Ciorba de salata verde, cu afumatura

de RODIMUR in Ciorbe, 24 Apr 2020 | 7323 vizualizari

 

Am făcut astăzi o ciorbă care era de mult timp pe lista mea în așteptare. Am consultat multe rețete pe net, pentru a descoperi specificul acestei ciorbe ardelenești, dar până la urmă m-am oprit la aceea a Ginei Bradea, pentru că mi s-a părut ușor de preparat și în conformitate cu stilul meu în bucătărie. Am mai adăugat câte ceva, în sensul că am mărit unele cantități, pentru că am vrut să fac o oală de 5 litri de ciorbă și am înlocuit oțetul cu zeama de lămâie. Ciorba a ieșit foarte gustoasă și sunt sigură că voi mai face așa ceva.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de ciorbă.

 

INGREDIENTE

  • 1 salată verde (de 250-300 grame)
  • 2 morcovi
  • 1 pătrunjel
  • 1 ceapă galbenă
  • 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 2 căței de usturoi
  • 250 grame de kaiser
  • 200 ml de smântână grasă
  • 2-3 ouă (pentru omletă)
  • sare
  • piper
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de salata verde, cu afumatura:

Se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt.

Se curăță rădăcinoasele (morcovii și pătrunjelul) se spală și se dau pe răzătoarea mare.

Se spală rapid kaiserul și apoi se feliază.

Se toarnă uleiul în oala în care se va face ciorba, se dă la foc mic și se adaugă feliuțele de kaiser, pentru 4-5 minute, cât să se pătrundă ușor, sau chiar să se rumenească.

Se adaugă ceapa mărunțită și apoi rădăcinoasele și se amestecă în oală, la foc mediu, până ce se înmoaie, iar uleiul se colorează frumos de la morcovi.

După 4-5 minute, se adaugă 3 litri de apă și se fierb ingredientele, la foc iute.

Cât timp fierb ingredientele pentru ciorbă, se aleg frunzele de salată, se spală bine sub jet de apă, se zvântă și se taie fâșiuțe.

Se aleg, se spală, se zvântă și se toacă frunzele de pătrunjel.

Din 2-3 ouă, amestecate cu sare și piper se face o omletă ușor rumenită, care când este gata se răstoarnă pe o planșetă și se taie cubulețe, sau fideluțe, după care se lasă în așteptare.

Când legumele au fiert și sunt moi, se adaugă salata verde tăiată și se fierbe, la foc mediu, timp de 2-3 minute. Se completează cu apă caldă.

Se curăță usturoiul se spală și se taie mărunt. Se stoarce o jumătate de lămâie și se strecoară zeama.

Se subțiază smântâna cu 3-4 polonice de ciorbă, până ce ajunge la temperatura din oală.

Se adaugă smântâna subțiată, în oală și usturoiul tăiat mărunt. Se condimentează ciorba cu sare și piper și la urmă se adaugă omleta tăiată fideluțe (cubulețe) și zeama de lămâie. După încă un clocot de 1-2 minute, se ia oala de pe foc, se adaugă pătrunjelul tocat, se acoperă cu capacul și ciorba poate fi servită, după 10 minute ”de odihnă”.

TIPS-URI

1

În loc de kaiser puteți folosi șunculiță, sau costiță afumată.

2

Ciorba se va acri la sfârșitul preparării cu zeamă de lămâie, sau cu 2-3 linguri de oțet, dar nu este obligatoriu.

3

În loc de smântână se poate folosi un iaurt gras, care având gust acru, va putea înlocui oțetul, sau zeama de lămâie.

4

Spălați bine frunzele de salată, ca să nu mai rămână firișoare de pâmânt.

5

Faceți din timp omleta și tăiați-o fideluțe, ca să fie pregătită pentru adăugarea în ciorbă.

6

După ce ați adăugat salata tăiată fâșiuțe, ciorba va mai fi lăsată să fiarbă cel mult 4-5 minute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de salata verde, cu afumatura" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

RODIMUR 1

27.04.2020, 10:50

Mulțumesc frumos, Dantes!

mihaelar63 1

28.04.2020, 00:46

Deci , pana la urma , i-a venit randul

RODIMUR 1

28.04.2020, 08:49

Chiar așa, Mihaela...!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de fasole boabe cu scarita afumata