Cozonac cu dragoste

de crinined in Dulciuri, 13 Iul 2014 | 488 vizualizari

 

Reteta delicioasa de cozonac , traditional romanesc perfect pentru orice sarbatoare.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina alba
  • 50 gr drojdie
  • 300 gr zahar
  • 7 oua
  • 300 ml lapte
  • 100 gr unt
  • 100 ml ulei
  • 1 lingura smantana
  • cate o fiola de esenta dr Oetker de vanilie, rom, lamaie
  • coaja rasa de lamaie
  • o lingurita rasa de sare.
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu dragoste:

Maia

Lichefiem  50 gr  drojdie proaspata cu putin zahar tos, adaugam 100 ml  lapte caldut, 100 gr faina, amestecam,  presaram faina peste maia si o lasam sa dospeasca.

Aluat

Amestecam, intr-un castron, galbenusurile, sarea, coaja rasa de lamaie si laptele in care am dizlovat  zaharul ramas.  Le punem peste faina bine cernuta, impreuna cu maiaua si amestecam totul foarte bine. Nu necesita mult framantat. Urmeaza impaturatul aluatului cu grasimea, calduta, care este foarte important.

Preparam un amestec din 100 gr  unt topit si 100 ml ulei, din care adaugam cate putin si impaturam aluatul, fara sa framantam , pana cand este incorporata intreaga cantitate de grasime. Nu va absorbi toata grasimea de la primele impaturiri. Repetam operatiunea de impaturire din 15 in 15 minute.

Lasam aluatul sa dospeasca la loc cald.

Umplutura

Mixam  4 albusuri, pana devin spuma tare, 5 linguri zahar, apoi adaugam macul macinat, fiert in putin lapte si zahar, pana devine o pasta groasa, racita.

Impartim aluatul in doua parti egale, intindem  fiecare bucata de aluat, punem  umplutura cu mac si rulam.

Fiecare cozonac, astfel  rulat, il asezam in propria lui tava, tapetata cu hartia de  copt, il ungem cu ou batut, presaram zahar brun sau tos si se lasa la dospit.

Pentru a ramane rumen, frumos, se pune o  hartie de copt si peste cozonac.

Pregatim cuptorul, punem o tava cu apa care sa faca aburi, pe cand punem cozonacii la copt. Lasam tava cu apa, producatoare de aburi, sub cozonaci, 25 minute, dupa care o scoatem foarte repede, sa nu deranjam cozonacii in procesul lor  de coacere.

Hartia de copt, de peste cozonac,  se scoate abia dupa 50 minute, cand este aproape gata, copt. Il mai lasam la copt 5 sau 10 minute, depinde de cuptor.

Cand scoatem cozonacul din cuptor, il mai lasam putin in tava culcata pe o parte, apoi pe cealalta parte, pentru a ramane pufos, nu mai mult de 7  minute pentru a nu se umezi.

Pofta buna !

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu dragoste" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (1)

Adele 1

15.07.2014, 16:35

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Chec savarina cu frisca si capsuni
  • 17

    MA

  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

  • 21

    S

  • 22

    D

  • 23

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!