Coliva

de Rocsi in Scoala de gatit Bucataras, 2 Mar 2021 | 1402 vizualizari

 

Coliva este elementul cel mai important, principal as spune, cand vine vorba de pomenirea celor decedati. Stiu ca sunt zone unde nu se face, insa la noi in Moldova, nu lipseste de la praznice si alte pomeniri. Nu place tuturor, pe unii ii sperie chiar, dar necesitatea te invata. Mie imi place coliva, mai ales sa fie pregatita in casa, cu multa nuca, nu prea dulce si aromata! Fiecare are o reteta proprie, am auzit zilele acestea ca cineva pune chiar si orez, dar noi o pregatim in acest mod si mereu ne iese foarte buna. De cate ori facem, toata lumea vrea sa le dam cat mai multa! 

 

INGREDIENTE

  • 1 kg arpacas (eu folosesc mereu Boromir)
  • 3,5 litri apa
  • 600 gr zahar
  • 400-500 gr miez de nuca
  • 1 lingurita rasa sare
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • coaja rasa de lamaie
  • nuca de cocos
  • bombonele pentru decorat
  • ciocolata
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Coliva:

Rasturnati arpacasul pe masa si il alegeti, in caz ca mai are neghina. Il puneti intr-un bol si il spalati in 5-6 ape. Dupa ce l-ati spalat, turnati apa calda peste el, il lasati la inmuiat o ora. Il scurgeti bine, il transferati intr-o oala de tuci. Turnati apa si presarati sarea. Amestecati si bagati coliva in cuptor. Daca o fierbeti pe aragaz, o invartiti mai des, sa nu se prinda de fundul oalei. O amestecati de maxim 3-4 ori, cu o paleta de lemn. Cand apa este scazuta bine, scoateti si gustati sa vedeti cat este de fiarta. Noua ne place sa ramana bobul putin intreg, dar sa fie fiert. Cu 10-15 minute inainte de a inchide flacara cuptorului, puneti zaharul si amestecati bine. Dupa inca 5 minute mai amestecati o data. Inchideti focul la cuptor, scoateti oala cu coliva. O lasati cam 15 minute la racorit, o acoperiti cu folie alimentara si o lasati sa se raceasca complet, de preferat la loc rece. Miezul de nuca il macinati. Cand coliva este rece, adaugati nuca macinata, coaja rasa de lamaie, esenta de vanilie si de rom. Esenta de rom nu puneti foarte multa, pentru ca da un gust amar. Acum incepeti si amestecati cat mai bine, sa se patrunda toate aromele. Puneti pe un platou, ii dati forma rotunda (sau patrata, sau in paharele). Deasupra presarati nuca de cocos si bombonele. Faceti cruce din cacao, ciocolata. Modelul voi il alegeti. Sper sa va fie de folos reteta!

Daca ti-a placut reteta noastra "Coliva" nu uita sa-i faci un review.
IEPURAS BUCATARAS VINE CU DARURI - EDITIA 2021

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (16)

Adi 1

04.03.2021, 21:43

Foarte buna!

oanapl 1

05.03.2021, 11:01

Delicioasă! Și nouă ne place foarte mult.

Rocsi 1

07.03.2021, 20:19

Multumesc mult!

COMENTEAZA

IEPURAS BUCATARAS VINE CU DARURI - EDITIA 2021
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Panacris

8321 puncte

katty

6278 puncte

Rocsi

5970 puncte

mihaelar63

5724 puncte

mirela0911

3090 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Luscos ardelenesc
  • 16

    V

  • 17

    S

  • 18

    D

  • 19

    L

  • 20

    MA

  • 21

    MI

  • 22

    J

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Coliva de grau