Cozonac cu nuca si rahat

de Geanina87 in Dulciuri, 24 Dec 2013 | 30006 vizualizari

 

E prima data cand fac cozonac si sunt extrem de mandra de aceasta "realizare" care pentru unele gospodine e doar un fleac :) Cu siguranta voi repeta reteta ca e absolut minunata. Oare sa va zic de mirosul care, sunt convinsa, a innebunit vecinii :)) ? Reteta am gasit-o pe un blogul http://gabrielacara.blogspot.ro/2008/10/cozonaci-babani-nu-gluma.html si am urmat intocmai "instructiunile" in privinta aluatului . Va recomand din tot sufletul reteta si va urez Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi!!!

 

INGREDIENTE

Aluat:

  • 1 kg faina Dobrogea
  • 50 g drojdie ( un cub galben Budafok)
  • 250 g zahar
  • 500 ml lapte gras de 3,5 % grasime
  • 200 g grasime(ulei + unt topit)
  • 5 galbenusuri
  • 1 lingurita rasa de sare
  • coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala
  • esenta vanilie

Umplutura:

  • 400 g nuca macinata
  • 3-4 linguri de cacao
  • zahar dupa gust
  • esenta de rom
  • 3-4 albusuri batute spuma
  • 300g rahat taiat cubulete
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca si rahat:

Cernem faina intr-un lighean mai mare de doua ori, pentru a iesi cozonacul mai pufos. Laptele cu zaharul si vanilia se pun pe foc pana se dizolva complet zaharul.     Pregatim maiaua: intr-un bol se zdrobeste drojdia cu furculita, se adauga putina faina si 2-3 linguri din laptele preparat deja.Laptele trebuie sa fie cald, nu fierbinte.Trebuie sa iasa o pasta peste care adaugam inca putina faina si lasam la crescut 10-15 min la loc cald sau pana cand crapa faina de deasupra.Galbenusurile se freaca cu sare si coaja rasa de lamaie si portocala si le adaugam in faina, alaturi de maiaua crescuta si restul de lapte caldut. Incepem sa framantam si ne ajutam de grasimea calda(unt topit +ulei). Nu turnati grasimea in aluat, ci doar inmuiati mana cu care framantati in grasime, pana cand se termina toata. Trebuie framantat cam 30 minute, daca nu mai aveti putere( ma adresesz doamnelor) puneti barbatii la treaba, ei sunt mai puternici :) .Acoperim cu un prosop curat si lasam la crescut, in loc cald si ferit de curent, cam 1 ora si jumatate.

Pentru umplutura amestecam mai intai nuca cu zaharul, ca sa ne dam seama cat de dulce sa fie umplutura,apoi punem cacaoa, esenta de rom si incorporam in albusurile spuma.

Dupa ce a crescut, impartim aluatul in 4 parti egale( cate doua pentru fiecare cozonac).Luam prima bucata si o intindem cu mana pe blatul uns cu ulei,punem umplutura,deasupra rahatul taiat si rulam.Procedam la fel si cu celelalte foi si impletim cozonacul in doua, apoi il asezam frumos in tava tapetata cu hartie de copt. Se mai lasa la crescut in tavi circa 40 minute, apoi se ung cu galbenus de ou si putin lapte si se presara mac sau susan si se introduce in cuptorul preincalzit 180° aproximativ 45 minute (depinde de cuptor). Cand sunt gata, se mai lasa 5-10 min in tavi( in afara cuptorului) si apoi se scot cu grija din tavi si se lasa la racit pe o parte. Sa aveti pofta, ca eu tare am avut!!!

TIPS-URI

1

Faina trebuie tinuta la temperatura camerei cu o seara inainte!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si rahat" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

ieri la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

ieri la 11:25

Cornulețe fragede - Rețeta rapidă și gustoasă

ieri la 10:21

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Fursecuri cu unt de arahide și banane