Branza de capra afumata

de Bucataras Diana in Aperitive / Garnituri, 13 Ian 2017 | 6070 vizualizari

 



Alta reteta care asteapta de foarte mult timp sa fie postata. :) Anul trecut, am invatat si eu ca pot avea branza de la capritele mele si iarna, foarte simplu, tinand branza in saramura. Si, daca tot avem afumatoare, ne-am jucat si de-a afumatul branzei. Ce sa va zic, este un deliciu. Pozele sunt facute in mai multe etape, unele din ele cand era cald si frumos afaraaa...si toate cand eram acasica la noi. Vreau primavara. Pana vine primavara, va spun cum facem noi branza. :)

 

INGREDIENTE

  • 8 l lapte de capra
  • 0,9 ml cheag cu pepsina
  • galeti
  • strecuratori
  • tifon
  • afumatoare
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Branza de capra afumata:

As putea sa va spun sa incepeti cu inceputul, adica sa mulgeti capra/caprele, dar va iert :P.

Intr-o galeata de 10 l, punem laptele si peste lapte cheagul ( din 8 l mie imi iese 1,2 -1,3 kg de branza). Eu fac branza cu laptele de la frigider, mai ales vara. Cand este mai racoare afara, tin laptele la temperatura camerei 1-2 ore, inainte sa pun de branza. Galeata cu lapte si cheag o scoatem la soare sau o punem intr-un loc caldut. Dupa circa 2 ore, verificam daca s-a separat branza de zer, daca s-a separat, amestecam cu o lingura de lemn si mai lasam 15-20 de minute la caldura. Punem branzica formata intr-o strecuratoare si lasam cateva minute sa se scurga, amestecand cu o lingura de lemn. Intre timp, punem un tifon in forma in care facem branza ( eu am diverse strecuratori si cutii in care a facut Costi gauri, pentru a se scurge zerul), punem branza in tifon, presam cu o greutate si lasam la scurs. Timpul in care lasam la scurs branza, este in functie de cat de moale/tare dorim sa fie branzica (daca vrem sa fie moale o lasam  30 - 40 de minute). Scoatem branza din tifon, o punem intr-o cutie, presaram sare grunjoasa si o lasam la frigider cateva ore sa isi traga sarea. Apoi, servim neaparat cu rosii, ceapa si paine de casa :P. Urmatoarea etapa este maturarea sau conservarea pentru iarna. Facem o saramura din apa si sare grunjoasa. Saramura este cat trebuie de sarata, daca un ou proaspat pus in ea pluteste la suprafata. Dam solutia in cateva clocote si o lasam sa se raceasca bine. Punem branza in galeata si turnam saramura de sare rece. Eu am pus cateva bucati de branza la saramura, la mijlocul lui septembrie si mai avem si acum vreo 2 bucati. S-au pastrat foarte bine. Ultimul pas afumarea. Scoatem o bucata de branza de la saramura, o tinem in apa rece, la desarat circa o ora, apoi o punem intr-o soseta de dama din nylon, o legam cu o sfoara si o punem la afumat pentru cateva ore. Pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Branza de capra afumata" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Placinta cu branza sarata