Varza

Postat de Miha in Legume pe 4 Oct 2011, 15:26

Articol pe placul a 5 bucatarasi
comenteaza
Varza

Varza este cea mai veche leguma cultivata de catre om. La inceput a existat un singur soi de varza, numita maritima. I se spunea astfel pentru ca se gasea in stare salbatica in apropierea Mediteranei. Dupa selectii repetate s-au obtinut de-a lungul vremii mai multe soiuri de varza.

Varza alba, cu frunze verzui albicioase, este o varza de vara, recomandata pentru sucuri, supa si diverse mancaruri.

Varza verde, este un soi de toamna, cu frunze tari si nervuri puternice, mai rezistenta decat varza alba. Este recomandata pentru conservare prin murare. Au proprietati vindecatoare, mai ales atunci cand se folosesc sub forma de cataplasme.

Varza de Bruxeles, este des intalnita in Europa Centrala. Pe o singura planta cresc 50-60 de verzisoare, cu un diametru de 5-6 cm. Capatanile mici si tari se folosesc in alimentatie ca si varza alba. Terapeutic, are o puternica actiune antiglicemianta.

Varza creata, numita si varza nemteasca, este cultivata in Tarile Nordice. Cu o capatana mai putin densa, cu frunze incretite, are un gust dulceag. Folosita in salata este mult mai buna decat varza alba.

Varza rosie, este mai mica decat varza alba si cea verde. In schimb are o cantitate mai mare de carotenizi, care ajuta la vindecarea mai multor afectiuni.Contine potasiu, magneziu, fier si de 2 ori mai multa vitamina C decat varza alba. Pigmentul care da culoarea rosie are calitati antiradiante si influenteaza in bine vederea si circulatia sangelui. Recomandata pentru calmarea tusei in bronsite, laringite si astm.

Varza de Savoia, are o culoare verzuie, iar frunzele sunt gofrate, fine si cu un gust deosebit de placut. Un soi rezistent la frig, bogata in proteine si acizi organici. Vitaminele B, C, E, A si K se gasesc in cantitate mult mai mare decat in orice alt soi de varza. Se consuma in stare cruda sau gatita, ca si varza alba, dar nu se poate mura.

Varza chinezeasca, se gaseste in 2 variante la noi in tara:

Pe-tsai cu capatana alungita si frunze verzi-galbui, cu nervuri puternice. Se foloseste in stare cruda, in salate insotite de  vinegrete.

< Pak-choi cu frunze verzi si nervuri albicioase. Seamana la gust cu tijele de telina. Se gateste prin calire sau fierbere, taiata fasii fine, alaturi de preparate din carne de porc, peste sau crustacee.

Conopida si Broccoli, au stramos comun varza alba, verde si rosie, obtinute prin incrucisari repetate. Se pot consuma gatite, proaspete sau murate. Insotesc mancarurile cu carne, peste si legume.

Cand cumparati varza alegeti-le pe acelea cu foi cat mai proaspete deasupra, nelovite, fara mucegai sau urme lasate de melci, cu frunze indesate si grele. Inainte de folosire indepartati primul strat de frunze.

Varza se pastreaza multa vreme in locuri racoroase si aerisite. Se poate mura intreaga sau tocata.

In scop terapeutic varza se foloseste in stare proaspata, sub forma de suc sau salata. Amelioreaza afectiunile respiratorii, gastrice, intestinale, anemia, cancerele si chisturile. Abcesele, furunculele, crapaturi ale pielii, plagi greu vindecabile, muscaturile de insecte si animale se vor vindeca prin aplicarea de frunze de varza.

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (18)

07.10.2011, 10:17

Multumesc Rocsi!

08.11.2011, 21:23

bun articolul felicitari

27.08.2012, 20:55

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

mirela0911

11040 puncte

Rahela Velicu

9810 puncte

Constelatialeu

9520 puncte

Lau

Lau 9

9430 puncte

MotanLaOale

9050 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Supa cu zdrente-"Provocarea GastroArt"

de abetina 3

ieri la 22:19

Spice de grau cu carnaciori si cascaval

de Ancutsa 5

ieri la 21:19

Tarte si rozete cu branza, ierburi si marar

de Ancutsa 5

ieri la 21:11

Aripioare lipicioase cu cartofi

ieri la 19:53

Chiftele de vara cu ierburi de gradina

de Ancutsa 5

ieri la 19:47