Purcel la protap

de hangiu in Porc, 11 Apr 2010 | 65703 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 purcel aproximativ 30 kg
  • sare grunjoasa
  • usturoi macinat, optional
  • Condimente:
  • 250 g salvie proaspata
  • 250 g crengute de cimbru verde
  • 250 g busuioc verde
  • 250 g maghiran verde
  • 250 g rozmarin crengute verzi
  • 250 g cozi ceapa verde
  • 250 g menta
  • 250 g patrunjel
  • 250 g leustean
  • 250 g sare
  • 3 capatani usturoi
  • piper boabe
  • 15 foi de dafin
  • 3 lingurite chimen boabe
  • In plus:
  • 250 g ulei cu 4 linguri de curry
  • 250 g ulei cu cimbru tocat marunt
  • 250 g ulei cu pasta de ardei iute (cantitatea de ardei se pune dupa dorinta, recomand 3 linguri)
  • 250 g ulei cu rozmarin tocat marunt sau macinat
  • In plus:
  • 750 g coniac
  • 3 beri la sticla de jumatate
  • un borcan 500 g miere de albine
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Purcel la protap:

Se incepe pregatirea purcelului cu 3 zile inainte.


In prima zi se pune la sare. Se ia purcelul si se asaza pe o folie mare si se sareaza bine cu sare grunjoasa, pe toate partile, apoi se acopera si se lasa la loc racoros, o zi si jumatate, chiar doua.


Pentru urmatorul pas se pregateste un bait. Se pun pe foc intr-o oala 5-6 litri de apa si toate condimentele.


Se pune totul la fiert, dupa ce dau cateva clocote se opreste si se acopera cu un capac. Se lasa la macerat 30 minute.


In acest bait se pune purcelul dupa ce este scos de la sare (se spala de sare), se asaza pe aceeasi folie si se toarna baitul peste tot, se acopera si se lasa pana a doua zi cand se intoarce pe partea cealalta. Si in acelasi timp se ia o seringa mai mare cu ac si se injecteaza purcelul cu baitul respectiv.


In dimineata urmatoare se scoate din bait si se sterge, dupa care se lasa un pic la uscat. (in timp ce este tinut in bait poate fi frecat purcelul si cu usturoi macinat, ramane la alegere).


Intre timp se pregateste in tava protapului un foc mare, avand in vedere ca durata pregatiri purcelului se intinde intre 12 -15 ore, luati in calcul ca la fiecare 45 minute se arde un sac de carbuni de 5 kg.


Inainte de a fi pus purcelul pe protap se freaca bine cu praf de curry mai ales in interior si in micile striatii care se fac pe soric.


Intre timp se pregatesc cele 4 feluri de uleiuri.


Se pregatesc 750 g coniac si 3 beri la sticla de jumatate, plus un borcan de 500 g miere de albine si o pensula de calitate pentru a evita caderea parului din ea (sa fie mai lata).


Cu aceste uleiuri se unge purcelul in timp ce se roteste pe protap, din cand in cand se mai stropeste bine cu bere si cu coniac.


Cu mierea de albine se unge doar aproape de sfarsit.


Va recomand sa incepeti sa taiati fasiile de carne care se prajesc treptat si sa le serviti deja ca si gustare, astfel evitati ca purcelul sa se arda in afara si la interior sa nu fie facut bine.


Pofta buna!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Purcel la protap" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 30 %
299.99 lei
209.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (15)

hangiu 1

12.04.2010, 21:20

Purcelu are 30kg fratilor nu condimentele egresala de tipar

gaby_duceag 1

12.04.2010, 21:22

andreea_angelo 1

14.11.2012, 19:47

tare bun e si ce bine arata,nota 10+

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Lau

Lau 9

13340 puncte

oanapl

9380 puncte

Rocsi

5980 puncte

vasimur

4160 puncte

mirela0911

4100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Ciorba de purcel cu smantana