Ce putem face din nuci/seminte? Lapte simplu sau cremos cu fructe

de Adinuta in Vegan / Raw vegan, 13 Apr 2010 | 11256 vizualizari

 

Cautati o alternativa a laptelui de vaca? ceva usor, dar fara grasimi sau lactoza? Puteti folosi nucile sau semintele preferate. De data aceasta, am ales migdalele. Nu este o reteta recenta: inca din evul mediu se facea o bautura usoara din migdale in perioada postului sau pur si simplu pentru ca nu existau metode de pastrare a laptelui de vaca si acesta era imediat folosit pentru branzeturi sau iaurturi.

Acest lapte poate fi la fel de bine facut din seminte de canepa, nuci braziliene, caju (acestea necesita un timp scurt de inmuiere) sau nuci romanesti, arahide, alune sau seminte de floarea soarelui (pe care trebuie sa le lasati la inmuiat 6-8 ore)

Dupa cum veti observa, reteta este foaaarte simplu de realizat! Aveti nevoie de un blender si o bucata de tifon sau o panza de bumbac pentru a stoarce bine laptele. Iar nucile sau semintele folosite sa fie bio daca se poate. Daca nu, evitati sa cumparati migdale albe, deja curatate de coaja, deoarece sunt supuse unui tratament de albire. Sper sa va placa!

 

INGREDIENTE

  • Pentru lapte:
  • o cana de migdale
  • 3 cani de apa pura (asa am vazut in multe retete ca se refera la apa plata, curata ... nu de la robinet de ex, care poate contine clor sau altele)
  • Pentru smoothies:
  • lapte de le migadele pe care-l vom pregati
  • fructele preferate (eu am folosit cateva capsuni, o banana, un kiwi)
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ce putem face din nuci/seminte? Lapte simplu sau cremos cu fructe:

Pasul 1: Am pus migdalele intr-un castron si am adaugat apa cat sa le acopere. Le-am lasat peste noapte la inmuiat / hidratat. Acest past este extrem de important si de util chiar si cand vrem sa le consumam ca atare, nu neaparat sa le folosim pentru a pregati ceva. Ati mancat vreodata nuci, alune si nu v-au cazut bine la stomac? Este din cauza faptului ca ele contin enzime inhibitoare ce le protejeaja de incoltirea prematura si astfel sunt destul de greu digerabile. Inmuierea in apa (de la cateva minute la cateva ore, in functie de ce nuci folosim) neutralizeaza aceste enzime inhibitoare si incurajeaza producerea unora benefice, ce ajuta la digestie. Asadar, am lasat migadalele la inmuiat peste noapte (trebuie lasate cam 7 ore).

Pasul 2: Le-am scurs de apa. Daca vreti puteti sa le curatati de coaja; mie mi s-au parut bune si asa (coaja da un gust putin amar).

Le-am pus in blender cu trei cani de apa pura (prin asta inteleg apa plata, nu de la robinet, care contine clor - asta daca nu aveti filtru). Mixam bine, bine pana cand migadalele sunt fin sfaramate iar apa este albicioasa.

Un alt mod este acela de a pune migdalele cu putina apa in blender, cam jumatate de cana si sa le mixam pana iese o pasta. Apoi tot adaugam apa treptat, iar mixam si tot asa, in functie de cat de cremos dorim laptele. Puteti observa in poze ce spuma frumoasa a facut :) ca laptele proaspat.

Pasul 3: Cand a fost gata, am pus o panza de bumbac (am gasit la farmacie) intr-un vas adanc. Am turnat laptele din blender. Apoi am prins panza de margini si am strans/stors pentru a elimina laptele si a ramane (in panza) doar cu restul de coji si migdale. E asemanator cu a face branza de vaci, cand o strecuram prin tifon, doar ca aici ne intereseaza ce se scurge din panza, nu ce ramane in ea. (desi, migadalele ramase pot fi si ele folosite in blatul unei prajituri de examplu... mie mi s-au parut insa ca au cam ramas fara gust)

Dar sa revenim la lapte: putem sa il consumam ca atare, sau in retete vegane, de post. (ciocolata calda de examplu)

Eu am facut niste smoothies. Am pus in blender pe rand fructe si peste ele cate un pic de lapte. Si aici, puneti cat lapte vreti in functie de consistenta dorita. Daca fructele nu sunt suficient de dulci, puteti adauga si putina miere.

 

TIPS-URI

1

nu il combinati cu suc de lamaie sau de portocale, se poate taia

Daca ti-a placut reteta noastra "Ce putem face din nuci/seminte? Lapte simplu sau cremos cu fructe" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

Brindusa 1

14.04.2010, 23:39

si mie imi place

lira 1

13.07.2010, 09:45

Super faine pozele, eu am facut ceva de genul, tot cu tehnica aceea de stors prin tifon.... lapte de cocos, a iesit foarte fin, cremos..

elena1988 1

08.02.2011, 10:13

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Superfood Cookies - dulcele raw al sportivului