Adevaratul purcel la protap

de hangiu in Mancaruri cu carne, 11 Apr 2010 | 63314 vizualizari

 

Purcelul,mielul sau vitelul la protap este o arta fratilor

 

INGREDIENTE

  • 1-purcel la vrio 30 kg
  • condimente (mirodenii,ulei ,miere de albine,coniac,bere)  
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Adevaratul purcel la protap:

Se incepe pregatirea purcelului cu 3 zile inainte.


In prima zi se pune la sare. Se ia purcelul si se aseaza pe o folie mare si se sareaza bine cu sare mare la bob ,pe toate partile, apoi se acopera si se lasa la loc racoros, o zi si jumatate, chiar doua .


Pentru urmatorul pas se pregateste un bait.


Se pun pe foc intr-o oala 5-6 litri de apa si urmatoarele condimente:


-250g salvie proaspata


-250g crengi de cimbru verde


-250g busuioc verde


-250g maghiran verde


-250g rozmarin crengute verzi


-250 g cozi ceapa verde


250g menta


250g patrujel


250 g leustean


250g sare


3 caciulii usturoi


piper boabe


15 foi de dafin


3 lingurite chimen boabe


Se pune totul la fiert, dupa ce da cateva clocote se opreste si se acopera cu un capac. Se lasa la macerat 30 min.


In acest bait se pune purcelul dupa ce este scos de la sare (se spala de sare), se aseaza pe aceeasi folie si se toarna baitul peste tot, se acopera si se lasa pana a doua zi , cand se intoarce pe partea cealalta. Si in acelasi timp se ia o siringa mai mare cu ac si se injecteaza purcelul cu baitul respectiv.


in dimineata urmatoare se scoate din bait si se sterge, dupa care se lasa un pic la uscat.


(in timp ce este tinut in bait poate fi frecat purcelul si cu usturoi macinat, ramane la alegere.)


Intre timp se pregateste in tava protapului un foc mare, avand in vedere ca durata pregatiri purcelului se intinde intre 12 -15 ore, luati in calcul ca la ficare 45 min se arde un sac de carbuni de 5kg.


Inainte de a fi pus porcelul pe protap se freaca bine cu praf de curry mai ales in interior si in micile striatii care se fac pe soric.


Intre timp se precatesc 4 feluri de uleiuri:


250 g ulei cu 4 linguri de curry


250 g ulei cu cimbru tocat marunt


250 g ulei cu pasta de ardei iute (cantitatea de ardei se pune dupa dorinta, recomand 3 linguri)


250g ulei cu rozmarin tocat marunt sau macinat


se pregateste 750 g coniac si 3 beri la sticla de jumate.


un borcan de 500g miere de albine.


o pensula de calitate pt a evita caderea parului din ea (sa fie mai lata)


Cu aceste uleiuri se unge purcelul in timp ce se roteste pe protap din cand in cand se mai stropeste bine cu bere si cu coniac.


Cu mierea de albine se unge doar aproape de sfarsit.


Va recomand sa incepeti sa taiati fishiile care se prajesc treptat si sa le serviti deja ca gustare, astfel evitati ca purcelul sa se arda in afara si la interior sa nu fie facut bine.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Adevaratul purcel la protap" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

COMENTARII (15)

hangiu 1

12.04.2010, 21:20

Purcelu are 30kg fratilor nu condimentele egresala de tipar

gaby_duceag 1

12.04.2010, 21:22

andreea_angelo 1

14.11.2012, 19:47

tare bun e si ce bine arata,nota 10+

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

14800 puncte

Camelya

10120 puncte

Lau

Lau 9

8870 puncte

mirela0911

8470 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!