"Ziua tuturor Sfintiilor"

Postat de AndreaE in Cu de toate pe 30 Oct 2013, 00:56

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza

Halloween este sarbatorita in seara de 31 octombrie iar denumirea provine din engleza "All Hallows" ,ceea ce inseamna " Toti sfintii".

Originile sarbatoarei Halloween se intinde inapoi pana la epoca romana,cand romanii au ocupat ceea ce este acum Marea Britanie si zonele de nord al Frantei. Cea mai mare sarbatoare in cinstea zeului Soare la celti a fost Samhain, care semnifica inceputul noului an si deasemenea inceperea sezonul intunecat si rece . Celtii credeau ca in seara din 31 octombrie , zeul Soarelui a ajuns in captivitatea Intunericului , si tot in aceasta noapte sufletele calatoresc catre taramul mortiilor. Pentru ai tine departe si a ajuta in indrumarea lor catre lumea cealalta , celtii faceau ceremonii in locuri sfinte , unde aduceau jertfe zeiilor.          Sarbatoarea moderna , preluata de noi de la americani , provine din obiceiurile celtiilor  , noaptea in care oamenii merg cu "trick or treat" ( ne dati ori nu ne dati ).  Pe vremea aceea oamenii mergeau din casa in casa daruind fursecuri numite " fursecuri de suflet" ,cu rugamintea ca in schimb sa se roage pentru mortii lor. Tot atunci , pentru a nu fii recunoscuti de fantomele hoinare , oamenii se deghizau punandu-si masti, iar pentru ca sa-i tina inafara casei puneau cosuri cu mancare in usi.                                                                                                                             Sculptatul dovleacului provine dintr-o legenda irlandeza. Un om numit Jack , il pacaleste pe Diavol de Halloween sa urce intr-un copac timp in care el sculpeaza cruce in trunchi pentru a nu-l mai lasa sa coboare. In schimbul libertatii acesta ii promite ca nu-l deranjeaza timp de zece ani. In putin timp Jack moare tot in seara de Halloween , insa Dumnezeu nu vrea sa-l primeasca in Rai. Diavolul tinandu-se de promisiune , nu-l lasa in Iad. Pentru a vedea drumul , Diavolul ii da o taciune aprinsa pe care Jack o pune intr-o gulie sculptata , cu care de atunci colinda pamantul in cautarea odihnei.

Cu toate astea pentru mine inseamna altceva. In ziua  " Tuturor Sfintiilor" aprindeam lumanari pe mormintele curatate si aranjate cu flori de dinainte. Este sarbatoarea cand ne adunam cati mai multi membrii ai familiei si ne aminteam de cei care ne-au parasit . Iar dupa ce petreceam zeci de minute langa mormintele rudelor , cunostintelor plecate poate prea devreme de printre noi ,mergeam cu toti si cinam impreuna la vreo matusa :)  Tot atunci pentru noi ( mai am o sora ) era ziua cand mancam prima data anul acela castane prajite :) , si cum locuiam foarte aproape de cimitir , mergeam si priveam luminile lumanariilor inca nestinse . 

Frumoase amintiri , pacat ca anul acesta distanta este un pic prea mare pentru a fii alaturi de ei .  :(   Poate la anul !! :)

Comentarii (4)

30.10.2013, 16:22

31.10.2013, 12:11

Chiar azi am postat un blog pe această temă, încercând să aduc înaintea celor ce-l citesc care-i rostul aceste "sărbători" în ţara nostră.

31.10.2013, 20:30

M-a cam incercat "talentul" , si probabil dorul de casa Oricum, cu siguranta articolul dvs este muuulllttt mai indetailat

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu magiun si nuci

de Miha 9

ieri la 21:27

Gogosi pufoase

ieri la 20:06

Trandafir placinta cu crema de vanilie si afine

ieri la 17:45

Placinta cu vanilie - reteta unui desert de casa savuros

ieri la 08:43

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!