Calcan la cuptor cu legume

de Sylvia in Peste, 24 Noi 2010 | 19831 vizualizari

 

Ieri am profitat ca a fost zi de dezlegare la peste si am facut rapid acest calcan la cuptor cu legume. Va spuneam ca o sa gatesc cat mai multe sortimente de peste ca sa ii descoperim impreuna, azi a fost calcanul la rand . Este unul din pestii mei preferati din mai multe motive, carnea are o textura foarte placuta, nici foarte moale nici densa ca la alti pesti marini, oasele practic nu exista, este doar coroana cartilaginoasa in aceste “aripi de calcan” cum se numesc in Franta care se inlatura foarte usor si in plus este o carne “absorbanta ” de arome, nu are ea un iz aparte ci absoarbe si apoi reda aroma ingredientelor cu care este gatita . Nu ma pricep eu foarte bine sa o descriu dar sper ca v-am facut pofta cat sa testati o data .

 

INGREDIENTE

  • Avem nevoie de :
  • o aripa mare de calcan, a mea a avut 320 de grame deci am facut 2 portii din ea, 
  • o ceapa taiata solzi fini,
  • 2 catei de usturoi,  
  • un ardei rosu taiat la fel,
  • o rosie taiata cubulete,
  • sare,
  • piper,
  • putin ulei,
  • 50 ml vin alb,
  • cimbru uscat
  • 2 foi de dafin.
  • Pentru garnitura:
  • orez alb si orez negru
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Calcan la cuptor cu legume:

 Pregatim pestele spalandu-l si apoi tamponandu-l cu un servet absorbant. Pregatim legumele taindu-le solzi/julienne le condimentam cu putina sare si piper si le asezam intr-un strat subtire intr-un vas termorezistent . La tot ce este peste eu folosesc sarea de mare in granule mari pe care le macin proaspat , la fel si piperul este mereu proaspat macinat….are totusi alta aroma. Peste legume turnam putin ulei  si vinul alb.

   Peste ele asezam pestele condimentat si el in prealabil cu sare si piper si cu putina boia. Adaugam cimbru si dafinul si e gata pentru mers la cuptor .

  Se da pestele la cuptorul preaincalzit in prealabil, eu l-am lasat in jur de 20-25 minute  pe treapta de jos a cuptorului; depinde de tipul de cuptor si de vas. La jumatatea intervalului intoarcem pestele cu grija ca sa aiba aroma legumelor pe ambele parti. Intre timp m-am ocupat de orez, mi-a ramas in minte o sugestie facuta de Radu Popovici , referitoare la un amestec de orez alb cu negru. Mi-am zis ca acum e momentul sa fac incercarea si am fiert separat orez alb si orez negru.

 Aranjam platoul cu jumatate din bucata de peste din imaginea de mai sus, cu ajutorul inelulul de inox am aranjat un strat de legume la baza. Continuam cu orez alb amestecat cu orez negru ( Radu multumesc de sugestie a fost excelent si la gust si la aspect !  )  si tasam foarte incet sa nu zdrobim legumele de la baza. Daca nu aveti inel de inox se poate inlocui cu o cutie de conserve decupata.   Se retrage incet inelul si se mai asezoneaza cu verdeata dupa gust, eu am pus putin marar verde.

 Am mai decorat cu o frunza de dafin si gata platoul, am explicat pe etape pentru ca e simplu de facut chiar daca pare complicat la prima vedere. Va doresc pofta mare la o portie de calcan cu legume si orez.

Daca ti-a placut reteta noastra "Calcan la cuptor cu legume" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Peste cu legume coapte