Ciorba de vacuta

de RODIMUR in Ciorbe, 25 Iul 2019 | 225 vizualizari

 

Una dintre cele mai apreciate ciorbe este aceea de văcuță, alături de cea de burtă și cea rădăuțeană. Totuși, există persoane cărora nu le place carnea de vită, pentru că li se pare tare și câlțoasă.
De cele mai multe ori, aceasta nu este doar o părere de gust, ci și de preparare, sau de alegere a cărnii. În realitate, carnea de vită nu este numai sănătoasă, ci și foarte gustoasă, dar pentru a ajunge la această concluzie trebuie mai întâi să știm să o alegem din ofertă. De preferat este carnea de vițel, care fierbe mai ușor și este mai fragedă. O recunoaștem mai întâi după culoare: carnea de vițel este rozie, deschisă la culoare, pe când cea de vită bătrână este roșie, închisă la culoare. Dacă ne uităm la textură, carnea de vițel este mai fină, pe când cea de vită bătrână are fibra mai groasă. Cât despre dimensiune, ne putem da seama foarte ușor când un rasol este de vițel (pentru că este mai mic) și nu de vită, care este mult mai mare.
Odată carnea bine aleasă, va trebui să știm să o preparăm și tratăm termic corespunzător pentru a nu rămâne tare și câlțoasă: fierberea, eventual, în oala sub presiune, sau înăbușit, adăugarea de apă fierbinte, nu rece, verificarea cărnii prin înțeparea cu o furculiță...
Carnea de vită, fiind mai tare se folosește, în general, la tocături, iar cea de vițel, la supe, rasoluri, fripturi...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbiță excelentă de văcuță.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

INGREDIENTE

  • 800-900 grame de carne de vită, fără os
  • 4 cartofi medii, roz
  • 3-4 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1 păstârnac
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ardei capia
  • 1 felie de țelină
  • 1 roșie mare
  • 1 ceapă galbenă medie
  • 5-6 căței de usturoi
  • ulei de floarea soarelui, pentru călit
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • sare
  • piper
  • Pentru servit:
  • smântână
  • ardei iuți
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de vacuta:

Carnea se spală, se fasonează, se taie pătrățele potrivite ca mărime și se pune la fiert, cu apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se completează cu apă fierbinte, când scade și se fierbe la foc mic, spre mediu, ca să nu se tulbure supa.


Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă și să capete un gust amar.


Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, după care se taie julienne și se călesc la foc mic, cu ceapa și usturoiul.


Se spală roșia, se taie cubulețe și se adaugă în tigaia cu legumele călite. Se călesc legumele la foc mic, până ce se pătrund și mai scade puțin lichidul lăsat de roșii.


Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii, păstârnacul și țelina) se spală și se taie.


Se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe.


Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie fin.


Când carnea este aproape fiartă (se verfică înțepând cu o furculiță) se adaugă rădăcinoasele pregătite, iar după un clocot-două se adaugă și legumele călite.


La urmă se adaugă și cartofii, tăiați cubulețe în prealabil. Se mai lasă ciorba la foc mediu încă două-trei clocote și când cartofii sunt fierți, se condimentează ciorba cu sare și piper. Apoi se ia oala de pe aragaz, se presară pătrunjel tocat, se pune capacul și după 10-15 minute ”de odihnă”, ciorba se poate servi, cu smântână și ardei iuți, proaspeți, sau murați în oțet.

 

TIPS-URI

1

Alegeți carne de vițel, care fierbe mai ușor și este mai fragedă.

2

Puteți folosi și carne cu os, dar atunci va trebui să strecurați supa, înainte de a adăuga legumele la fiert.

3

Adăugați numai apă fierbinte, când scade. Astfel, carnea va fierbe mai ușor, ciorba nu va sta din fiert și va fi gata mai repede.

4

Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ca să nu se ardă și să devină amare. Înmuiați-le doar puțin, în ulei suficient și la foc mic.

5

Adăugați rădăcinoasele în ciorbă atunci când carnea este aproape fiartă.

6

Folosiți cartofi roz, care nu se sfărâmă ușor la fiert.

7

Cartofii, tăiați cubulețe în prealabil, se adaugă ultimii, pentru că fierb mai repede.

8

Presărați pătrunjel tocat la sfârșit, după ce ați luat oala de pe foc.

9

Ciorba va fi servită cu smântână și ardei iuți, după ce ”se va odihni” 10-15 minute, cu capacul pus pe oală.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de vacuta" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (15)

RODIMUR 1

28.07.2019, 22:03

Mulțumesc, Rocsi!

lucy2002 1

30.07.2019, 08:47

Cea mai buna ciobita!

RODIMUR 1

30.07.2019, 09:23

Așa este, Lucy... Mulțumesc frumos pentru apreciere!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

Ina

Ina 7

7730 puncte

Panacris

6719 puncte

lucy2002

5001 puncte

Rocsi

4939 puncte

gaby_duceag

3129 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Oua turcesti cu unt brun si spanac
  • 12

    L

  • 13

    MA

  • 14

    MI

  • 15

    J

  • 16

    V

  • 17

    S

  • 18

    D

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tocanita de ciuperci cu pilaf si pipote

de Ancutsa 5

pe 15.08 la 20:08

Unt de arahide de casa

pe 15.08 la 09:58

Desert inghetata rapida caise -cocos

pe 15.08 la 09:50

RETETA RECOMANDATA
Ciorba taraneasca de vacuta