Totul despre broccoli

Postat de SanatateAcasa in Legume pe 16 Feb 2012, 19:17

Articol pe placul a 3 bucatarasi
comenteaza
Totul despre broccoli

 

Istoria broccoli, nutrienti si beneficii

Broccoli provine din familia verzei, a conopidei, napilor si a verzei de Bruxelles. Termenul este imprumutat din limba italiana, iar cultivarea pentru prima data a legumei s-a inregistrat prin secolele 17-18.

Astazi, broccoli este una dintre cele mai iubite legume, si asta datorita aportului crescut de nutrienti. Pe de alta parte, broccoli poate fi gatit in multe moduri-servit proaspat, putin fiert, adica fiert la aburi, in diverse salate. Se recomanda sa se gateasca intr-o maniera sanatoasa, fara a implica temperatura, pentru ca numai astfel isi pastreaza nutrientii. Si servirea a cat mai multor meniuri pe baza de broccoli ofera organismului o cantitate insemnata de minerale, vitamine, fibre si antioxidanti. Toate aceste substante militeaza pentru sanatatea intregului organism, putand sa previna boli grave despre care putini stiu ca pot fi prevenite si tratate, asa cum este cancerul. Multele beneficii pe care le inregistreaza broccoli sunt datorate fierului, proteinelor (“caramizile unui organism sanatos), calciu (mineralul care iubeste oasele), cromul, carbohidrato (care ofera energie organismului), vitamina A (benefica pentru piele), vitamina C (inhiba radicalii liberi), antioxidanti si fitochimicale.

Previne cancerul

Asociatia Americana Pentru Cancer recomanda servirea a cat mai multor legume cufrunzeverzi, caci au multi antioxidanti. Un regim alimentar bazat pe legume verzi previne cancerul (cancerul la san, cancerul la colon si cancerul la plamani).

Iubeste tineretea

Dar aportul de antioxidanti importanti nu aduc beneficii doar pe planul prevenirii cancerului, ci si din punctul opririi din start a semnelor de imbatranire prematura-riduri, piele lasata etc. Si asta pentru ca broccoli contine vitamina A si C beneficii pielii, mai ales din punct de vedere al procesului de regenerare.

Ajuta digestia

Broccoli contine fibre benefice digestiei. Acestea usureaza digestia, previn problemele cauzate de mesele imbelsugate si odata cu acestea si constipatia.

Elimina toxinele din organism

Cu fiecare meniu servit, organismul se detoxifica gratie aportului de vitamina C, aminoacizi si sulf. Odata eliminate toxinele, organismul reuseste sa functioneze mai usor si este scazut riscul dezvoltarii unor boli grave.

Controleaza diabetul

Diabetul este o afectiune suparatoare care, necontrolata, se poate agrava ducand la complicatii. Dar broccoli reuseste sa controleze starea diabetului prin aportul de crom (echilibreaza nivelul de insulina).

Intareste sistemul imunitar

Daca un sistem imunitar scazut este vulnerabil in calea bolilor, un sistem imunitar puternic prezinta in risc scazut de infectare. Organismul poate fi ajutat prin alimentatie si sport. Cand vine vorba de alimentatie, legumele verzi sunt si de data aceasta cheia, intaresc sistemul imunitar, lucru pe care il inregistreaza si broccoli. Meritele aducandu-se acidului ascorbic sau vitaminei C.

Ajuta vederea

Specialistii au demarat mai multe teste pe broccoli si au obsevat ca beta-carotenul (este descompus in vitamina A) imbunatateste vederea si scade riscul dezvoltarii degenerarii maculare.

Reduce riscul cancerului de piele

Tot cercetatorii au ajuns la concluzia ca broccoli este leguma minune in prevenirea cancerului de piele. Sulforanul din broccoli scade riscul arsurilor solare cauzate de ultraviolete.

Previne osteoporoza

Osteoporoza este boala care iubeste femeile. Se declanseaza din cauza unei imbalante de calciu si minerale esentiale pentru sanatatea sistemului osos. Mesele sarace in nutrienti, lipsa sportului, a suplimentelor nutritive, a neexpunerii la soare sau a lichidelor, ereditatea sunt cauze frecvent intalnite. Dar broccoli este bogat in zinc, magneziu, fosfor si calciu-minerale esentiale pentru sanatatea oaselor. S-a descoperit ca broccoli este benefic femeilor gravide si batranilor.

Previne anemia

Daca anemia este cauzata de carentele de fier si acid folic, consumul de broccoli vine sa suplimenteze dozele de minerale si previne afectiunea.

Previne anomaliile la sarcina

Multe dintre defectele de la nastere sunt cauzate de lipsa de acid folic. Iar continutul de acid folic din broccoli previne anomaliile la nastere, ajutand fatul sa se dezvolte normal.

Previne maladia Alzheimer

Un studiu realizat pe pacienti cu risc de dezvoltare a maladiei, care au adoptat o dieta bogata in acid folic- au inregistrat un risc scazut de imbolnavire. Broccoli este in acest sens un aliment care previne maladia Alzheimer.

Scade colesterolul si hipertensiunea

Cromul, fibrele si potasiul din broccoli reusesc sa scada nivelul de colesterol rau si odata cu acesta si hipertensiunea. In plus, luteina din broccoli imbunatateste calitatea vaselor de sange de la inima.

Promoveaza pierderea in greutate

Pentru ca este sarac in calorii, broccoli ajuta in pierderea in greutate.

 

Numai 146 de grame de broccoli inregistreaza doar 50 de calorii, asa ca puteti consuma broccoli fara nicio grija.

 

 

sursa foto:http://www.sxc.hu/

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!