Briose finlandeze

de Zamfira in Prajituri, 14 Sep 2013 | 2363 vizualizari

 

Minunatele briose finlandeze reprezintă un bun însoţitor al cafelei sau ceaiului de dimineaţă. O varianta inrudita a brioselor korvapuusti sau cinnamon rolls, acestea sunt umplute cu nutella si migdale prajite. Multumesc pentru reteta Laurei Adamache!

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 500 gr faina + 25 gr faina
  • 1 ou
  • 250 ml lapte
  • 85 gr zahar
  • 7 gr drojdie uscata sau 25 proaptata
  • 100 gr unt
  • un varf de cutit cu sare
  • 1 esenta de vanilie
  • Pentru umplutura
  • 100 gr unt
  • 50-75 gr migdale prajite si tocate
  • 2 linguri mari nutella
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus usor batut
  • 1-2 linguri lapte
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Briose finlandeze:

Pregatim aluatul: mixam foarte bine oul cu laptele caldut. Adaugam zaharul si esenta de vanilie, omogenizam totul pentru a se dizolva zaharul. Daca folositi o drojdie proaspata, e bine sa o adaugati acum, iar daca folositi drojdie uscata, o amestecati cu faina.

Adaugam in aceasta compozitie jumatate din cantitatea de faina (cu drojdia uscata) cernuta. Adaugam untul foarte moale (la temperatura camerei), apoi restul de faina, putina sare si framantam cu mana. Acoperim aluatul cu o folie alimentara si lasam sa dospeasca intr-un loc caldut timp de 2 ore.

Dupa ce aluatul a dospit, il rasturnam pe o planseta de lucru, usor infainat (mai adaugam 25-50 g faina) si intindem o foaie groasa de 0.7-0.8 cm. Ungem foaia pe toata suprafata cu 100 g unt moale(la temperatura camerei) si o pasta formata din nutella si 60 g migdale prajite si tocate maricel (restul de migdale 15 g raman pentru suprafata exterioara a brioselor).

Rulam foaia pe lungime si o taiem bucatele (trapezoidale). Presam fiecare briosa in centru cu ajutorul cozii unei linguri de lemn, exact pe centru. 

Punem briosele pe o tava tapetata cu hartie pentru copt si lasam la dospit 45 minute. Dupa acest timp ungem briosele cu un galbenus la care adaugam 2 linguri de lapte caldut si presaram migdalele ramase.

Le coacem in cuptorul preincalzit la 180 C pentru 15-20 minute.

 

 

 

RETETA IN IMAGINI

Briose finlandeze-0
Briose finlandeze-1
Briose finlandeze-2
Briose finlandeze-3
Briose finlandeze-4
Briose finlandeze-5
Briose finlandeze-6
Briose finlandeze-7
Briose finlandeze-8
Briose finlandeze-9
Briose finlandeze-10
Briose finlandeze-11
Briose finlandeze-12
Briose finlandeze-13
Briose finlandeze-14
Briose finlandeze-15
Briose finlandeze-16
Briose finlandeze-17
Briose finlandeze-18
Briose finlandeze-19
Briose finlandeze-20
Briose finlandeze-21
Briose finlandeze-22
Briose finlandeze-23

COMENTARII (25)

Zamfira

Zamfira 1

14.09.2013, 22:38

nilgun

nilgun 1

14.09.2013, 23:23

delicioase

alilianaa

alilianaa 1

15.09.2013, 07:44

delicioase..

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Placinte cu carne si carnati
  • 12

    J

  • 13

    V

  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

  • 18

    MI

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!