Aperitiv pogacele cu jumari

de RODIMUR in Aperitive / Garnituri, 28 Feb 2019 | 1305 vizualizari

 

La noi, în Moldova, nu prea se fac pogăcele și eu am gustat prima dată așa ceva abia în perioada studenției, în Banat. Mi s-au părut foarte bune, speciale...Mai târziu, am mâncat pogăcele făcute de soacra mea și deși mi-au plăcut mult, căci erau tare bune, mi-a fost rușine să mai cer... 
În consecință, mi-am dorit să fac și eu, mai ales că primisem între timp și rețeta, de la soacra mea. Pentru că jumările se găsesc mai rar la noi, am făcut, de-a lungul anilor, mai ales pogăcele cu umplutură de cașcaval și brânză de burduf, care au fost, de asemenea, foarte bune. Dar adevăratele pogăcele sunt acestea, cu jumări. pe care le-am făcut după rețeta acelora cu brânzeturi (sau poate că de fapt, este invers, la origine fiind cele cu jumări...)
Aceasta este rețeta de pogăcele cu brânză de burduf și cașcaval, postată aici, în urmă cu câteva luni și pe care am urmat-o întocmai și de data aceasta, numai că umplutura a fost alta...
https://www.bucataras.ro/retete/aperitiv-pogacele-cu-branza-de-burduf-si-cascaval-88436.html
Din ingredientele de mai jos am făcut 40 de pogăcele, câte 4/porție.

 

INGREDIENTE

  • 700 grame de făină albă
  • 25 grame de drojdie prospătă
  • 2 gălbenușuri
  • 100 grame de untură de porc
  • 400 ml de lapte cald
  • 1 linguriță de zahăr
  • 2 lingurițe de sare fină
  • Pentru umplutură:
  • 200-250 grame de jumări
  • 1 linguriță de sare fină
  • 1 linguriță de piper măcinat
  • Pentru decor:
  • 2 albușuri
  • 1/2 linguriță de sare fină
  • 1/2 linguriță de boia de ardei
  • 50 grame de chimen
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Aperitiv pogacele cu jumari:

Se pune făina, amestecată cu sarea, în vasul pentru frământat și în mijlocul ei se face o adâncitură în care se adaugă: drojdia mărunțită, zahărul, gălbenușurile și untura. Se toarnă lapte cald și se amestecă mai întâi ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă drojdia și zahărul, după care se încorporează treptat toată făina, adăugând laptele cald, puțin câte puțin.


Când aluatul este omogen, elastic și nelipicios, se acoperă cu un șervet curat și se lasă la dospit, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.


Între timp se prepară umplutura. Se face o pastă din jumările mărunțite/mixate fin și amestecate cu sare și piper.


Se ”bat” și albușurile cu sare și boia de ardei, pentru a fi pregătite, când pogăcelele vor fi gata.


După 30-45 de minute, când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă puțin, pentru eliberarea aerului și apoi se întinde cu sucitorul o foaie de 6-7 mm grosime.


Jumătate din cantitatea de pastă de jumări se întinde în strat uniform peste foaia de aluat. Se împăturește foaia în două și apoi în patru, cu umplutura la interior, după care se lasă pe planșetă să mai crească puțin.


După 10-15 minute, aluatul împăturit se întinde din nou cu sucitorul, cu grijă, până ajunge cam la dimensiunea inițială și se unge din nou, cu restul de pastă de jumări.


Se împăturește din nou aluatul în patru, cu umplutura la interior și se lasă din nou la dospit, pentru 10 minute.


După 10 minute se întinde din nou aluatul, cu mare grijă, ca să nu se rupă, într-o foaie mai groasă, de cel puțin 1 cm, din care se decupează pogăcele, cu o formă specială, sau cu un pahar.


Pogăcelele se depun într-o tavă în care s-a întins hârtie de copt și se lasă la dospit încă 10-15 minute, după care se ung deasupra și de jur-împrejur cu albușurile ”bătute” cu sare și boia, iar apoi se presară semințe de chimen pe ele.


Se dă tava cu pogăcele la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se rumenesc frumos.


Sunt foarte bune, atât calde, cât și reci. Cine dorește, le mai poate încălzi, când se răcesc, la cuptorul cu microunde.


Se pot face pogăcele pătrate și atunci nu mai rămân ”capete”/resturi de aluat. Dacă se fac pogăcele rotunde, rămân resturi de aluat, care se mai frământă ușor cu puțină făină, după care se întinde din nou o foaie, groasă de 1 cm și se decupează alte pogăcele. Operațiunea se repetă până la epuizarea aluatului.

TIPS-URI

1

Pentru ca aluatul să crească frumos, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

2

Scoateți din timp untura din frigider, ca să fie moale și ușor de prelucrat.

3

Pentru frământat, folosiți lapte fiert și cald.

4

Sarea nu trebuie să ajungă în contact direct cu drojdia. Ea trebuie amestecată cu făina de pe marginile vasului de frământat.

5

Zahărul este ingredientul care va ajuta drojdia să crească. De aceea, mai întâi amestecați drojdia cu: gălbenușurile, zahărul și laptele, iar după ce obțineți o pastă groasă și omogenă, încorporați treptat restul de făină și de lapte cald.

6

Întindeți ușor, cu mare grijă, aluatul împăturit, ca să nu se rupă.

7

Pogăcelele trebuie să aibă o grosime de 1-1,2 cm. Datorită drojdiei, ele vor mai crește la cuptor.

8

Păstrați pogăcelele într-o cutie de carton închisă bine.

Daca ti-a placut reteta noastra "Aperitiv pogacele cu jumari" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

4.5L DuraCeramic Manual

- 50 %
599.99 lei
299.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (23)

RODIMUR 1

03.03.2019, 17:55

Mulțumesc frumos, Ancutsa!

Rocsi 1

04.03.2019, 19:58

Tare faine ti-au mai iesit!

RODIMUR 1

04.03.2019, 20:15

Mulțumesc frumos, Rocsi! Trebuia să fie bune, pentru că ne plac prea mult, amândurora...

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Tabita _

11882 puncte

mihaelar63

10730 puncte

oanapl

9685 puncte

Rocsi

7318 puncte

Constelatialeu

6755 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Drob de miel
  • 03

    V

  • 04

    S

  • 05

    D

  • 06

    L

  • 07

    MA

  • 08

    MI

  • 09

    J

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salata de avocado cu ton

de Lau 9

ieri la 21:54

Prajitura cu crema de portocale de post

de Rocsi 9

ieri la 20:28

Cartofi Duchesse, cu branza sarata

de RODIMUR 7

ieri la 12:42

RETETA RECOMANDATA
Bulz ca la Bran