Bastonase din orez cu ton

de Lia_ in Ton, 26 Apr 2014 | 3374 vizualizari

 

Adesea ramane neconsumat o parte din orezul gatit la abur, pe care il mancam in loc de paine impreuna cu mancarurile cu sos. Acest orez ramas il puteti "recicla" si obtine niste chiftelute cu ton care mi-au placut foarte mult. Sunt foarte incantata ca am gasit cum sa il valorific intr-un preparat gustos tare. Puteti incerca si cu pilaful romanesc dar trebuie sa nu fie zemos, sa il scadeti bine la foc mic si pe o plita ca sa nu se afume. Reteta o am de la o doamna Maria, fara blog, dar care a scris-o intr-un comentariu la o prajitura :))) pe pagina FB bucataras. Probabil o reteta adaptata din bucataria asiatica, dar inspirata.

 

INGREDIENTE

  • 1 sau 1+1/2 cana cu orez la abur ramas
  • 4 linguri cascaval ras (am folosit Delaco)
  • 2 oua
  • 1 lingura pesmet
  • 1 legatura mica de patrunjel
  • rozmarin cateva fire sau 1 lingurita rasa uscat si macinat
  • piper macinat proaspat
  • 2 linguri ulei
  • 1 conserva de ton
  • IN PLUS
  • pesmet pentru tavalit bastonasele
  • ulei pentru prajit
Portii: 16
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bastonase din orez cu ton:

1. Pe un castron, pune la scurs intr-o sita bucatile de ton din conserva.


2. Pune intr-un alt castron incapator orezul preparat la abur ramas nemancat.


3. Rade cascaval si adauga-l peste orez.


4. Adauga ouale intregi


5. Aduga verdeata tocata marunt si uleiul. Omogenizeaza amestecand cu o lingura.


6. Apoi presara 1 lingura de pesmet si tonul scurs de saramura din conserva. Eu il prefer bucati, chit ca se sfarama in compozitie. Este mai gustos si de mai buna calitate. Framanta cu mana totul. Vei obtine o compozitie usor lipicioasa.


7. Intr-o craticioara foarte mica (diametru 12-15 cm are a mea) pui mult ulei, atat cat sa acopere bine bastonasele ccand le vei praji. Incinge uleiul, pe ochiul de aragaz cekl mai mic, la temperatura medie, probeaza cu un bob de la orez daca sfaraie, inseamna ca este suficient de incins. Reduci focul la minim.


8. In acest rastimp, pune pesmet intr-o farfurie intinsa. Formezi cu mana (eventual foarte usor umezita cu apa) bastonase din orez lungi de vreo 5-6 cm si groase de maxim 2cm.Le tavalesti pe toate partile prin pesmet.


9. Le pui pe lungul "coarnelor" unei furculite, si le scufunzi bastonasele in uleiul incins, fara ca sa fie inghesuite. Intra cam vreo 6 la o serie. Cand s-au rumenit pe o parte, le rumenesti si pe parte cealalta, se prajesc destul de repede.


10.Le scoti cu o furculita sau spumiera, intr-o farfurie cu prosop de hartie pus in doua straturi si le lasi la scurs desi nu absorb mult ulei.


Puteti asocia emulsia de lamaie de aici


Sa va fie de folos!

 

TIPS-URI

1

Le mananci calde. Pentru ca sunt cu ton, noi le-am mancat cu un sos/emulsie de lamaie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bastonase din orez cu ton" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (27)

Lia_ 1

27.04.2014, 10:04

Ligi, IN PLUS, adica ceea ce urmeaza: pesmet si ulei sunt necesare dar nu intra in compozitie (doar tavalit si prajit )

laura_n 1

27.04.2014, 17:56

foarte misto ideea!

babi5 1

07.10.2014, 07:35

Imi pkace

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

6950 puncte

Rocsi

6410 puncte

 merisor

5050 puncte

Constelatialeu

4410 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Orez cu ton si legume