Avgolemono

de radu_popovici in Supe, 9 Dec 2010 | 6762 vizualizari

 

Avgolemono este una dintre supele preferate ale grecilor. Mama gatea ceva asemanator si o numea “a la grec”. Cand eram mic, multa vreme am crezut ca este numele exotic al vreunui bucatar celebru: Alagrec. Abia dupa cativa ani, cand am inceput sa prind rudimente de limba franceza, m-am dumirit ca “a la grec” este, de fapt, “à la grecque” si inseamna: asa cum fac grecii. In cazul supelor, le dreg cu ou si suc de lamaie.

Noi, romanii, mai adaugam de obicei si smantana, dar asa cum o vedeti aici, adica fara, aceasta supa este un exemplu tipic despre cum doar cateva ingrediente, gatite corect, pot duce la obtinerea unui preparat delicios. Cheia succesului este folosirea unui fond (zeama de carne) aromat si gustos.

 

INGREDIENTE

  • 900 ml fond de pui
  • 50 g orez cu bob lung
  • 3 galbenusuri de ou
  • 2-4 linguri de suc de lamaie
  • 2 linguri de patrunjel proaspat, tocat
  • sare
  • piper negru, proaspat macinat
  • feliute de lamaie, pentru ornat
  • frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Avgolemono:

Se inmoaie orezul 30 de minute, apoi se scurge bine. Se toarna supa intr-o oala, se da in clocot, se micsoreaza flacara (lichidul trebuie doar sa bolboroseasca) si se adauga orezul. Se acopera oala pe jumatate si se fierbe orezul la foc mic timp de 12 minute, pana ce se face fraged. Se asezoneaza cu sare si piper. Se bat galbenusurile intr-un castron, apoi se adauga 2 linguri din sucul de lamaie si se bate constant pana ce amestecul este omogen. Se adauga un polonic de supa si se bate in continuare. Se ia supa de pe foc si se adauga incet mixtura de oua, in flux subtire si constant, amestecand continuu. Supa va capata o culoare aurie si se va ingrosa. Se gusta, se asezoneaza si se mai adasuga suc de lamaie, daca se doreste. Se adauga patrunjelul tocat si se amesteca. Se serveste supa imediat, ornata cu frunze de patrunjel.

TIPS-URI

1

Este foarte important sa se adauge mixtura de ou fara ca supa sa se branzeasca. Galbenusurile de ou se solidifica la 73 °C. Evitati adaugarea mixturii de oua in supa clocotita. Cel mai sigur este sa se ia supa de pe foc, sa se lase sa se raceasca putin, circa 5-7 minute, apoi sa se adauga mixtura de oua in fluc subtire si constant, amestecand. Nu reincalziti supa, caci se va branzi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Avgolemono" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (13)

LUK 1

11.12.2010, 23:17

trebuie sa incerc si eu asa simpla fara smantana..si eu pun smantana de obicei in aproape toate ciorbele..5

retetepersane 1

12.12.2010, 01:49

Delicioasa!!

adry88 1

13.05.2011, 15:54

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post

pe 22.04 la 18:06

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Gazpacho