Baked Alaska

de gaby_duceag in Torturi, 12 Mai 2011 | 43586 vizualizari

 

Fie "Baked alaska", fie "omleta norvegiana" sau desert surpriza, pentru mine singurul lucru clar este ca e un desert DIVIN.
Combinatie de blat pufos, coniac, inghetata, caramel si bezea fierbinte, fiecare lingurita te face sa-ti inchipui cum e sa coci ghetarii :))), savurand un amestec de arome si consistente ce te face sa gandesti : inca una si gata...inca una si gata...pana termini platoul :))
inca de cand l-am vazut la Laura Laurentiu , m-am intrebat: ce-o mai fi si grozavia asta? :)))

Acum m-am convins.Ramane s-o faceti si voi.
N-o sa va para rau nicio secunda :)

 

INGREDIENTE

pentru inghetata

  • 6 galbenusuri
  • 400 ml smantana dulce pentru frisca
  • 200 gr ciocolata alba
  • o esenta vanilie
  • 4 linguri zeama lamaie
  • o lingura unt
  • 150 gr zahar.

pentru caramel

  • 5 linguri cu varf, zahar
  • 150 ml frisca lichida
  • o lingura unt

pentru blat

  • 3 oua
  • 3/4 pahar zahar
  • 3/4 pahar faina
  • 2 linguri ulei
  • o lingurita cacao

pentru bezea

  • 6 albusuri
  • 6 linguri zahar

2 linguri coniac plus..rabdare:)))

Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Baked Alaska:

Inghetata:
Galbenusurile le-am amestecat cu zaharul si le-am pus intr-o craticioara, la foc mic, amestecand intr-una pana ce s-au topit cristalele de zahar.
Frisca am batut-o tare (n-a durut-o, stati linistiti :)) ) .
Ciocolata am topit-o pe baie de abur impreuna cu untul.

Cand galbenusurile si ciocolata s-au racit, le-am amestecat cu frisca batuta si esenta de vanilie.
Am tapetat un bol rotund cu folie alimentara si am turnat jumatate din compozitie.

 

Am dat la congelator timp de 30 minute timp in care am facut caramelul.

Am topit zaharul, amestecand, pana a capatat culoarea chihlimbarului.
Am luat de pe foc, am pus frisca si untul si am amestecat repede.
Am pus inapoi pe foc si am lasat doar pana ce caramelul a fost perfect topit.


Am scos inghetata, am turnat sosul caramel si am dat inapoi la frigider pentru 20 min.

 

Am pus si restul de inghetata amestecat cu zeama de lamaie si l-am lasat la congelator cateva ore bune.

Intre timp am preparat un blat simplu.

Am separat albusurile de galbenus, am mixat spuma albusurile adaugand in ploaie zaharul si am mixat pana s-a topit.
(eu zic mixat..dar gresesc ..pentru ca eu nu bat niciodata albusurile cu mixerul ci cu telul :) )

Am adaugat faina si uleiul si am omogenizat. Am pus si cacaua si am amestecat, dar nu complet, am incercat un amestec usor marmorat.

 

Am tapetat o cratita cu folie de aluminiu, am uns cu ulei, presarat faina pe fund si am copt blatul la foc mic pana a trecut testul cu scobitoarea. Cred ca 35 min, cam asa.

 

Cand inghetata era congelata, am rasturnat-o pe blat (pe care l-am stropit cu coniac) si am dat la congelator.Eu nu am tava termorezistenta plata, asa ca am pus-o pe fundul unei tavi de tarta.

 

Aici am un mic pont.
La mine, stratul de deasupra de inghetata era cat pe ce sa se rastoarne. Inghetata si caramelul nu fac priza totala si fug una de cealalta :))), asa ca voi, turnati caramelul mai mult in mijlocul bolului, lasati marginile libere pentru a putea face priza cu celalalt strat de inghetata.
MULTUMITI-MI!:))))))

Am batut spuma albusurile pentru bezea adaugand lingura cu lingura, zaharul.

 

Am imbracat cupola in bezea (nu am mai facut cu poshul ca la cat sunt eu de inceata s-ar fi topit inghetata =))) )apoi mi-am invitat sotul sa se joace cu pistolul cu gaz.
Io ori as fi dat foc la casa ori mi-as fi ars sprancenele :))

 

Alternativa pistolului e un cuptor bun, cu setari de incalzire a treptei superioare, ce va fi incalzit la 200 grade si va primi cupola dulce in gazda (ce dragalas i-am zis:)) ), pentru 5 minute, cat sa se incalzeasca si caramelizeze bezeaua.

Daca ti-a placut reteta noastra "Baked Alaska" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort "Iepurasii ciocoholici"