Ardei gras umplut cu varza si morcov

de Lia_ in Muraturi, 7 Sep 2013 | 56545 vizualizari

 

Dragilor, a venit toamna peste noi! Frumos constata Radu Anton Roman: "orice gospodina geto-latina prevazatoare muta în octombrie-noiembrie, o micã toamnã în camari: murãturi, „zacusti“, vinete tocate-n ulei, zarzavat si verdeturi în sare sau otet si altele, destule. De aici nu pot lipsi ardeii de umplut". Au trecut multi ani de cand nu am mai pus astfel de ardei, dar am prins super-oferta la supermarket la aceste legume si m-a apucat nostalgia pentru ca mama o facea negresit an de an, era delicatesa in neamul muraturilor. Eu o voi prepara asa cum o facea mama (am imbunatatit insa metoda de conservare), pentru a regasi gustul copilariei dar va dau si un tips ca sa nu aveti probleme sa se fleosteasca peste iarna, desigur, fara a pune conservant.

 

INGREDIENTE

  • 2 borcane de 4 kg
  • 3 kg ardei gras (28 bucati)
  • 2 kg varza 
  • 1,5 kg morcov
  • boabe de mustar
  • dafin
  • 4 bucati hrean
  • 3 catei usturoi /borcan
  • optional marar 

Saramura:

  • 4 l apa 
  • 4 linguri sare pentru muraturi (neiodata de preferinta)  
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ardei gras umplut cu varza si morcov:

Incepem prin a toca varza. Punem robotul la treaba. Eu nu tai cu razatoarea cu perforatii ca pentru morcovi (se rad prea mici), ci pentru feliat.

Se colecteaza intr-un castron mare si se freaca cu 1 lingura de sare pana se inmoaie ca sa o putem indesa compact in ardei.

Se spala ardeii, se scot cotoarele si vinisoarele. In varf se taie un capacel doar pe jumatate (cat mai mic) atata cat sa permita sa circule saramura si este de ajutor atunci cand ii scoatem sa-i mancam, ca se scurge pe acolo zeama care nu ne trebuie.

Unii ii mai freaca cu sare la interior. Nu este nevoie, conservam altfel mai sigur (voi explica la final).

Se rad 2/3 din morcovi la robot pe razatoarea cu orificii pentru taiat morcov. Restul se vor taia pe lung in 4 sau 6 (depinde de grosimea lor) ca sa fie pusi printre ardei.

Umplem ardeii cu amestecul de varza, morcov si un pic de sare, fara nimic altceva.

Pe fundul borcanului se pun cateva boabe de piper, putine boabe de mustar, plus 1 frunza de dafin.

Ii asezam in borcan cu gura in sus.

La fiecare strat de ardei inseram pe langa peretii borcanului morcovi taiati pe lung in 4 sau 6, depinde de marime, mai rarut fasii de hrean si cate 1 catel de usuroi (3 bucati/borcan mare).

In gura borcanului mai punem cateva boabe de piper, 1 frunza dafin si baghete de hrean in crucis.


Saramura: Se fierb 4 l de apa cu sare 1/1 (1 lingura sare la 1 litru apa) timp de 5 minute. Se toarna fierbinte peste ardei.

Se pune capacul si se lasa asa pentru o zi.  A doua zi, se scurge saramura intr-o oala si se mai fierbe iar, completand cu apa si sare ceea ce s-a evaporat. Se toarna inapoi fierbinte. Se insurubeaza capacul si se mai lasa o zi. Iar scurgem saramura intr-o oala si o mai dam cateva clocote.

Se toarna inapoi fierbinte, completand la fierbere cu apa si sare ceea ce s-a evaporat.

Timp de aproximativ 5 zile vom sta cu ochii pe borcane pentru ca se produce procesul de fermentatie. Vom continua sa scoatem saramura de mai multe ori pe zi ca sa se vanture si s-o punem la loc pana termina cu fermentatul (cam 5 zile).

Se capacesc definitiv si se depoziteaza in camara. Iarna eu ii scot in balconul inchis unde e mai rece. La mine nu ingheata.

Urez sa va stea bine muraturile peste iarna! 

TIPS-URI

1

Cui ii place poate sa faca umplutura jumatate si cu varza rosie.

2

Eu nu am pus marar pentru ca nu agreem gustul, izul amarui.

3

Pentru saramura, proportia de apa/sare este de 1/1.

4

Ca sa nu crape borcanul, se inveleste intr-un prosop ud atunci cand turnam saramura fierbinte. Mama punea doua cutite uscate sub fundul borcanului, dar mai sigur e cu prosopul ud.

5

Nu tai morcovii odata cu varza pentru ca nu am vrut sa-i frec impreuna cu sare, deoarece isi schimba varza culoarea in portocaliu si mie imi place contrastul.

6

Se refierbe saramura a doua si a treiaa zi, ca sa nu se fleosteasca peste iarna.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ardei gras umplut cu varza si morcov" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

Lau 1

12.09.2013, 13:20

ce bine arata

Krystyan Trendy 1

16.11.2013, 09:50

grozavi ardeii

Lia_ 1

17.11.2013, 05:40

krysty, ce bine ca mi-ai amintit sa spun cui vrea sa-i faca, pentru ca inca mai este varza pe piata la pret bun, ca am inceput sa consumam din ei si stau foarte bine in conditii de bloc, foarte buni si la gust;

sa nu va speriati ca in primele 7-10 zile saramura e foarte tulbure dar se limpezeste perfect dupa acest timp

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cheesecake cu fructul pasiunii

ieri la 18:49

Gogosi pufoase, reteta mamei

de laura_n 7

ieri la 17:06

Tort sarat cu mazare si crema de branza, un aperitiv festiv si gustos

de Rocsi 9

pe 17.04 la 21:00

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Castraveti murati in saramura