Chiftelute in sos de maioneza cu ceapa

de RODIMUR in Porc, 27 Ian 2018 | 2136 vizualizari

 

Un aperitiv foarte bun, pentru mesele festive, dar și pentru un mic dejun oarecare. Înainte de revoluție, aperitivele de la mesele festive erau mai mult preparate în casă și mai puțin cumpărate din magazin, nu doar pentru că lumea era mai harnică, ci mai ales pentru că atunci magazinele erau cam goale și ce se găsea uneori, se cumpăra pe cartelă...
Am făcut acest aperitiv așa cum se face la noi în familie și în Moldova, în general. Dacă pârjoalele moldovenești se fac aici de formă ovală, chifteluțele de formă rotundă (astea se fac la fel și în alte țări, după cum am constatat!) chifteluțele în sos de maioneză le facem mici, ca niște biluțe, atât cât să poată fi luate în furculiță, fără a fi tăiate în farfurie.
Am folosit, așa, ca de obicei, ceapă roșie crudă, pentru că nu este iute, pentru gustul ei și pentru senzația plăcută la mestecare. Iar în privința sosului, am adus o îmbunătățire, după ce am văzut o rețetă de-a lui Merișor: am adăugat iaurt, pentru ca sosul să fie mai puțin onctuos și puțin acrișor. Pe vremuri, eu făceam aceste chifteluțe doar cu maioneză și ceapă, dar cred că așa cum le-am făcut acum sunt mai bune. Mulțumesc, Merișor, pentru sugestia găsită în rețeta ta!
 
Din ingredientele de mai jos am făcut 18 chifteluțe obișnuite (pe care le-am servit cu pireu de cartofi și acrituri) și 36 de chifteluțe-biluțe, pe care le-am făcut cu sos de maioneză. Estimez că aproximativ 1/4 din cantitatea de amestec de carne a fost pentru aceste chifteluțe-biluțe.  

 

INGREDIENTE

  • Pentru toate chifteluțele (medii și mici):
  • 500 grame de carne tocată de porc (pulpă)
  • 1 ceapă medie
  • 1 cartof
  • 1 felie de pâine înmuiată în lapte și stoarsă
  • 1 ou
  • 4 căței de usturoi
  • 1 lingură încărcată de făină albă
  • 1 praf de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură de lapte dulce pentru înmuiat pâinea
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • oregano
  • făină albă pentru modelat chifteluțele
  • ulei pentru călit ceapa
  • ulei pentru prăjit chifteluțele
  • Pentru sosul de maioneză:
  • maioneză din două ouă
  • 3 linguri de iaurt gras (grecesc)
  • 1 ceapă roșie, de dimensiune medie
  • Pentru maioneză:
  • 1 gălbenuș de ou fiert tare
  • 1 gălbenuș de ou crud
  • 1 linguriță de muștar clasic
  • 75 ml de ulei de floarea soarelui
  • zeamă de lămâie
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftelute in sos de maioneza cu ceapa:

Carnea curățată, spălată și scursă bine de apă se amestecă cu usturoiul și cartoful (după ce au fost dați pe răzătoarea fină) și cu felia de pâine, înmuiată în lapte și stoarsă.


Ceapa se curăță, se spală, se taie fin și se călește în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă. Apoi se scurge de uleiul în care s-a călit și se pune în amestecul de carne, la care se adaugă: oul, bicarbonatul, sarea, piperul, cimbrul, oregano și la urmă, făina albă. Se amestecă, se încorporează toate aceste ingrediente și când compoziția este omogenă se fac biluțe mici de carne, se tăvălesc prin făină și se prăjesc la foc mic, în tigaia cu ulei suficient, incins în prealabil.


Chifteluțele se scot cu paleta într-un vas în care s-a pus hârtie absorbantă, pentru a scăpa de excesul de ulei. Se lasă chifteluțele la răcit și se prepară, între timp, maioneza.


Se prepară o maioneză bine legată dintr-un gălbenuș de ou, pasat bine și amestecat cu o linguriță de muștar clasic și cu un gălbenuș crud. Se adaugă uleiul, puțin câte puțin și se mixează, până ce maioneza este bine legată, iar la urmă se adaugă zeamă de lămâie, după gust.


Sosul de maioneză se prepară adăugând 3 linguri de iaurt gras și omogenizând bine.


Ceapa roșie se curăță, se spală, se taie în forma dorită și se adaugă în sosul de maioneză.


Chifteluțele răcite se adaugă și ele în sos, se dă preparatul la frigider pentru cel puțin o jumătate de oră și apoi se servește rece, eventual cu pâine prăjită și roșii.

TIPS-URI

1

Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu devină amară. Căliți-o doar puțin, cât să devină transparentă, ca să aibă un gust dulce.

2

Înainte de a fi pusă în carnea tocată, ceapa trebuie să fie bine scursă de uleiul în care s-a prăjit.

3

Atât ceapa, cât și chifteluțele trebuie prăjite în ulei suficient, încins în prealabil, ca să nu se ardă.

4

Dacă se vor prăji la foc mic, în ulei suficient și încins în prealabil, chifteluțele vor avea o culoare frumoasă și vor fi foarte gustoase.

5

Nu prăjiți chifteluțele mai mult decât este cazul, ca să nu se închidă la culoare, să se usuce și să devină amare.

6

Iaurtul pentru sos trebuie să fie gras, consistent și nu apos.

Daca ti-a placut reteta noastra "Chiftelute in sos de maioneza cu ceapa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (33)

RODIMUR 1

28.01.2018, 15:28

Foarte bine, Kytz! Știi tu ce e bun...!

navidad_2017 1

28.01.2018, 19:24

Aceasta reteta a venit "la tzanc" si a fost astazi, la obisnuitul nostru "brunch" duminical cu toata familia, "la piece de resistance"! Cum Tata mi-a dat aseara vreo 50 de chiftelute gata coapte, ramase de la reteta Dvs cu sos, prepararea a fost f facila, mai ales ca si ptr sos am folosit un preparat din comert (chiar un amestec de mayoneza cu iaurt!); nu am avut ceapa rosie, dar am folosit echalotes (ceapa salota!????) si am pus si niste capere, care trebuiau urgent consumate. Ce sa zic; a iesit absolut delicioasa, asta a fost parerea unanima! Multumim ptr deliciu si reteta!

RODIMUR 1

28.01.2018, 19:37

Navidad, mă bucur foarte mult dacă prin această rețetă am furnizat o idee salvatoare și reușită de meniu delicios în familie! Să vă fie de bine!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Rahela Velicu

10004 puncte

oanapl

7402 puncte

mihaelar63

6978 puncte

Rocsi

3878 puncte

Panacris

3449 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Chec cu branza de vaci si merisoare
  • 12

    MI

  • 13

    J

  • 14

    V

  • 15

    S

  • 16

    D

  • 17

    L

  • 18

    MA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Chiftele din carne cu dovlecel si pesmet la cuptor