2%ADga%C2%ADre-un-veritabil-antibiotic-natural-care-creste-imunitatea-si-energizeaza-organismul/

 

Comentarii (6)

07.07.2018, 21:18

Stiam despre sovarvul nostru de mult timp . Acum mult timp in urma , vreao 15 ani am fost la Olanesti si acolo am aflat despre aceasta . Din drumetiile pe munte mi-am cules de am avut vreo doi ani

07.07.2018, 21:58

Mihaela, eu adun plante aromatice cimbrișor, și sovârf, de prin 2004 când mi-au fost recomandate pentru o bronșită asmatiformă. Atunci am aflat despre beneficiile acestora!

09.07.2018, 04:00

Eu nu am mai gasit sovarv .Dar am oregano in gradina Iar cimbrisorul este nelipsit din rezerva mea de condimenete . Acesta creste si la noi in zona

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!